Hyppää sisältöön

Kansainvälinen hanke paljastaa uutta tietoa Putinin lähipiirin ja Venäjän ex-ministereiden kätketystä varallisuudesta

Tutkivien toimittajien hanke paljastaa satojen venäläisten veroparatiiseihin kätkemiä varoja ja kiinteistöjä. Ylen MOT-toimitus on ainoa hankkeessa mukana oleva suomalainen media.

Ilmakuva oligarkki Mikhail Fridmanin linnasta Lontoossa.
Venäläinen pankkiiri Mikhail Fridman hankki Lontoossa sijaitsevan Athlone Housen omistukseensa vuonna 2016. Kartanon hinnaksi arvoidaan noin 80 miljoonaa euroa. Kuva: AOP
Jyri Hänninen,
Minna Knus-Galán
Avaa Yle-sovelluksessa

Satojen salaisten veroparatiisiyhtiöiden omistajaksi on paljastunut venäläisiä liikemiehiä. Heidän joukossaan on esimerkiksi entisiä venäläisministereitä, Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvia oligarkkeja ja venäläisten pankkien johtajia.

Useat heistä ovat Yhdysvaltain ja Euroopan unionin talouspakotteiden kohteena.

Omistukset selvisivät toimittajajärjestö ICIJ:n tutkimushankkeessa, jossa Ylen MOT-toimitus on ollut mukana ainoana suomalaisena mediana. Kyse on uusista tiedoista, joista ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa.

Salaisten yhtiöiden kautta on hallinnoitu esimerkiksi kiinteistöomistuksia ja tehty miljardien eurojen arvosta tilisiirtoja.

Mukana suurien venäläispankkien johtajia

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat kohdistaneet talouspakotteita laajasti venäläistä pankkisektoria kohtaan. Tavallisten venäläisten tekemiä käteisnostoja on rajoitettu talletuspaon pelossa. Ruplan arvon heikkeneminen on myös leikannut venäläisten ostovoimaa.

Suurten venäläispankkien johtajat ovat sen sijaan siirtäneet valtavia määriä varallisuuttaan veroparatiiseihin, eivätkä Venäjän kurjistuva talous tai pakotteet kosketa heitä samalla tavalla. Pankkiirit siirsivät rahojaan juuri ennen ensimmäistä pakoteaaltoa vuonna 2014.

Varojaan veroparatiisiin on siirtänyt yhteensä kahdeksan Venäjän viiden suurimman pankin johtajaa. Pankit ovat Sberbank, Alfa-pankki, VTB, Gazprombank ja VEB.

Veroparatiisiyhtiöiden kautta pankkien johtajat ovat hankkineet luksusasuntoja Lontoosta ja Kyprokselta. Pankkien johtajien yhtiöissä on ollut varallisuutta miljardeja euroja.

Entinen ministeri siirsi yli 70 miljoonaa euroa

Esimerkiksi Venäjän suurimman pankin Sberbankin pääjohtaja Herman Gref siirsi vuonna 2015 veroparatiisiyhtiöiden kautta perustamaansa perhetrustiin yli 70 miljoonaa euroa. Trusti on eräänlainen yrityksen ja säätiön välimuoto. Sitä ei tunneta Suomen laissa. Trusteja käytetään useissa maissa esimerkiksi omaisuuden hallintaan ja perintöjärjestelyihin.

 Sberbankin pääjohtaja Herman Gref ja Vladimir Putin.
Sberbankin pääjohtaja Herman Gref esiintyi marraskuussa 2021 tilaisuudessa, jossa juhlittiin pankin 180-vuotista historiaa. Tilaisuudessa oli mukana myös presidentti Vladimir Putin. Kuva: Sergei Karpukhin / TASS

Ennen siirtymistään Sperbankin pääjohtajaksi Herman Gref toimi vuosina 2000–2007 Venäjän talous- ja ulkomaankauppaministerinä. Häntä pidetään yhtenä vaikutusvaltaisimmista venäläisistä oligarkeista.

Suomen entinen pääministeri Esko Aho toimi Sberbankin hallituksessa vuosina 2016–2022. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Aho ilmoitti jättävänsä tehtävänsä pankissa.

Veroparatiisiin rahojaan siirtäneiden pankkiirien joukossa ovat myös Mikhail Fridman, Igor Shuvalov ja Petr Aven. Fridman on Alfa-pankin suuromistaja. Ukrainalaissyntyinen oligarkki on asunut usean vuoden pääasiallisesti Lontoossa, jossa hän omistaa lähes 80 miljoonan euron arvoisen talon.

Petr Aven puolestaan oli Fridmanin omistaman Alfa-pankin pääjohtaja maaliskuuhun 2022. Hän erosi tehtävästä jouduttuaan EU:n pakotelistalle.

Igor Shuvalov oli kymmenen vuoden ajan Venäjän ensimmäinen varapääministeri. Hän on johtanut vuodesta 2018 lähtien VEB-pankkia eli entistä Vnesheconombankia.

ICIJ tavoitti kolme edellä mainittua oligarkkia. He kaikki kiistivät syyllistyneensä mihinkään väärinkäytöksiin. Herman Gref ei vastannut toimittajajärjestö ICIJ:n esittämiin kysymyksiin.

TeliaSoneran salainen kumppani

Kasvokuva Leonid Reimanista.
Leonid Reiman on entinen ministeri, joka teki 2000-luvulla liiketoimia TeliaSonera-konsernin kanssa. Kuva: Kirill Kukhm​ar / TASS

ICIJ:n tutkimuksissa selviää uutta tietoa myös venäläisestä liikemiehestä Leonid Reimanista. Hän on Vladimir Putinin hallinnon entinen viestintäministeri.

Tietovuodon perusteella Reiman on ollut mukana kolmessa veroparatiisiyhtiössä.

Reimanin nimi esiintyi 2000-luvun alussa myös suomalaisessa mediassa. Tuolloin suomalais-ruotsalainen matkapuhelinoperaattori TeliaSonera eli nykyinen Telia pyrki saamaan osuuden venäläisestä teleoperaattorista Megafonista. TeliaSonera oli tehnyt sopimuksen Venäjällä salaisen kauppakumppanin kanssa. Vuonna 2006 Zürichin välitystuomioistuimessa paljastui, että salainen kumppani oli Leonid Reiman.

TeliaSoneran kanssa tehtyjen järjestelyjen aikana Reiman oli vielä ministeri. Reiman kieltäytyi vastaamasta ICIJ:n hänelle esittämiin kysymyksiin.

Telia vetäytyi Venäjän markkinoilta vuonna 2017. Se myi omistuksensa venäläisoperaattorissa Megefonissa suurelle venäläispankille Gazprombankille.

Reiman on yhdistetty myös Suomessa kiinteistökauppoja tehneeseen toiseen venäläiseen liikemieheen Denis Fokiniin.

Tatuoijan tilien kautta satoja miljoonia rahaa

Venäläiset oligarkit ovat hioneet taitojaan veroparatiisien käytössä jo vuosikymmenten ajan. Merkittävä osa heidän varallisuudestaan on siirretty pois Venäjältä.

Monimutkaiset omistusjärjestelyt ja esimerkiksi bulvaanien tai sukulaisten käyttö omistuksissa myös tekee varojen jäljittämisestä vaikeaa.

Hyvä esimerkki monimutkaisista järjestelyistä ovat lähes 700 miljoonan euron tilisiirrot, jotka tehtiin yhdysvaltalaisen Bank of New York Mellonin tilien kautta vuosina 2012–2014.

Pankki ilmoitti epäilyttävistä tilisiirroista Yhdysvaltain viranomaisille. Rahanpesuilmoituksessa pankki totesi, ettei se tiedä varojen omistajaa. Ilmoitus löytyy Pankkien papereiksi nimetystä tietovuodosta.

Toisesta tietovuodosta eli Pandoran papereista löytyvien asiakirjojen mukaan rahat siirrettiin yhtiöille, jotka liittyvät suoraan venäläiseen oligarkkiin Suleiman Kerimoviin. Kerimov on tehnyt miljardiomaisuutensa kultakaupalla, mutta on ollut myös venäläisen kaasujätti Gazpromin merkittävä omistaja.

Suleiman Kerimov nauraa ja ottaa silmälasia päästään.
Talouslehti Forbesin mukaan Suleiman Kerimovin perheellä on yli 13 miljardin euron omaisuus. Kuva: Stanislav Krasilnikov / TASS

Kerimov on Venäjän parlamentin ylähuoneen eli senaatin jäsen. Hän oli myös yksi niistä oligarkeista, jotka presidentti Putin kutsui tapaamiseen samana päivänä kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Kerimovilla on yhteyksiä salaisiin omistuksiin, joiden väitetään kuuluvan Putinille.

ICIJ:n tutkimusten mukaan epäilyttävät tilisiirrot tehtiin Brittiläisille Neitsytsaarille ja Caymansaarille rekisteröityjen yhtiöiden kautta. Yhden yhtiön omistajaksi oli merkitty pienessä sveitsiläisessä kylässä asuva tatuoija, joka vaikuttaa toimineen bulvaaniomistajana. Tatuoijan yhtiön kautta siirrettiin lähes 300 miljoonaa euroa.

Järjestelyitä oli tekemässä sveitsiläinen finanssialalla työskentelevä mies. Ranskan viranomaiset syyttivät vuonna 2017 miehen olevan Suleiman Kerimovin bulvaani. Kerimov ja sveitsiläismies pidätettiin tuolloin epäiltynä talousrikoksista, mutta syytteistä luovuttiin lopulta.

Pandoran papereiden tietovuodosta selviää, että Kerimovin perheen omistamien veroparatiisiyhtiöiden kautta on siirretty vuosien mittaan yhteensä miljardeja euroja.

Kerimov ei vastannut ICIJ:n kysymyksiin. Sen sijaan hän toimitti yleisen lausunnon, jossa todettiin, että Ranskan viranomaiset eivät nostaneet rikossyytteitä häntä vastaan.

Mukana 42 venäläistä miljardööriä

Länsimaiset pankit, kirjanpitäjät, konsultit ja tilitoimistot ovat auttaneet rikkaita venäläisiä piilottamaan omaisuuttaan veroparatiisien avulla jo vuosikymmenien ajan.

Pelkästään Pandoran papereiden tietovuodossa oli yli 4 400 venäläistä, jotka omistavat tai johtavat veroparatiisiyhtiöitä. Venäläisiä on tietovuodoissa selvästi enemmän väkilukuun suhteutettuna kuin muiden maiden kansalaisia.

Vuodetuista asiakirjoista löytyi myös ainakin 42 venäläistä miljardööriä, jotka ovat hyödyntäneet veroparatiiseja. Kaksitoista heistä on joutunut pakotteiden kohteeksi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Oligarkeilla on myös mittavia omistuksia länsimaissa. Pakotelistalle joutuneiden oligarkkien omaisuutta on takavarikoitu tähän asti noin 30 miljardin euron arvosta. Kyse on esimerkiksi kiinteistöjen, huvijahtien, yksityislentokoneiden ja käteisen rahan takavarikoinneista.

Oligarkkien omaisuutta jäljitetään

Tutkivat toimittajat ovat keskittyneet tutkimaan oligarkkien ja Putinin lähipiirin jäsenten omistuksia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Tutkivien toimittajien järjestöllä ICIJ:llä on hallussaan useiden tietovuotojen, kuten Panaman, Pandoran ja Pankkien papereiden aineistot. Niissä on tietoja sadoista tuhansista veroparatiisiyhtiöistä sekä muun muassa pankkien tekemiä rahanpesuilmoituksia.

Nyt julkaistuun tutkimushankkeeseen ei liity uusia tietovuotoja, vaan siinä on läpikäyty vanhoja aineistoja ja etsitty lisätietoja erilaisista julkisista lähteistä.

Kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n ylläpitämässä tietokannassa on perustiedot noin 800 000 veroparatiisiyhtiöstä. Tietokantaan voi tutustua tästä linkistä.

Ylen MOT-toimitus on ollut tutkimassa useita tietovuotoja:

Panaman paperit

Paratiisin paperit

Pankkien paperit

Troikan pesula

Pandoran paperit

Suosittelemme sinulle