Hyppää sisältöön

Venäjän-tuntija Anna Laine: "Raivo hyökkäyksestä Ukrainaan on oikeutettua, mutta emme saa vihata tavallisia venäläisiä"

Anna Laine järkyttyi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Raivo ei saa hämärtää eurooppalaisia arvoja, vaan ihmistä ja ihmisyyttä täytyy puolustaa. Vaikka se vaikeaa olisikin.

Anna Laine Puoli seiskan studiossa
Matti Toivonen

Anna Laine oli juuri paketoinut 46-vuotisen elämänsä ja monipolvisen uransa kahdeksanosaiseen podcastiin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Anna Laineen Opetukset -sarja täytyi kammata läpi vielä kerran. Mutta mitään hän ei muuttanut, vaan nelikymppisen välitilinpäätös julkaistiin sellaisenaan.

Venäjää A-kielenä lukenut Anna Laine oli ehtinyt nähdä itänaapurin monet puolet ennen, kun hän aloitti Pietarin lähetystön lehdistövirkamiehenä tammikuussa 2018. Podcastissaan hän kertoo esimerkiksi tarinan siitä, kuinka hänet lukioaikoinaan kruunattiin Neuvostoliitossa pidetyn pioneerileirin missiksi.

Kansojen välinen solidaarisuus toimi leirillä käytännössä vielä paremmin kuin juhlapuheissa tai teorioissa. Puolalaiskaunotar nimettiin sopupelillä ensimmäiseksi perintöprinsessaksi, koska hänen palkintonsa oli pakkaus käytännöllisiä suomalaisia Vuokkoset-terveyssiteitä.

Annan voiton kruunasi neuvostoliittolainen nahkalompakko.

Viestintäkonsultti muistuttaa eurooppalaisista arvoista

Viestintätoimisto Milttoniin konsultiksi värvätty Anna Laine järkyttyi Venäjän hyökkäyksestä. Silti hän kehottaa suomalaisia muistamaan eurooppalaiset, demokratiaan pohjautuvat arvot.

Viholliskuvia maalaamalla, koko kansan syyllistämisellä, pelaamme samaa peliä kuin Venäjän propagandakoneisto.

– Totta kai meillä on oikeus raivoon. Mutta jos lähdemme vihaamaan tavallista venäläistä, niin viholliskuvamme vahvistuu, ja pystymme yhtä lailla hirmutekoihin, kuin Venäjä nyt on tehnyt.

Anna Laineen mielestä kaikkien täytyy puolustaa ihmistä ja ihmisyyttä – silloinkin kun se tuntuu todella vaikealta.

– Vain tällä tavalla olemme arvojemme mukaisesti tässä maailmassa.

Katso Anna Laineen koko vierailu Puoli seiskassa tästä:

Suosittelemme sinulle