Hyppää sisältöön

Naton Stoltenberg Ylelle: Poliittinen päätös jäsenyydestä voidaan tehdä nopeasti

Päätös jäsenyydestä avaisi oven myös poliittiselle suojelulle jo ratifioinnin ajaksi, Stoltenberg totesi.

Naton Stoltenberg: Päätös Suomen jäsenyydestä voidaan tehdä nopeasti
Rikhard Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

BRYSSEL Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toisti pohjoismaisille toimittajille pitämässään tapaamisessa, että poliitinen päätös Suomen Nato-jäsenyydestä voidaan tehdä tarvittaessa hyvin nopeasti.

Stoltenberg keskusteli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa Brysselissä järjestetyssä ulkoministerikokouksessa.

Stoltenberg ilmaisi muun muassa kiinnostuksensa Suomessa meneillään olevaan valmisteluun. Nato-maiden kannoista ei Stoltenbergin mukaan ole epäselvyyttä.

– Olen varma siitä, että Naton 30 jäsentä tulevat toivottamaan Suomen lämpimästi tervetulleeksi Naton jäseneksi ja että voimme tehdä päätöksen nopeasti, Stoltenberg sanoi toimittajatapaamisessa.

Stoltenbergin mukaan ratkaisevaa on päätös Suomen kutsumisesta Naton jäseneksi. Tämä tehdään mahdollisen hakemuksen saavuttua. Päätös avaa Stoltenbergin mukaan oven poliittiselle suojelulle.

Uuden jäsenmaan hyväksyminen kaikissa kansallisissa parlamenteissa on pidempi prosessi. Ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi, että prosessi voi kestää 4–12 kuukautta.

– En voi antaa tarkkoja viikkoja tai päiviä, jotka menevät päätöksentekoon. Mutta itse päätöksen toiveesta toivottaa Suomi tervetulleeksi Natoon voimme tehdä hyvin nopeasti ja sitten on kyse muodollisesta prosessista pääkaupungeissa tai parlamenteissa sen ratifioimiseksi.

Stoltenberg sanoi ymmärtävänsä, että mahdolliseen prosessiin liittyvä ylimenkokausi herättää kysymyksiä. Aika hakemuksen jättämisen ja poliittisen hyväksynnän välillä voi kuitenkin olla hyvin lyhyt.

Pääsihteeriltä kysyttiin myös siitä, näkeekö hän Venäjän mahdolliset toimet uhkana Suomen jäsenyysprosessille.

Stoltenberg totesi Venäjän protestoineen aina, kun Nato on laajentunut. Siitä huolimatta puolustusliiton jäsenmäärä on kaksinkertaistunut kylmän sodan jälkeen.

Suosittelemme sinulle