Hyppää sisältöön

Valtioneuvoston ja ministeriöiden verkkosivuihin kohdistunut palvelunestohyökkäys on ohi

Hyökkäyksen vuoksi ulkoministeriön ja puolustusministeriön sivut kaatuivat. Nordean verkkopankissa samaan aikaan ilmennyt häiriö ei liity hyökkäykseen.

Pääesikunta ja puolustusministeriö Helsingin Kasarmitorilla.
Pääesikunnan ja puolustusministeriön sisäänkäynti Helsingin Kasarmitorilla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Anna Näveri,
Varpu Kiviranta

Valtioneuvoston ja ministeriöiden verkkosivuihin kohdistunut palvelunestohyökkäys on ohi, kertoo valtioneuvosto Twitterissä hieman kello kolmen jälkeen. Suurin osa sivustoista toimi valtioneuvoston mukaan normaalisti myös hyökkäysten aikana.

Kolmen tienoilla iltapäivällä puolustusministeriö tviittasi, että se pitää toistaiseksi verkkosivunsa suljettuna, kunnes haitallinen liikenne sivuilla on loppunut.

Puolustusministeriön viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri ei ottanut Ylen haastattelussa kantaa siihen, kuka hyökkäyksen takana voisi olla.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Hieman ennen kahta iltapäivällä ulkoministeriön sivustot toimivat jälleen.

Kyberturvallisuuskeskuksella ei vielä tietoa hyökkäyksen tekijästä

Kyberturvallisuuskeskuksesta ei voida ainakaan toistaiseksi kertoa, kuka oli keskipäivällä ulkoministeriön ja puolustusministeriön verkkosivuihin iskeneen palvelunestohyökkäyksen takana tai mistä viestitulva yhtäkkiä ministeriöiden sivuille tuli.

– Meillä ei vielä tässä vaiheessa ole teknisiä tietoja näistä hyökkäyksistä, joten sitä on aika hankala kommentoida, toteaa johtava asiantuntija Juhani Eronen Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Ulkoministeriön ja puolustusministeriön verkkosivut eivät toimineet lainkaan. Ensin tokeni ulkoministeriö noin kello 13:n aikaan, ja puolustusministeriö noin kahta tuntia myöhemmin, kello 15:n aikaan.

– Ulkoministeriön tapauksessa näytti siltä, että palveluntarjoajalla oli käytössään automaattinen palvelunestoihin vastaava järjestelmä, joka alkoi aika pian tunnistaa hyökkäysliikennettä ja todeta, etteivät sinne saapuvat viestit näytä oikeiden käyttäjien liikenteeltä.

Vaikka maailmalla palvelunestohyökkäyksiä on nähty kohdistetun normaalia enemmän valtionhallintojen verkkosivustoihin viime aikoina, Eronen arvioi ettei Suomessa ole havaittu oikeastaan normaalista poikkeavia määriä palvelunestohyökkäyksiä tai niiden yrityksiä.

Nordeassa tekninen häiriö – "Kyseessä ei ole palvelunestohyökkäys"

Myös Nordean verkko- ja mobiilipankissa ilmeni perjantaina samoihin aikoihin häiriö, mutta pankin mukaan kyse on teknisestä häiriöstä, joka ei liity ministeriöihin kohdistuneeseen palvelunestohyökkäykseen.

– Osalla asiakkaista ilmenee ongelmia säästötilien tilisiirroissa ja saldotietojen päivittymisessä. Tutkimme ongelman syytä ja korjaamme sen mahdollisimman pikaisesti, Nordean asiakaspalvelu kertoi Twitterissä alkuiltapäivästä.

Joillakin asiakkailla häiriö ilmeni perjantaina esimerkiksi siten, että säästötilin saldo on näyttänyt nollaa tai raha ei siirry säästötililtä.

Kello kahden aikaan Nordean viestinnästä ilmoitettiin, että kyseessä on tekninen häiriö.

– Voin nyt vahvistaa ettei kyseessä ole Nordean kohdalla palvelunestohyökkäys, vaan säästämisen tilejä koskeva tekninen häiriö, Maria Tomminen Nordean viestinnästä kertoi Ylelle sähköpostitse.

Käyttötilit ja korttimaksaminen toimivat Nordean mukaan normaalisti.

Nordeaan kohdistui maaliskuun alussa palvelunestohyökkäys ja verkkopankissa on ollut häiriöitä myös maaliskuun lopulla.

Palvelunestohyökkäyksessä verkkosivustolle kohdistetaan niin paljon liikennettä, että sivujen toiminta lakkaa.

Perjantain palvelunestohyökkäys tehtiin samoihin aikoihin, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle yhdeltä iltapäivällä. Yle seurasi puhetta erikoislähetyksessä.

Tänään uutisoitiin lisäksi, että Venäjän valtion lentokoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla kuuden aikaan aamulla. Puolustusministeriön viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri ei ota kantaa siihen, liittyyvätkö epäilty ilmatilaloukkaus ja verkkosivuihin kohdistunut palvelunestohyökkäys toisiinsa.

Lue myös:

Analyysi: Ukrainan sota toi kyberaseet rintamalle, jolla ei ole rajoja – nyt verkkohyökkäyksiin varaudutaan kaikkialla, myös Suomessa

Tietokonematoja ja vaalisabotointia – Ukraina oli vuosia Venäjän kybervoimien koelaboratorio, nyt jopa Anonymous käy kybersotaa Venäjää vastaan

Suosittelemme sinulle