Hyppää sisältöön

Sydänkohtauksesta toipunut keihäsguru esitti kovan arvion Lassi Etelätalosta – arvokisakonkari luottaa näkemykseen: "Ei pelkkää Leksan kuvitelmaa"

Viime kesä oli Lassi Etelätalon uran paras, mutta ennätys ei mennyt rikki. Nyt se on mahdollista, kiitos loukkaantumisen vuoksi muuttuneen harjoittelun. Etelätalo uskoo, että kaikki Suomen kärkiheittäjät ovat valmiita superkesään.

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalo kuvassa.
Lassi Etelätalo uskoo olevansa jopa ennätyskunnossa tulevana kesänä. Kuva: Lehtikuva
Hinni Hirvonen,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

84,98. Lassi Etelätalo kiskaisi tuon ennätyslukemansa vajaa kahdeksan vuotta sitten. Tällä heitolla Etelätalo nousi kaikkien aikojen listalla 15. parhaaksi suomalaisheittäjäksi ja hänestä odotettiin seuraavaa Suomen suurheittäjää.

80 metriä Etelätalo oli ylittänyt ensimmäisen kerran vuonna 2011. Kehityskäyrä oli siis nousussa, mutta ennätyskesän jälkeen loukkaantumiset ovat ajaneet Joensuun Katajan heittäjän uran melkoiseen vuoristorataan.

Maaliskuussa Etelätalon valmentaja Leo Pusa kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että Etelätalo on tällä hetkellä niin vakuuttavassa kunnossa, että hänellä on sauma heittää ennätyksensä tulevana kesänä.

Konkariheittäjä itse vastaa ennätysuteluihin kryptisesti, mutta myös luottavaisesti.

– Semmoinen sauma on ollut melkein joka vuosi sen jälkeenkin, mutta vielä siihen ei ole pystynyt. Viime vuonna jäi sen puoli metriä siitä, Etelätalo kertoo Yle Urheilulle.

– Mutta jos on samanlainen kesä kuin viime vuosi, niin kyllä sen ennätyksen pitäisi jossain kisassa tulla. Uskon siihen itsekin. Ei se ole pelkkää "Leksan" kuvitelmaa.

Keihäänheittäjä Leo Pusa
Lassi Etelätalo ja valmentajaguru Leo Pusa (kuvassa) ovat tehneet yhteistyötä vuosikausia. Pusa on lupautunut valmentamaan Etelätaloa ainakin vielä vuoden. Kuva: Yle / J.P. Pulkkinen

Huhtikuun loppupuolella 34 vuotta täyttävä Etelätalo on tehnyt vuosikausia yhteistyötä Pusan kanssa. Valmentajalegenda otti vetovastuun Etelätalon valmennuksesta vuonna 2014.

Useita keihäänheittäjiä kansainväliseen maineeseen valmentanut Pusa sai sydänkohtauksen viime vuonna, mutta ei ole jättänyt valmennusta.

Etelätalolle yhteistyön jatkuminen on tärkeää, vaikka hän olisi jatkanut uraansa ilman Pusaakin. Hän on jo useamman vuoden suunnitellut itse harjoittelun rytmityksen, mutta Pusa on ollut mukana heittoharjoituksissa valvovana silmänä.

– Oli hieno juttu, että hän lupautui vielä yhdeksi kaudeksi mukaan. Olemme melkein 20 vuotta tehneet yhteistyötä ja tunnemme toisemme hyvin, joten on helppo jatkaa.

Akillesvaivojen hopeareunus: voimaharjoittelu lisääntyi

Ennätysheittonsa jälkeen Etelätalolta on leikattu kyynärpää pariin otteeseen, ja kun hän tästä vammakierteestä pääsi, alkoivat nilkan oireilut ja akillesvaivat. Tukijalan nilkka leikattiin reilu neljä vuotta sitten, mutta akillesvaivoista hän on päässyt viime kauden jälkeisenä ylimenokautena.

Etelätalo kertoi joulukuussa Urheiluliiton sivuilla, että akillesvaivat vaikuttivat hänen viime kauden juoksuharjoitteluunsa ja hän joutui hakemaan heittoa enemmän voiman kautta. Etelätalo kompensoi juoksutreenejä voimaharjoittelulla, joten hänen kuntonsa voimapuolella oli parempi kuin koskaan aiemmin.

Viime kausi olikin Etelätalon tasaisin. Etelätalo heitti kymmenessä kilpailussa ja jäi alle 80 metrin vain kaksi kertaa.

Alla olevasta grafiikasta voit katsoa, kuinka Etelätalon kauden kolmen parhaan kisatuloksen keskiarvo on kehittynyt kesästä 2017 eteenpäin.

Tänä talvena Etelätalo on harjoitellut suurimmaksi osaksi pääkaupunkiseudulla ja käynyt myös lyhyitä pätkiä Pajulahden urheiluopistolla. Etelän leirin hän tekee Portugalin lämmössä.

Tulevana kesänä Etelätalo toivookin pystyvänsä käyttämään hyödykseen uuden voimatasonsa ja normaalin juoksuharjoittelun tuoman lisän.

– Pystyn heittämään keihästä kovalla teholla, terveystilanne on silloin tarpeeksi hyvä. Pieniä sairasteluja on ollut, mutta ei mitään isompaa ongelmaa. Kokonaisuutena talvi on mennyt ihan hyvin harjoitusten osalta.

Etelätalo on saanut parhaan irti arvokisoissa

Lassi Etelätalo tunnetaan urheilijana, joka osaa olla parhaassa iskussa kauden tärkeimmillä hetkillä. Arvokisamitalit ovat kuitenkin kiertäneet häntä.

Uransa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa, Zürichin EM-kisoissa 2014 Etelätalo heitti kauden toiseksi parhaan heittonsa 83,16 ja sijoittui neljänneksi.

Jos Etelätalo olisi tuolloin pystynyt heittämään samoille ennätyslukemilleen kuin mitä oli kolme viikkoa aiemmin heittänyt, olisi Etelätalo voinut haastaa mitalikolmikon Antti Ruuskanen - Vitezslav Vesely - Tero Pitkämäki paremmin. Pitkämäki sai pronssia tuloksella 84,40, Vesely hopeaa tuloksella 84,79 ja Ruuskanen EM-kultaa sen hetkisellä ennätyksellään 88,01.

Etelätalo jäi neljänneksi myös vuonna 2019 Dohan MM-kisoissa, mutta tuolloin ero mitaleille oli liki kolme metriä. MM-finaaliheitto 82,49 oli Etelätalolle kauden toiseksi paras, ja hänen olisi pitänyt parantaa kauden parastaan yli metrillä päästäkseen mitalitaistoon.

Lassi Etelätalo heittää keihästä.
Lassi Etelätalo ei ole saavuttanut arvokisamitaleja, mutta hän on usein onnistunut olemaan kauden tärkeimmissä kisoissa parhaassa kunnossa. Kuva: Tomi Hänninen

Viime kesänä Tokion olympiakisoissa Etelätalo oli kauden parhaalla tasollaan. Hän heitti karsinnassa kauden parhaansa 84,50 ja oli ainoa suomalainen, joka pääsi finaaliin.

Finaalissa hän heitti kauden toiseksi parhaan heittonsa 83,28 ja se riitti kahdeksanteen sijaan. Pronssimitaliin Etelätalolta olisi vaadittu vajaan puolen metrin ennätysparannus.

Etelätalo kuului Suomen joukkueen onnistujiin, mutta hyvä tulos ei näkynyt suoraan hänen lompakossaan.

– Suoranaisesti olympialaisista ei palkintorahoja tule, mutta kyllä tuo mahdollisti paremmat tuet harjoitteluun seuraaville kausille. Se oli tärkeä sijoitus senkin kannalta.

Etelätalo: "Kuuselan Toni heittää kovan tuloksen"

Tänä kesänä yleisurheilijoilla on edessä todellinen superkesä, sillä heinäkuussa kisataan MM-mitaleista Yhdysvalloissa ja kolme viikkoa myöhemmin Saksassa alkavat EM-kilpailut. Etelätalo saa Eugenessa ja Münchenissä järjestettävien arvokisojen lisäksi lisävirtaa Kalevan kisoista, sillä ne järjestetään Joensuussa.

– Tärkeimpänä tavoitteenani on MM-kisat. Sitten otetaan Kalevan kisat ja EM-kisat vastaan hyvässä kunnossa, Etelätalo suunnittelee.

Etelätalo on pitkällä urallaan saavuttanut viisi SM-mitalia, joista kaksi on ollut kultaista. Mitalien eteen joutuu Suomen kaltaisessa kovassa keihäsmaassa tekemään aina paljon töitä ja viime vuonna edelliset kaksi mestaruutta voittanut Etelätalo joutui tyytymään hopeamitaliin.

Viime kauden Suomen mestari Oliver Helander on todennäköisesti tulevanakin kesänä Suomen kovimpia keihäänheittäjiä, ja hänen yhteistyönsä uuden valmentajansa Tero Pitkämäen kanssa on alkanut varsin hyvin.

Etelätalon mielestä runsaat kaksi vuotta sitten oman heittouransa päättänyt Pitkämäki on samantyyppinen heittäjä kuin Helander. Hän uskoo, että kasassa on nyt toimiva kaksikko ja Pitkämäki osaa jalostaa 25-vuotiaan Helanderin ominaisuuksia ja tekniikkaa.

– Uskon, että Oliver on tosi kova ensi kesänä, kunhan vain säilyy ehjänä. Hänellä on mennyt monta vuotta loukkaantumisten kanssa painiessa.

Keihäänheittäjät Lassi Etelätalo, Toni Kuusela ja Antti Ruuskanen kesän 2020 Ruotsi-ottelussa.
Antti Ruuskanen (oik.) lopetti mittavan uransa viime kauteen. Lassi Etelätalo uskoo saavansa tulevana kesänä kovan vastuksen muun muassa Toni Kuuselasta (keskellä). Kuva: Tomi Hänninen

Helander oli viime kauden tuloskärki Kalevan kisoissa 86,13 kantaneella heitollaan. Viime kesänä kaikkiaan kuusi suomalaisheittäjää ylitti 80 metriä. Lukema oli poikkeuksellinen, sillä viime vuosina rajapyykin ylittäjiä on ollut vain kolmesta neljään. Viisi vuotta sitten tämän rajan rikkoi ainoastaan kaksi heittäjää: Pitkämäki ja Helander.

Tulevasta keihäskesästä Etelätalo odottaa hyvätasoista.

– Uskon, että Kuuselan Toni heittää myös kovan tuloksen. Toivottavasti hän saa myös tasaisesti kovia tuloksia, Etelätalo sanoi viime kauden tilastokakkosesta (85,03) ja SM-pronssimitalistista.

Vaikka yleisurheilukausi on talven jäljiltä vasta aluillaan, ei Etelätalo halua tuhlata aikaa. Kesäisin lajiharjoittelulle ei jää hirveästi aikaa, joten tekniikka pitäisi saada kuntoon heti kevään tai viimeistään alkukesän aikana.

Tekniikkaa isompi kysymys on kuitenkin: kestääkö Lassi Etelätalon kroppa kahdet arvokisat?

– Kyllä kroppa kestää, Etelätalo vakuuttaa.

Lue myös:

Etelätalon kahdeksas sija sinetöi Suomen saaliin Tokiosta – olympiavoittaja Chopra teki intialaista urheiluhistoriaa, Vetterin kisasta pannukakku

Tuomio Oliver Helanderin vaivoista yllätti Tero Pitkämäen, joka puhuu nyt suoraan, mikä muuttuu jatkossa – "Se on ollut mielestäni täysin väärä toimintamalli"

Keihäänheittäjästä tuli yhdessä yössä maailman seuratuin yleisurheilija ja miljonääri – nyt odotetaan Bollywood-elokuvaa: "Tarvitsemme enemmän hänen kaltaisiaan ihmisiä"

Suosittelemme sinulle