Hyppää sisältöön

Asuntolainojen yleisin viitekorko nousi nollan yläpuolelle ensimmäistä kertaa vuosiin – pääekonomisti odottaa nousun jatkuvan

Nordean pääanalyytikko kommentoi muutoksen tekevän hyvää "negatiivisiin korkoihin turtuneelle eurotaloudelle". Voit katsoa jutussa olevalla laskurilla, miten nousu vaikuttaisi asuntolainan kuukausierään.

Vaalea yhden huoneen asunto jossa teräksiset mikron ja jääkaapin ovet.
Korkojen nousu ei heti heijastu lainakustannuksiin. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Viime kuukausina nopeasti noussut 12 kuukauden euribor -korko ylsi tiistaina nollan yläpuolelle ensimmäistä kertaa moneen vuoteen.

Vuoden euribor on suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko, ja se on noussut vauhdilla alkuvuoden aikana. Miinukselle korko painui vuonna 2016, ja pysyi nollan alapuolella tähän päivään saakka.

Korko ylsi plussalle +0,005 prosenttiin. Maaliskuun alussa taso oli -0,39 % ja vuoden alussa -0,5 %. Vielä nousulla ei siis ole juuri vaikutusta asuntolainojen kustannuksiin.

Nollarajan ylittäminen ei ole myöskään välitön muutos lainoihin, sillä 12 kuukauden euriboriin sidottujen lainojen korkoa tarkistetaan nimensä mukaisesti kerran vuodessa, kolmen kuukauden euriboriin sidottujen vuosineljänneksittäin.

– Kovin matalilla tasoilla tässä on oltu ja hiljalleen noustaan normaalimpia tasoja kohti, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Hän ennakoi nousun jatkuvan.

– Onhan tämä moneen vuoteen nopein nousu. Koronakeväänä nähtiin hieman nousua, mutta tämä on todella jyrkkä nousu ja tästä nousun odotetaan jatkuvankin. Sillä voi olla vaikutuksia omaan talouteen, Kuoppamäki toteaa.

Monista asuntolainoista maksettu pelkkää marginaalikorkoa

OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio muistutti korkojen olevan edelleen historiallisen matalalla.

– Korkotaso on edelleen historiallisen matala, mutta muistutus siitä että korot voivat myös nousta ja asuntovelallisen kannattaa suojautua korkoriskiltä, Ritakallio kommentoi Twitterissä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kommentoi muutoksen tekevän hyvää "negatiivisiin korkoihin turtuneelle eurotaloudelle".

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen huomautti, ettei nuorempi polvi ole välttämättä muistanut asuntolainaan kuuluvan muutakin kuin marginaali.

Vaikka nollan alapuolella pysytellyttä viitekorkoa ei ole tarvinnut maksaa vuosiin, useimmat lainanottajat ovat maksaneet pankille marginaalikorkoa, joka kattaa pankin kuluja ja riskiä. Molempia moni viime vuosina asuntolainaa ottanut voi pian joutua maksamaan ensimmäistä kertaa.

Talouden näkymät muuttuneet nopeasti

Ekonomistit ennakoivat Ylen maaliskuussa julkaistussa uutisessa nollarajan rikkoutuvan nyt keväällä. Nousun taustalla vaikuttavat inflaatiopaineet, sodan tuoma epävarmuus ja odotukset Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikan kiristymisestä.

Euribor-korkojen kehitys heijastelee odotuksia keskuspankin liikkeistä, ja odotukset koronnoston ajankohdasta ovat aikaistuneet.

EKP:llä on painetta nostaa ohjauskorkoaan, sillä euroalueen inflaatio eli hintojen nousu kiihtyi maaliskuussa arviolta ennätykselliseen 7,5 prosenttiin. Keskuspankki tavoittelee hintavakautta, ja nyt hinnat nousevat tavoitteeseen nähden liian nopeasti.

– Energian hintojen nousu vaikuttaa edelleen. Odotamme, että lähikuukausina inflaatio tulee kiihtymään kahdeksaan–yhdeksään prosenttiin. Huippuja ei ole kuluttajan kannalta valitettavasti vielä nähty, kommentoi Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto toissaviikolla Ylelle.

Talouden näkymät ovat muuttuneet muutaman viime kuukauden aikana vauhdilla, kun Venäjä on hyökännyt laajasti Ukrainaan. Talousasiantuntijat ovat nähneet stagflaatioriskin kasvaneen merkittävästi.

Stagflaatiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa samanaikaisesti talouskasvu on erittäin hidasta tai pysähtyy, inflaatio jyllää ja työttömyys on korkealla tasolla. Viimeksi siitä puhuttiin 1970-luvun öljykriisin aikaan.

Alla olevassa asuntolainalaskurissa voit kokeilla, miten korkojen nousu vaikuttaisi oman lainasi kuukausierään.

Voit keskustella aiheesta 13.4. klo 23 saakka.

Lue myös

Ostovoimaa ja koronasäästöjä syönyt inflaatio on jo laskenut suomalaisten elintasoa – näin selviät vaikeammista ajoista

Asuntolaina painaa ja sota huolestuttaa: Kannattaa jatkaa oman asumisen kannalta tärkeitä asioita kuten ennenkin, sanoo asiantuntija

Moni asuntovelallinen ottaa nyt korkosuojan, kun euribor kipuaa kohti nollaa – huomioi ainakin nämä 4 seikkaa, jos harkitset korkosuojausta

Suosittelemme sinulle