Hyppää sisältöön

Syyttäjän mukaan mies yritti metsästää susia myrkkysyötillä Pohjois-Savossa – oikeus hylkäsi syytteet

Käräjäoikeuden mukaan jäi näyttämättä toteen, että syytetty olisi jättänyt myrkytettyjä lihanyyttejä maastoon. Myös syyte avunannosta metsästysrikokseen hylättiin.

Pohjois-Savon käräjäoikeus hylkäsi syytteet, jotka koskivat suden metsästystä myrkkynyyttien avulla. Kuvituskuva. Kuva: Premium Stock Photography GmbH / Alamy/All Over Press

Pohjois-Savon käräjäoikeus on hylännyt syytteet, joiden mukaan mies olisi yrittänyt metsästää susia myrkkysyötillä Keiteleellä. Myös syyte avunannosta metsästysrikokseen hylättiin.

Syytteen mukaan mies hankki toiselta mieheltä strykniininitraattia ja koivusokeria, joita hän sekoitti jauhelihaan. Metsästysrikoksesta syytetty oli syyttäjän mukaan useita kertoja etsinyt ja jäljittänyt merkkejä susista maastossa pyyntitarkoituksessa. Syyttäjän mukaan mies jätti ainakin yhden tällaisen nyytin Teerimäen metsäalueelle, jotta susi söisi sen ja kuolisi.

Syytetty myönsi hankkineensa syytteessä kuvattuja aineita ja nyyttejä, mutta ei itse valmistanut niitä. Hän sanoo harkinneensa jättävänsä niitä maastoon, mutta luopuneensa aikeesta.

Avunannosta syytetty mies kiisti samoin syytteet. Syyttäjän mukaan mies oli neuvonut pääsyytettyä susien tappamisessa, opastanut käyttämään myrkkysyöttinyyttejä ja luovuttanut maksua vastaan syytteessä mainittuja aineita, muutamia valmiiksi tehtyjä myrkkynyyttejä ja karhunrasvaa.

Avunannosta syytetty mies kertoi miesten välisen viestittelyn olleen lähinnä huulenheittoa ja uhoamista. Hän kiisti luovuttaneensa ainakaan tietoisesti syytteen mukaisia aineita tai nyyttejä toiselle syytetylle. Hän myönsi toimittaneensa vain karhunrasvaa.

Oikeus: Ei näyttöä metsästysrikoksesta

Käräjäoikeuden mukaan miesten välisestä viestittelystä ei selviä, että syytetty olisi jättänyt lihanyyttejä luontoon. Lihanyyttejä löytyi syytetyn pakastimesta rasioissa muovipussissa, joka on solmittu. Tämä viittaa oikeuden mukaan siihen, että syytetty ei ole lainkaan ottanut nyyttejä pussista.

Käräjäoikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että syytetty olisi jättänyt lihanyyttejä maastoon tai että hänellä olisi ollut niitä mukanaan, kun hän on etsinyt susien jälkiä maastossa. Sen vuoksi syytetyn toiminta ei oikeuden mukaan täyttänyt metsästysrikoksen tunnusmerkistöä.

Oikeus katsoo, että avunannosta syytetty on luovuttanut toiselle miehellä syytteen mukaisia aineita, lihanyyttejä ja karhunrasvaa syytteen mukaista tarkoitusta varten. Oikeuden mukaan viesteistä ilmenee, että avunannosta syytetty mies on antanut neuvoja susien tappamisesta ja lihanyyttien käyttämisestä. Oikeus hylkäsi myös avunantosyytteen, koska syyte metsästysrikoksesta hylättiin.

Suosittelemme sinulle