Hyppää sisältöön

Analyysi: Rajoja rikkova Aleksander Barkov takoo maaleja kuin Teemu Selänne – maailman parhaalla sentterillä ei ole enää heikkouksia

Aleksander Barkovissa erityisintä on poikkeuksellinen kunnianhimo ja halu edelleen kehittyä, vaikka pelaajalla ei ole käytännössä minkäänlaisia heikkouksia, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Aleksander Barkov on kehittänyt laukauksestaan timanttisen. Tästä kertoo se, että 2020-luvulla pelaava Barkov lähentelee 80- ja 90-luvun suomalaisten supertähtien maalitahtia. Kuva: Lehtikuva

Ei ole lainkaan ylimitoitettua puhua Aleksander Barkovista jopa maailman parhaana keskushyökkääjänä. Väitettä tukevat monet mittarit.

NHL:stä löytyy toki senttereitä, jotka iskevät tehojen osalta taululle kovempaa tulosta, mutta monipuolisuuden ja kokonaisvaltaisuuden kautta Barkov on tehnyt näyttävän irtioton moniin kilpaveljiinsä jo kauan aikaa sitten.

Mikä tärkeintä, Barkov on pystynyt jatkuvasti kehittymään ja tuomaan peliinsä uusia asioita, viimeisimpinä laukomisen ja maalinteon. Tyylinäytteen molemmista taidoista voit katsoa alta.

Barkov on iskenyt kuluvalla kaudella maaleja hirmuisella 0,58:n ottelukohtaisella tahdilla. Edellisen kerran suomalainen jääkiekkoilija on yltänyt samaan kaudella 1998–99, kun asialla oli Teemu Selänne.

Barkovin lukema on suomalaisen NHL-historian yhdeksänneksi kovin noteeraus.

Harva profiloi Floridan ykkössentteriä maalintekijätyypiksi, mutta silti hän on NHL-pelaajien ottelukohtaisia maalikeskiarvoja tarkasteltaessa sijalla 12.

Aleksander Barkov onkin jääkiekkoilijana lahja, joka jatkaa antamistaan.

Dominointi vain korostuu pistetilastossa, jossa Tapparan miehen ottelukohtainen pistekeskiarvo on kohonnut jo 1,34:ään. Lukema on suomalaisen NHL-historian yhdeksänneksi kovin.

Silti olisi väärin puhua Barkovista ainoastaan tehopisteiden kautta.

Onko Barkov täydellinen jääkiekkoilija?

Etenkin keskushyökkääjän toimenkuvaan puolustusvastuut kuuluvat merkittävänä osana ja tästä Barkov on tehnyt taidetta NHL:ssä jo pitkään. Kyse on äärimmilleen viedystä tunnollisuudesta ja nöyryydestä. Panthers-kippari ei ota puolikastakaan askelta hyökkäykseen ennen kuin peli antaa siihen luvan.

Kun Barkov hyökkää, hän hyökkää tehokkaasti. Florida-kippari on tehnyt tällä kaudella 34 maalia. Kuva: Stephen R. Sylvanie / USA TODAY Sports / AOP

Ei ole sattumaa, että esimerkiksi ykkössektorin maalipaikkojen suhdetilastossa Barkov on kahden viime kauden osalta keskushyökkääjien osalta viiden parhaan joukossa.

Barkov ei vuoda omiin koskaan. Seitsemän edelliskauden aikana Barkov on jäänyt vanhan liiton tehotilastossa miinukselle yhdellä kaudella (2018–2019).

Syksystä 2015 lukien Barkov on plussalla 85 osumaa. Lukema on hyökkääjien osalta viidenneksi korkein.

Kokonaisuus muodostuu pienistä seikoista, kuten kiekonriistoista. Barkov on tehnyt kiekon riistämisestä ja käärmeenkielistä, eli mailalla kiekon pois työntämisestä, itselleen tavaramerkin. Kahdella edelliskaudella Barkov on kirjauttanut 2,81 riistoa jokaista viidellä viittä vastaan pelattua tuntia kohden. Lukema oikeuttaa sijaan 13 kaikkien NHL-pelaajien vertailussa.

Barkov on kehittynyt myös aloituksissa viimeisen kuuden vuoden aikana kymmenen prosenttiyksikköä. Tällä kaudella tämä on voittanut yli 56 prosenttia kaikista aloituksistaan. Vähintään 500 aloitusta ottaneiden listalla Barkov on sijalla 12.

Samaan aikaan, kun Barkov lyö taululle hirmuista tulosta, hän on hionut pienetkin yksityiskohdat pelin sisällä huipputasolle. Kyse on monipuolisuudesta, johon harva yltää.

Suomalaistähden loisto perustuu uskomattomalle pelipäälle ja täysin poikkeukselliselle taitotasolle. Taidot tekevät Barkovista paitsi luotettavan, mutta myös erittäin vaarallisen jäähyntappajan.

Viiden edelliskauden aikana Barkov on tehnyt kymmenen alivoimamaalia, kuudenneksi eniten NHL:ssä. Tällä kaudella hän on pelannut alivoimalla yli kaksi minuuttia ottelua kohden – vieläkin suuremman ylivoimavastuun lisäksi.

Aleksander Barkov on rohmunnut jauden 59 ottelusta 79 (34+45) pistettä. Kuva: Getty Images

Kaiken päälle Florida-kippari ratkoo pelejä uskomattomilla rangaistuslaukauksilla. Jos ottelu on ratkaistava voittolaukauksilla, sekin onnistuu. Barkov on tehnyt NHL:ään tulonsa jälkeen toiseksi eniten voittolaukauskisamaaleja koko liigassa.

Barkov siis loistaa viidellä viittä vastaan, on äärimmäisen taitava, tunnollinen ja luotettava puolustuspäähän. Hän tappaa jäähyjä, loistaa ylivoimalla ja on kehittänyt laukauksestaan pelotteen. Lisäksi hän voittaa aloituksia ja riistää kiekkoja poikkeuksellisella tavalla.

Kun tähän kokonaispakettiin lisätään vielä vahva luistelu sekä huippuunsa hiottu fysiikka, voi puhua täydellisestä pelaajasta.

Missä Barkov voi edes kehittyä?

Jos Barkovista on hakemalla haettava kehittymisen kohteita, ne voisivat liittyä itsekkyyteen. Pelaajana Barkovin identiteetti on aina rakentunut enemmän syöttämisen kuin laukomisen kautta.

Toisaalta nykyiset maalimäärät ovat osoitus tämänkin osa-alueen kehittymisestä.

Ja ehkä juuri oikeanlainen nöyryys ja joukkue ensin -mentaliteetti on tehnyt Barkovista kotimaisen jääkiekkohistorian täydellisimmän pelaajan – ja juuri se erottaa suomalaisen muista NHL:ssä, missä kaikki rakentuu tähtikultin ympärille.

Aleksander Barkov on tullut NHL:ään voittamaan joukkueena. Se näkyy jokaisessa vaihdossa.

Erityisintä Barkovin tapauksessa silti on, että emme vieläkään ole nähneet kaikkea. Barkovin suurin vahvuus löytyy korvien välistä: hirvittävä halu kehittää itseään ajaa voimahyökkääjää myös tulevan kesän harjoituksissa, jäällä ja punttisalilla.

Siitä, mihin tämä pelaaja vielä urallaan yltää, voimme esittää vain valistuneita arvauksia, koska varmaa on, että kaikkea emme ole vielä nähneet.

Varmaa on myös se, että kun kaikki on joskus Barkovin osalta sanottu ja tehty, rima on korkeuksissa, jossa ei kukaan toinen suomalainen ole käynyt.

Lue myös:

Anton Lundell ajoi maalille ja iski Panthersin voitto-osuman Juuse Saroksen selän taakse – katso

Aleksander Barkov alusti hienosti kaksi maalia, Carolinalle dramaattinen tappio – katso

Suomalaiset puolustavat "vanhan koulun" hampaisiin joutuneita taitureita – Miro Heiskanen ihmettelee konkarivalmentajan uhkaavia puheita

Patrik Laineen "arkkivihollinen" takoo maaleja poskettomalla tahdilla – asiantuntija kertoo, miksi Auston Matthews on juuri nyt pysäyttämätön

Suosittelemme sinulle