Hyppää sisältöön

Video: "Teitä varmaankin pelottaa" – näin pietarilaiset ajattelevat Suomesta ja Nato-jäsenyydestä

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja lännen sen vuoksi asettamat pakotteet eivät näytä toistaiseksi vaikuttaneen pietarilaisten myönteiseen suhtautumiseen Suomea kohtaan.

Yle kysyi pietarilaisilta Suomen liittymisestä Natoon
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

PIETARI Pietarilaisten suhtautuminen suomalaisiin ei vaikuta saaneen suuria kolhuja suppean katugallupin perusteella.

Yle kysyi viime viikolla kymmeneltä pietarilaiselta ajatuksia Suomeen liittyen. Vastausten perusteella Suomeen suhtaudutaan joko neutraalisti tai myönteisesti.

– Oma suhtautumiseni Suomeen tai länteen ylipäätänsä ei ole muuttunut. Tietysti en haluaisi pakotteita tai muita rajoituksia. Ne vain iskevät tavallisiin ihmisiin, sanoo pelkällä etunimellä esittäytyvä keski-ikäinen Valeri.

Myös pietarilainen Tatjana Atamanenko kertoo suhtautuvansa suomalaisiin edelleen lämpimästi ja jättäneensä juuri viisumihakemuksen Suomeen matkustamiseksi.

– Suomi on osa Euroopan unionia ja hallituksellanne on oikeus tukea pakotteita. En silti usko, että EU pysty pääsemään tavoitteeseensa, vaan pakotteet ovat hyödyttömiä, Atamenko kertoo.

Katso lisää pietarilaisten kommentteja tältä videolta.

Venäjän hyökkäyssodan tunnusmerkki Z näkyy metrossa Pietarissa.
Pietarin metrossa osa mainostauluista on täytetty Venäjän sotaoperaatiota tukevilla Z-kirjaimilla. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Suomen ulkoministeriön teettämä kyselytutkimus kertoi marraskuussa, että venäläiset suhtautuvat kaiken kaikkiaan hyvin myönteisesti Suomeen ja suosio kasvaa, mitä paremmin suomalaiset tunnetaan. Pietarissa Suomesta ajatteli kyselyn mukaan myönteisesti 89 prosenttia vastaajista.

Lue: Tutkimus: Venäläisten rakkaus Suomeen ei horju, vaikka lännen ja Venäjän suhteet syöksyvät – näin pietarilaiset kommentoivat Suomea

Pietarissa ei tuomita Suomen Nato-jäsenyyttä

Yle kysyi Pietarissa myös tuntoja Suomen mahdollisesta jäsenyydestä sotilasliitto Natossa.

– Teitä varmaankin pelottaa. Muistamme Suomen ja Neuvostoliiton välisen sodan, ja että mitä vain voi tapahtua. Siksi en tuomitse, vaan se on Suomen kansan valinta, pelkällä etunimellä esittäytyvä Konstantin sanoo.

Pietarilaisen Sergei Leskovin mielestä liittyminen Natoon ei muuttaisi merkittävästi venäläisten suhtautumista Suomeen. Tämä toisin johtuu Leskovin mukaan siitä, ettei keskivertovenäläinen edes tiedä, kuuluuko Suomi tällä hetkellä sotilasliittoon.

Sen sijaan Leskov uskoo, että Nato-jäsenyys kiristäisi suhteita entisestään poliittisella tasolla.

– Meillä on yhteinen raja ja silloin mitään puskuria ei enää olisi. Tämä tulkittaisiin suorana haasteena tai yhteentörmäyksenä, Leskov arvioi.

Venäjän johto on useaan otteeseen varoittanut Suomen Nato-jäsenyyden johtavan vastatoimiin. Se ei ole kuitenkaan tarkemmin eritellyt, mitä nämä toimet voisivat olla.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi viime viikolla, että Venäjä joutuisi "tasapainottamaan tilanteen" omilla toimillaan, jos Suomesta ja Ruotsista tulisi sotilasliiton jäseniä.

Voit keskustella aiheesta 13.4. klo 23 asti.

Lue lisää aiheesta:

Ylen uusimmat tiedot Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

“Jos Yhdysvallat ja Britannia perääntyisivät Venäjän uhan edessä, se olisi Naton loppu” – asiantuntija arvioi, että itänaapurin uhkailu vain nopeuttaisi Suomen hyväksymistä Naton jäseneksi

Kumpi on suurempi riski: Naton jäsenyys vai Venäjän uhka? Listasimme tähän juttuun 4 olennaisinta kohtaa Ruotsin Nato-keskustelussa

Suosittelemme