Hyppää sisältöön

Tarkistimme hoitajalakon faktat: palkankorotukset maksaisivat veronmaksajalle pakastepitsan verran, väitti liitto, mutta se ei ole ihan totta

Sairaanhoitajan palkka on noin 600 euroa vähemmän kuin keskimääräisellä suomalaisella. Ammattiliittojen vaatimat korotukset maksaisivat viiden vuoden kuluttua noin 1,6 miljardia vuodessa.

Hoitajien koronaosaston käytävällä suosittamassa tehtäviää.
Sairaanhoitajia työssään Päijät-Hämeen keskussairaalan koronaosastolla 24. marraskuuta 2021. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Miika Koskela

Suomessa sairaanhoitajat tienaavat noin viidenneksen vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Matala palkkaus on johtanut työvoimapulaan ja työntekijöiden ylikuormitukseen.

Muun muassa näihin asioihin viikko sitten alkaneessa hoitajalakossa vaaditaan muutosta.

Lakon aikana hoitajien keskipalkasta ja palkankorotusten kustannuksista veronmaksajille on esitetty paljon ristiriitaista tietoa. Tässä jutussa tarkistamme faktat.

Väite: Hoitajien palkankorotus maksaisi keskituloiselle pakastepitsan verran kuussa

Totuus: Hoitajien palkankorotus maksaisi keskituloiselle reilun viiden pakastepitsan verran kuussa.

Hoitajaliitot vaativat viisivuotista palkkaohjelmaa, joka nostaisi peruspalkkaa vuosittain 3,6 prosenttia enemmän kuin muilla aloilla.

SuPerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) hoitajien palkankorotus olisi keskimääräiselle veronmaksajalle pakastepitsan kokoinen kuukausittainen menoerä.

Liiton laskelman mukaan palkkaohjelman rahoittaminen tarkoittaisi käytännössä neljän euron kuukausittaista lisäystä 40 000 euroa vuodessa ansaitsevan kuntaverotuksessa.

Pakastepitsalaskelmaan on kuitenkin huomioitu vain ensimmäisen vuoden palkankorotusten kustannus eli noin 300 miljoonaa euroa.

Kun korotus toistetaan, seuraavan vuoden hintalappu on yli 600 miljoonaa vuodessa ja viiden vuoden kuluttua noin 1,6 miljardia euroa vuodessa.

Se olisi keskipalkkaiselle kuntaveronmaksajalle jo yli viisi pakastepitsaa kuussa.

Onko summa paljon vai vähän, riippuu siitä, mihin vertaa.

Ensi vuonna palkankorotukset maksaisivat vähemmän kuin Olympiastadionin remontti. Viiden vuoden kuluttua maksaisimme palkankorotuksista vuosittain jo lähes yhtä paljon kuin yliopistojen perusrahoituksesta (siirryt toiseen palveluun).

Hoitajat osoittavat mieltään.
Hoitajat osoittivat mieltään Helsingin Meilahdessa lakon alkaessa 1. huhtikuuta. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Väite: Sairaanhoitajat ovat keskipalkkaisia

Totuus: Sairaanhoitajien peruspalkka jää keskimääräisen suomalaisen palkasta lähes 600 eurolla.

Kunnallisella puolella sairaanhoitajan peruspalkka on 2 567 euroa kuukaudessa.

Summa ei sisällä lisiä, jotka muodostavat merkittävän osan sairaanhoitajien keskimääräisistä tuloista.

Kun mukaan lasketaan vuorotyöstä ja työkokemuksesta tulevat lisät sekä ylityökorvaukset ja hälytyslisät, puhutaan kokonaisansioista, joka sairaanhoitajilla on keskimäärin 3 310 euroa kuukaudessa.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tuoreimpiin lukuihin vuodelta 2020 (siirryt toiseen palveluun).

Suurempiin ansioihin pääseminen edellyttää työn tekemistä myös illalla, yöllä, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä sekä ylitöitä.

Jos tekee pääsääntöisesti päivätöitä arkisin, palkanlisiä ei juuri kerry. Erot kokonaisansioissa voivatkin olla merkittäviä sairaanhoitajien välillä.

Keskimääräisen suomalaisen kokopäivätyötä tekevän kuukausipalkka on 3 163 ja kuukausiansio 3 228 euroa.

Sairaanhoitajan palkka jää keskimääräisen suomalaisen palkasta lähes 600 eurolla.

Sen sijaan sairaanhoitajan keskiansio on hiukan keskimääräistä parempi. Tämä johtuu pitkälti epätavallisen työajan sietämisestä ja ylitöistä.

Tilastokeskuksen tuoreimpien palkkatietojen mukaan lähihoitajan peruspalkka kunnallisella puolella on 2 206 euroa ja kokonaisansio 2 902. Niin ikään valtaosalla lähihoitajista lisät vaikuttavat tulotasoon merkittävästi.

Voit keskustella aiheesta 9.4. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle