Hyppää sisältöön

Lumi satoi puutarhamyymälään – taimikauppa käynnistyy tänä keväänä pari viikkoa myöhässä

Pitkittynyt talvi koettelee puutarhaväen kärsivällisyyttä. Taimet ovat vielä huhtikuussa olleet metrisen hangen alla.

Kaksi rouvaa talvitamineissa, toisella reppu selässä, tutkii puutarhamyymälän puutarhamyymälän siemenpusseja, joita on satamäärin.
Siemenistä suosituimpia ovat tomaatit, chilit, kurpitsat ja kaalit. Kuva: Tuija Veirto / Yle
Maria Bonnor

Maaliskuun lopussa iskenyt takatalvi viivästytti puutarhakauppaa parilla viikolla.

Esimerkiksi Mikkelin Hankkijalla monivuotiset kasvit, puut ja pensaat saadaan myyntiin vasta tällä viikolla.

– Myymälässä on taisteltu lumen kanssa. Olemme viikon tai pari jäljessä tavallisesta, kertoo puutarhamyyjä Outi Karppinen.

Myös metsätaimien istutukset tulevat viivästymään tänä keväänä, sanoo mäntyharjulaisen Taimityllilän toimitusjohtaja Jari Mäntynen.

Taimityllilä toimittaa perinteisiä metsätaimia Etelä-Savon alueelle. Tällä hetkellä taimet ovat metrisen lumihangen alla.

– Normaalisti taimet ja kentät ovat sulana vappuviikolla, nyt ollaan puolitoista viikkoa myöhässä. Vaikka saataisiin työ käynnistymään täällä tarhalla, niin vastaanottajat eivät ole missään nimessä valmiita, Mäntynen sanoo.

Kasvihuoneilla kevät on edennyt tavalliseen tapaan. Orvokit kukkivat jo, kertoo yrittäjä Marja Rantapurola Pääskylahden puutarhalta Savonlinnasta.

Asiakkaita puutarhahommat eivät tosin kiinnosta, kun ulkona sataa räntää. Toisaalta lämmin sää tuo aina asiakasryöpyn kasvihuoneille.

– Kun aurinko paistaa, niin tulee enemmän ihmisiä katsomaan ja ostelemaan, Rantapurola sanoo.

Tomaatit ja chilit kiinnostavat

Hyöty- ja koristekasvien siemeniä on myyty Hankkijalla tammikuusta saakka. Puutarhamyyjä Outi Karppisen mukaan hyötykasveista suosituimpia ovat tomaatti, chili, kurpitsat ja kaalit.

– Kukista suosituin on samettikukka, jota laitetaan kasvimaan reunaan tuholaisia torjumaan. Viime vuosina on tullut suosituksi istuttaa puutarhaan kasveja, joista perhoset ja pörriäiset hyötyvät. Siitä on tullut selkeä trendi.

– Siementen ostajia on ollut. Suosituimpia ovat tomaatit ja kurkut. Leikkokukkien siemeniä on mennyt myös, ne ovat kestäviä maljakossa, kertoo Marja Rantapurola.

Moni on aloittanut tomaatin esikasvatuksen jo maaliskuussa. Nyt huhtikuussa on kukkien vuoro.

– Kohta päästään jo kasvihuoneisiinkin laittamaan kasveja, Outi Karppinen sanoo.

Suosittelemme sinulle