Hyppää sisältöön

Mariupolissa vallitsee nyt "kuun maisema" – asiantuntija kauhistelee väitteitä kemiallisista aseista: "Hirveätä on, jos on käytetty"

Mariupolin menettämisellä olisi Ukrainalle sekä henkisesti että sotilaallisesti suuri tappio. Väitetystä kemiallisten aseiden käytöstä ei ole toistaiseksi näyttöä, muistuttaa asiantuntija.

Liki puolen miljoonan asukkaan Mariupolista alkaa olla vain rauniot jäljellä. Kuva: Chingis Kondarov / Reuters
Petri Kivimäki

Venäläiset joukot ovat saartaneet Mariupolia, asukasluvultaan Helsinkiä vain hieman pienempää kaupunkia kohta puolitoista kuukautta.

Asovanmeren rannalla sijaitsevan kaupungin asukkaista suurin osa on päässyt pakenemaan, mutta edelleen siellä voi olla loukussa kymmeniätuhansia, jopa satatuhatta siviiliä.

Heidän olonsa ovat karmaisevat, sillä liki puolen miljoonan asukkaan kaupunki on käytännössä tuhottu maan tasalle.

– Mariupolin tilanne on edelleen vakava, tiivistää sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Tilanteen arvioimista vaikeuttaa, että vahvistetut tiedot kaupungista ovat vähissä ja myös osin ristiriitaisia.

– Aikaisemmin venäläiset ovat kertoneet ikään kuin katkaisseensa Mariupolin kaupungin ja pystyneet sillä tavalla heikentämään vastarintaa. Ukrainan hallitus ovat kuitenkin kiistänyt, että näin olisi tapahtunut, kertoo Mäkitalo.

Ukrainassa Venäjän joukot yrittävät edelleen vahvistaa maayhteyttä Krimin suuntaan, mutta Ukrainan maavoimat tekevät sitkeästi vastarintaa. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Mariupol on everstiluutnantti Mäkitalon mukaan pystynyt yllättävänkin kauan taistelemaan Venäjän joukkoja vastaan. Tilannetta auttoi se, että kaupunkia pystyttiin usean kuukauden ajan varustamaan Venäjän hyökkäyksen varalle.

– Vaikka Venäjä on käyttänyt erittäin voimakkaasti asevaikutusta Mariupolin alueella, on aina mahdollista, että maanalaisissa tiloissa on säilynyt taisteluvälinemateriaalia, kertoo Mäkitalo.

Samoissa tiloissa voi olla myös hengissä säilyneitä siviileitä, vaikka Mäkitalon mielestä Mariupol näyttää kuvien perusteella "kuun maisemalta".

Tuhot Mariupolissa ovat valtavat. Kuva: Leon Klein / AOP

Mariupolin säilyttäminen on Ukrainalle merkittävä sekä sotilaallisesti että henkisesti.

– Jos Mariupol menetetään, se tarkoittaa Ukrainan jalansijan menettämistä koko tällä alueella, sanoo sotaprofessori Mäkitalo.

– Mariupolissa Ukrainan joukot ovat sankarillisella taistelullaan tukeneet tietoisuuttamme ja melkein myyttisiin mittasuhteisiin kohonnutta ajatustamme Ukrainan kansan yhtenäisyydestä ja asevoimien suorituskyvystä, hän jatkaa.

Jos Venäjä saisi Mariupolin vallattua, se saisi maayhteyden Krimille ja sen olisi myös helpompi toteuttaa ennustettu uusi suurhyökkäys Ukrainan itäosiin Donbasin alueelle, Mäkitalo arvioi.

Käyttikö Venäjä kemiallisia aseita?

Eilen maanantaina tuli ilmi tietoja, joiden mukaan Venäjä olisi käyttänyt Mariupolissa kemiallisia aseita. Tiedot ovat vahvistamattomia, mutta Mariupolissa ihmisillä kerrotaan olleen hengitysvaikeuksia ja neurologisia oireita.

Kemialliset aseet on kielletty kansainvälisellä sopimuksella jo vuonna 1997, ja myös Venäjä on sopimuksen allekirjoittanut. Mukana olevat maat ovat myös sitoutuneet tuhoamaan kemiallisten aseiden tehtaansa ja varastonsa.

Myös Venäjä on ilmoittanut tehneensä näin.

– Mutta se perustuu heidän omaan ilmoitukseensa, sanoo Helsingissä sijaitsevan Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen.

Kemiallisten aseiden käyttäminen levittää laajaa tuhoa, jota vastaan eivät siviilit pysty suojautumaan. (kuvituskuva) Kuva: Roman Pilipey / EPA

Kemialliset aseet on kielletty, koska ne yleensä aiheuttavat poikkeuksellisen tuskaisen kuoleman tai sairastumisen. Etenkään siviilit eivät pysty millään tavalla pysty niiltä puolustautumaan. Tuho on yleensä laaja.

Sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta kaipaa pitäviä todisteita, ennen kuin lähtee ketään kemiallisten aseiden käyttämisestä tuomitsemaan.

– Jos Venäjä käyttäisi kemiallisia aseita, se astuisi sellaisen moraalisen rajalinjan yli, mitä se ei ole aikaisemmin tässä eikä muissakaan sodissa tehnyt.

Sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta halua pitävät todisteet, ennen kuin Venäjää syytetään kemiallisten aseiden käyttämisestä. Kuva: Yle

Janne Mäkitalo ei myöskään näe syytä sille, miksi Venäjä käyttäisi kemiallisia aseita.

– Venäjä ei ole nurkkaan ahdistetussa asemassa. Sen kansallinen olemassaolo ei ole millään tavalla vaarannettu.

Mäkitalo muistuttaa siitä, että Ukrainan alueella voi olla sekä venäläisiä sotilaita että siviilejä. Kemiallinen ase on hiljainen, nopea ja sokea tappaja, joka ei millään tavalla erottele uhrejaan.

– Jos kemiallisia aseita käytettäisiin, vaarannettaisiin samalla myös omat kansalaiset. Moni on jo unohtanut sen, että 2010-luvun alussa Ukrainan 40-miljoonaisesta kansasta 17 prosenttia oli venäläisiä tai taustaltaan venäläisiä, sanoo Mäkitalo.

Näytteet paljastavat

Kemiallisten aseiden käytön jäljille on mahdollista päästä, mutta ei kovin nopeasti, kertoo Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen.

Vannisen mukaan kemiallisen aseen kieltojärjestö OPCW:n tutkijoiden tulisi ensin päästä Mariupoliin ottamaan näytteitä. Tällä hetkellä sinne pääsy on kuitenkin mahdotonta.

– Se vaatisi tulitauon, sanoo Vanninen.

Maisemat Mariupolissa ovat tuhoisat. Kuva: Leon Klein / AOP

Vanninen kertoo, että mikäli tutkijat Mariupoliin pääsevät, alkaisivat he kerätä todisteita mahdollisesta kemiallisten aseiden käytöstä. Analysointiin kerättäisiin näytteitä, jotka voivat olla esimerkiksi maata, vettä, ihmisten vaatteita.

– Näyte voidaan ottaa myös uhreista, esimerkiksi veri- tai virtsanäyte tai hiuksia.

Myös ammuksen pinnalta tai niiden osista voidaan saada tarvittava näyte.

Näytteet kuljetetaan Alankomaihin Haagiin, jossa sijaitsee OPCW:n päämaja. Sen jälkeen näytteet tutkitaan vähintään kahdessa eri laboratoriossa. Niistä vastaukset tulevat noin kahdessa viikossa.

Verifinin johtaja Paula Vanninen toivoo, että Venäjä ei olisi kemiallisia aseita käyttänyt. (arkistokuva) Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kemiallisten aseiden käyttöä voidaan päätellä myös ihmisten saamien oireiden perusteella. Tuolloin lääkäreiden pitää todentaa asia esimerkiksi haastattelemalla uhreja tai silminnäkijöitä.

– Ne ovat ihan samanlaisia todisteita kuin paikan päältä haetut näytteetkin, sanoo Vanninen.

Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen uskoo, että OPCW:n tutkijat ovat nopeastikin valmiudessa lähtemään Mariupoliin, mikäli sinne tulitauko saadaan aikaiseksi.

Tuloksia hän ei lähde ennakoimaan.

– Siihen en voi ottaa kantaa. Hirveätä on, jos on käytetty, sanoo Verifinin johtaja Paula Vanninen.

Lue lisää:

Tuoreimmat tiedot Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Lue tästä lisää, miksi kemialliset aseet ovat kiellettyjä ja mitä ne aiheuttavat

Suosittelemme sinulle