Hyppää sisältöön

Kyllästyttääkö oma kumppani tai sinkkuelämä? Maailmalla leviää nyt uusi parisuhdemalli, johon kuuluu ystävyys ja tukeminen, muttei seksi

Väestöliiton asiantuntijan mukaan suhdetyyppi voi olla hyvä mahdollisuus unelmien tavoitteluun ihmisille, joilla on pettymyksiä aiemmissa rakkaussuhteissa tai romanttista suhdetta ei vaan tule vastaan.

Platonisessa parisuhteessa sitoudutaan toiseen ihmiseen, mutta seksuaalisuus ei ole osa suhdetta. Kuva: Miia Anttila / Yle
Mari Siltanen

Miltä kuulostaisi parisuhde, jossa tuette toisianne, jaatte arjen, asutte yhdessä ja naimisiinmenokin voisi olla edessä? Seksi tai romanttisuus eivät kuitenkaan kuuluisi yhtälöön lainkaan.

Sellainen on Tiktokissa ilmiöksi noussut platoninen parisuhde, platonic relationship. Loppuvuodesta 2021 viraaliksi lähteneessä ilmiössä on kyse toiseen ihmiseen sitoutumista yhtä vakavalla tavalla kuin esimerkiksi perinteisessä avioliitossa.

Platonic relationship -tunnisteella merkittyjä sisältöjä on katsottu Tiktokissa 121,8 miljardia kertaa (siirryt toiseen palveluun). Maailmassa on tällä hetkellä arvion mukaan noin 7,9 miljardia ihmistä.

Väestöliiton johtavan asiantuntijan ja psykoterapeutin Heli Vaarasen mukaan suhdetyyppi on mahdollisuus esimerkiksi niille, jotka etsivät rakkautta, mutteivät ole valmiita sen lieveilmiöihin kuten pettämiseen tai kaksoiselämään.

– Platoninen suhde on käytännöllinen niin, että molemmat sitoutuvat toisiinsa ja myös tukevat toistensa uraa, opiskelua, haaveita ja tavoitteita elämässä, mutta siinä ei ole seksuaalisuuteen liittyvää kontrollia tai mustasukkaisuutta.

Mahdollisuus toteuttaa unelmia

Sitoutumisen taso tarkoittaa myös mahdollisuuksia. Yhden ihmisen voi olla taloudellisesti liian pelottavaa toteuttaa unelma maalle muuttamisesta. Platonisessa suhteessa senkin unelman voi toteuttaa, jos molemmat haluavat.

Oma lapsi voi olla unelma, jota ei halua yksi alkaa yrittämään. Sitoutuneen kumppanin kanssa vanhemmuudenkin voi jakaa, kuten kumppanuusvanhemmuudessa. Erona on se, että mukana on myös parisuhde.

Väestöliiton johtavan asiantuntijan ja psykoterapeutin Heli Vaarasen mukaan korona opetti meidät arvostamaan parisuhdetta ja ihmistä, josta ei tarvitse eristäytyä, vaikka osa menetti myös hermonsa yhdessäoloon. Kuva: Leila Oksa / Yle

Suuri osa suomalaisista elää ilman parisuhdetta ja yksinelävien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Yksinasuvia on erityisen paljon Pohjoismaissa, Suomi mukaan lukien. Vaikka osalle yksin oleminen on ihannetilanne, on yksinäisyyskin ongelma. Tähänkin platoninen suhde voisi olla yksi ratkaisu Vaarasen mukaan.

– Tahattomasti yksinelävät saisivat saisivat platonisissa ystävyys- tai rakkausliitoissa ihmissuhteen hyvät puolet. Vaikka he eivät olisi romanttista rakkautta löytäneet, niin he olisivat löytäneet tämän ystävyysrakkauden, ja sillä tavalla tukea ja turvaa, läheisyyttä, luotettavan elämäntoverin. Hyviä asioita.

Maailmalla ilmiön ytimessä on Singaporesta kotoisin olevat ystävykset April Lee ja Renee Wong, jotka päättivät jakaa elämänsä yhdessä asuvina partnereina. Ei siis kämppiksinä, vaan kaikessa toisiaan tukevina ja taloudellisesti sitoutuneina elämänkumppaneina. He päättivät kertoa arjestaan Tiktokissa ja siitä ilmiö levisi. (siirryt toiseen palveluun)

Aprilin mukaan on helpottavaa, kun voi puhua arjen logistiikasta huolehtimatta romantiikasta. Hänen mukaansa onkin epärealistista, että olemme ajatelleet yhden ihmisen olevan meille kaikkea: asuinkumppani, taloudellinen ja tunne-elämän tuki, toinen vanhempi lapselle, paras ystävä ja rakastaja.

Arvot muuttuvat hitaammin kuin ihmiset

Tiktokissa suosittu ilmiö on käytännössä suosittu ilmiö nuorten keskuudessa. Iso osa käyttäjistä on niin sanottua Z-sukupolvea eli 1997–2012 syntyneitä. (siirryt toiseen palveluun) Nuoret ihmiset etsivätkin Heli Vaarasen mukaan nyt vaihtoehtoja yksiavioiselle heteroseksuaaliselle suhteelle, joka on jo näyttänyt heikkoutensa ja vahvuutensa.

– He haluavat nähdä vaihtoehtoja, ja he löytävät niitä kyllä.

Suhde saatta olla polyamorinen eli useamman elämänkumppanin kanssa, avoin tai vaikka elämän ajan muodoltaan muuttuva. Konservatiivisten arvojen puolesta puhuvia silti on.

– Ihmiset muuttuvat nopeammin kuin arvot. Ihmiset kuitenkin tavoittelevat itselleen hyvää elämää, vaikka ne arvot laahaavat perässä.

Miltä platoninen parisuhde kuulostaa? Keskustelu on auki tiistaihin kello 23 asti.

Elätkö jo platonisessa parisuhteessa? Keräämme kokemuksia jatkojuttua varten. Ota yhteyttä tampere@yle.fi

Lue lisää:

Perheneuvonnan asiakasmäärät ovat moninkertaistuneet korona-aikana – kaksi psykoterapeuttia neuvoo, miten koronariitojen repimät suhteet korjataan

Avioliitosta tuli nuorille aikuisille vähemmistön elämäntapa – jo sata vuotta povattu muutos toteutuu nyt ainakin osittain

Emmi Nuorgamin kolumni: Suosittelen enemmän laiskoja aamuja rakastajan lakanoissa ja vähemmän askelkyykkyjä vessareissuilla

Etenkin miesten vastentahtoinen sinkkuus voi johtaa lyhyempään elinikään – väitöskirja tutkii suomalaisten yksinasuvien hyvinvointia

Suosittelemme sinulle