Hyppää sisältöön

Elokuva-ala muuttaa käytäntöään: Ensi vuonna jaetaan sukupuolettomat Jussit

Muutos koskee neljää Jussi-palkintoa eli mies- ja naispääosan sekä mies- ja naissivuosan palkintoja. Televisioakatemian jakamista Kultainen Venla -palkinnoista ei ole vastaavaa päätöstä ainakaan toistaiseksi vielä tehty. 

Kolme Jussi-patsasta
Filmiauran mukaan patsaan nimen tai ulkomuodon muuttamisesta ei ole keskusteltu. Arkistokuva.
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen elokuva-alan palkintokäytäntö muuttuu. Tänä vuonna Jussi-patsaat jaetaan vielä voimassa olevan käytännön mukaan vajaan kuukauden päästä, mutta vuonna 2023 sukupuolittuneet tunnustukset poistuvat.

Filmiauran hallitus on jo tehnyt päätöksen, että sukupuolittuneista näyttelijäpalkinnoista luovutaan, mutta asiasta ei ole vielä tiedotettu.

Muutos koskee neljää Jussi-palkintoa eli mies- ja naispääosan sekä mies- ja naissivuosan palkintoja.

– Haluaisimme kuitenkin säilyttää näyttelijäpalkintojen lukumäärän samana kuin nykyisin. Suomessa tehdään niin paljon elokuvia, että olisi huono idea vähentää palkintojen määrää, sanoo Filmiauran hallituksen puheenjohtaja Riina Liukkonen.

Filmiauran yli 500 hengen ammattilaisjäseneistö on saanut tällä viikolla kutsun jäsenkokoukseen, jossa näyttelijäpalkintojen tulevaisuutta pohditaan yhdessä heidän kanssaan. Jäsenistöltä halutaan mielipiteitä siihen, mikä olisi paras tapa jatkossa näyttelijäpalkintojen jakamiseen.

Lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta todennäköisesti säilyisi edelleen pää- ja sivuosapalkinnot.

– Jaettaisiinko palkinnot lajityypeittäin vai vaihtelisiko käytäntö vuosittain, siihen haetaan vielä ratkaisua, Liukkonen toteaa.

Tavoitteena olisi löytää monipuolinen tapa tunnustusten antamiseen.

Jussi on vuonna 1944 perustettu suomalainen elokuvapalkinto. Jussi-patsaita jaetaan vuosittain parhaista saavutuksista kotimaisissa elokuvissa. Tunnustuksia jaetaan vuosittain kaikkiaan 16. Lisänä on myös Betonijussi, jota ei välttämättä jaeta joka vuosi.

Taustalla yhteiskunnallinen muutos

Filmiauran päätöksen taustalla on yhteiskunnallinen muutos. Vaikka elokuva-alan tunnetuin palkinto Oscar tai naapurimaa Ruotsin Guldbagge-palkinto eivät ole siirtyneet uuteen käytäntöön, muita palkintoja jaetaan jo sukupuolineutraalisti.

Puheenjohtaja Riina Liukkosen mukaan ei ole mitään tarvetta jäädä odottamaan, että isommat gaalat tekisivät päätöksen ensin.

– Tänä päivänä ei pidä enää olla sukupuolen mukaan määriteltyjä kategorioita. Binäärinen ajattelu ei ole tätä päivää, ja haluamme ottaa huomioon myös muut sukupuolet samanarvoisesti, hän toteaa.

Filmiauran hallituksessa asiasta on keskusteltu jo useita vuosia, mutta viimeisimmät vuodet ovat Liukkosen mukaan menneet koronagaalojen järjestelyissä, kun gaalaa on jouduttu siirtämään ja järjestämään poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Jussi-patsas on puhdasta kipsiä. Patsaan suunnitteli kuvanveistäjä Ben Renvall vuonna 1944.

– Patsaan nimen tai ulkomuodon muuttamisesta ei ole keskusteltu, Liukkonen sanoo.

Vuoden 2022 Jussi-gaala järjestetään perjantaina 6. toukokuuta. Viimeiset sukupuolittuneet Jussi-palkinnot jaetaan tässä juhlassa.

Kultainen Venla -palkinnot saattavat myös muuttua

Televisioakatemian jakamista Kultainen Venla -palkinnoista ei ole vastaavaa päätöstä ainakaan toistaiseksi vielä tehty.

Televisioakatemian hallituksen puheenjohtaja Antti Väisäsen mukaan asiasta ei ole vielä käyty hallituksessa varsinaista päättävää keskustelua. Hän kuitenkin arvioi, että asia noussee varmasti agendalle, kun seuraavien vuosien Kultaisen Venlan suunnittelu alkaa.

Kello 21.14 täydennetty juttu Kultaisen Venlan osuudella.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 10.4.2022 klo 23:een saakka.

Lue myös:

Jussi-ehdokkaat viime vuoden elokuvista valittu: eniten ehdokkuuksia sai Hytti nro 6

Aiemmin peruttu Grammy-gaala järjestetään huhtikuussa Las Vegasissa

Kultainen Venla -gaala siirtyy toukokuulle koronan takia – tv-alan palkinnot oli tarkoitus jakaa tammikuussa

Suosittelemme sinulle