Hyppää sisältöön

EU myönsi rahoitusta Laurila–Tornio–Haaparanta -radan sähköistämiseen

Hankkeen kustannusarvio on 24 miljoonaa euroa ja EU-rahaa saadaan 14,85 miljoonaa euroa.

Haaparannan ja Tornio välinen rautatiesilta kulkee Tornionjoen yli. Kuva on otettu talvella ja joki on jäässä. Taistalla häämöttää Haaparanta.
Tornion ja Haaparannan välisen rautatiesillan harmaan puolen remonttikuluista vastaa Suomi, sinisen osuuden kustannukset kuuluvat Ruotsille. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Pirkko Kukko-Liedes
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan komissio on myöntänyt rahoitusta Laurila–Tornio–Haaparanta -radan sähköistämiseen. Sähköistykseen myönnettiin yhteensä 14,85 miljoonaa euroa. Hankkeen kustannusarvio on 24 miljoonaa euroa.

EU-tuesta Suomen osuus on 11 miljoonaa euroa. Valtio ja Huoltovarmuuskeskus saavat kumpikin viisi miljoonaa euroa, Tornio ja Keminmaa kumpikin puoli miljoonaa euroa ja Ruotsin Trafikverket 3,85 miljoonaa euroa.

Rataosuuden sähköistämisen tavoitteena on parantaa rautatiekuljetusten kustannustehokkuutta ja teollisuuden kilpailukykyä, vahvistaa Suomen ja Ruotsin välisiä maaliikenneyhteyksiä ja edistää rajan ylittävää matkustajaliikennettä.

Väylävirasto on arvioinut, että rakentaminen voitaisiin aloittaa aikaisintaan kuluvan vuoden lopulla. Pääosa töistä ajoittuu vuosille 2023 ja 2024.

Lisää aiheesta:

Junayhteys Ruotsiin toteutuu: Laurila-Tornio-Haaparanta -ratahankkeelle rahat, rakentaminen voi alkaa vuoden päästä

Uusi konttijuna alkaa liikennöidä Narvikin ja Haaparannan välillä huhtikuun lopussa – palvelee myös suomalaisyrityksiä

Junamatka Suomen ja Ruotsin välillä on askeleen lähempänä, kun Haaparannalta avautuu yhteys Ruotsin kaukojuniin

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme