Hyppää sisältöön

Ilman lannoitteita pärjäävien palkokasvien viljely ja kysyntä ovat kasvaneet

Viljelyaloja ovat lisänneet lannoitteiden hinnat ja pula lannoitteista. Palkokasvi ei välttämättä typpilannoitetta vaadi. Myös esimerkiksi herneen tai härkäpavun kysyntä on lisääntynyt.

Härkäpapuja säkissä.
Proteiinipommin härkäpavun suosio on kuluttajien parissa kasvanut. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Lannoitepula ja lannoitteiden kova hinta ovat kasvattaneet palkokasvien siementen kysyntää. Viljelyalat ovat kasvussa eikä palkokasvien siemeniä enää tahdo saada.

Esimerkiksi herneen ja härkäpavun viljely on lisääntynyt, sillä palkokasvit eivät välttämättä tarvitse typpilannoitusta.

Toisaalta Ukrainan sota on saanut aikaan myös sen, että palkokasvien kysyntä on kasvanut. Lopen Oitissa toimivan Mäkelän luomutilan yrittäjä Simo Heikkinen kertoo, että hernettä ja härkäpapua tilataan selvästi aikaisempaa enemmän.

– Kun sota alkoi, alkoi selvästi heti huomaamaan, että kysyntä nousi herneessä ja myös härkäpavussa. Jos ennen tilauskoot olivat kilon, kahden luokkaa, niin tällä hetkellä asiakkaille menee 25 kilon säkkejä.

– Meillä on luomutila, niin herne ja härkäpapu ovat viljelykierrossa tiettynä ajankohtana. Periaatteessa meillä ei niiden viljelyaloja pysty lisäämään, mutta uskon, että Suomessa niiden viljely tulee lisääntymään huomattavasti. Peruslannoitteiden hinnat ovat nousseet huimasti ja niitä korvataan valkuaiskasveillä, jotka antavat typpeä maaperään, sanoo yrittäjä Simo Heikkinen.

Suosittelemme