Hyppää sisältöön

Aleksi "Aleksib" Virolaisen G2 tavoittelee paikkaa Antwerpenin CS:GO-majoreille – karsinnat ja miljoonaturnaus suorana Yleltä

Sunnuntaina alkavien Euroopan karsintojen kautta tie toukokuun major-turnaukseen avautuu 16 joukkueelle. Venäläisjoukkueista osa pelaa karsinnoissa neutraalin nimen alla.

Aleksi "Aleksib" Virolainen
Aleksi "Aleksib" Virolainen tavoittelee uransa kolmatta major-paikkaa. Kuva: HLTV
Jaakko Palvaila

Suomalaisen e-urheilun supertähden Aleksi "Aleksib" Virolaisen edustama G2 tavoittelee ensi viikolla paikkaa Belgian major-turnaukseen. Majorit ovat CS:GO-videopelin suurimmat ja tärkeimmät kisat, jotka järjestetään 1–2 kertaa vuodessa. Palkintorahaa turnauksessa on jaossa miljoona dollaria.

Toukokuussa Antwerpenissa pelattavan turnauksen Euroopan karsinnat potkaistaan käyntiin pääsiäissunnuntaina, kun RMR-karsintalohko A käynnistyy 16 joukkueen voimin. Kummastakin lohkosta on tarjolla 8 paikkaa itse pääturnaukseen. Eurooppalaisjoukkueiden lisäksi mukana on myös Itä-Euroopan niin sanottujen IVY-maiden joukkueita, kuten hallitseva major-voittaja NAVI.

Euroopan karsintaturnaukset on jaettu kahtia, joten Virolainen lähtee joukkueineen turnauspaikkajahtiin ensi viikon torstaina alkavassa B-karsintaturnauksessa. Toiseen karsintalohkoon osallistuu myös suomalaisorganisaatio ENCEn CS:GO-joukkue, jota valmentaa Eetu "sAw" Saha.

Tukholmassa hopeaa voittanut G2 lähtee karsintalohkoonsa yhtenä ennakkosuosikeista. Joukkueen kokoonpano uudistui tammikuussa, kun Virolainen liittyi joukkueeseen yhdessä venäläisen superlupauksen Ilja "m0NESY" Osipovin kanssa ja serbi Nemanja "nexa" Isakovic suuntasi OG:n riveihin.

Virolainen jäi viime syksynä OG-joukkueensa kanssa niukasti ulos Tukholman majoreilta. Kahdesti major-turnauksen pudotuspeleihin yltänyt ja ENCEn kanssa Katowicesta 2019 hopeaa napannut suomalaistähti tavoittelee paikkaa uransa kolmanteen major-turnaukseen.

Nikola Kovac ja Nemanja Kovac Tukholman major-turnauksessa.
G2:n Nikola "NiKo" Kovac ja Nemanja "huNter-" Kovac voittivat hopeaa Tukholman majoreilta viime syksynä. Joukkue joutuu silti karsimaan Antwerpenin majoreille. Kuva: PGL

Yle näyttää Antwerpenin CS:GO-major-turnauksen ja sen Euroopan karsinnat suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle E-urheilun Twitch-kanavalla (siirryt toiseen palveluun). Euroopan karsinnat pelataan Romanian Bukarestissa 17.–24.4. ja major-turnaus Belgian Antwerpenissa 9.–22.5.

Kaksi venäläisjoukkuetta pelaa neutraalin nimen alla

Venäjälle maan Ukrainaa vastaan aloittaman sodan vuoksi asetetut pakotteet lyövät oman leimansa myös CS:GO-kentille.

Major-turnauksen järjestävä romanialaisyhtiö PGL on kieltänyt Venäjän hallintoon läheisesti linkittyvien organisaatioiden ja henkilöiden osallistumisen turnaukseen, joten venäläisomisteiset Virtus.Pro ja Gambit on suljettu ulos turnauksesta.

Virtus.Pron omistajayhtiön, internetyhtiö VK:n taustalla vaikuttaa Venäjän johtoon liitetty vakuutusyhtiö Sogaz, joka on asetettu EU:n pakotelistalle. Gambitin omistavan teleoperaattorin MTS:n pääomistaja, oligarkki Vladimir Jevtushenkov puolestaan kuuluu Vladimir Putinin lähipiiriin, mutta ei ole joutunut vielä pakotteiden kohteeksi.

Turnauksesta suljettujen joukkueiden pelaajat saavat kuitenkin osallistua turnaukseen neutraalin nimen alla. Pääosin venäläisistä pelaajista koostuva Gambit on pelannut aiemmissa turnauksissa nimellä Players, ja Virtus.Pron kazakstanilais-venäläinen viisikko nimellä Outsiders.

Sota vaikuttaa merkittävästi myös hallitsevan major-voittajan, ukrainalaisen Natus Vinceren eli NAVIn toimintaan. Organisaation toimitusjohtaja Yevhen Zolotarov kertoi maaliskuun lopussa Washington Postille (siirryt toiseen palveluun), että yhtiön työntekijöistä osa on siirtynyt Kyprokselle pyörittämään organisaation toimintaa ja osa tukee Ukrainan puolustautumista kotimaassaan muun muassa keräämällä rahaa tai avustamalla sairaanhoidossa. Organisaatio ei myöskään aio jatkossa maksaa palkkaa työntekijöille tai pelaajille, jotka maksavat veronsa Venäjälle.

Natus Vinceren tähtipelaaja s1mple
NAVIn ukrainalaistähti Oleksandr "s1mple" Kostyliev valittiin Tukholman major-turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Major-voitto oli Kostylievin uran ensimmäinen. Kuva: HLTV

Bukarestissa pelattavaan karsintaturnaukseen osallistuu näillä näkymin ainakin yksi venäläisjoukkue, joka saa pelata organisaationsa nimen alla. Venäläinen Team Spirit ilmoitti maaliskuussa siirtävänsä toimintansa (siirryt toiseen palveluun) ja työntekijänsä tilapäisesti Belgradiin, Serbiaan eettisistä ja käytännön syistä "Venäjän ja Ukrainan tilanteen" vuoksi.

Lue myös:

CS:GO-tähti Aleksi "Aleksib" Virolainen siirtyy supertähtiä vilisevän G2:n riveihin

Historiallinen suoritus! NAVI jyräsi major-mestariksi häviämättä karttaakaan – voittoputki oli katketa finaalitrillerissä

Suosittelemme sinulle