Hyppää sisältöön

Toisiko Nato-jäsenyys Suomeen ydinaseita, entä voiko sotilasliitosta erota? Katso 26 keskeistä kysymystä ja vastausta Natosta

Suomi on nyt lähempänä Nato-jäsenyyttä kuin koskaan. Esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin mukaan päätös jäsenyyden hakemisesta syntyisi viikoissa. Mutta miten Nato aikanaan syntyi ja kuinka jäsenyys vaikuttaisi Suomeen?

Kysymyksiä koskien Natoa
Kuva: Eetu Pietarinen / Yle
Jesse Mäntysalo,
Timo Keränen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kokosimme yhteen 26 tärkeintä kysymystä ja vastausta Natosta ja Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista.

Vastauksissa on käytetty lähteinä muun muassa Natoa tutkineen Helsingin yliopiston valtiotieteiden tohtorin Iro Särkän haastattelua sekä useita julkisia asiakirjoja.

Asia on ajankohtaistunut nyt, kun hallitus julkaisi selvityksensä mahdollisesta Nato-jäsennyydestä keskiviikkona. Selvitys toi esille sen, että Nato toisi Suomelle lisäturvaa sotilaallista uhkaa vastaan.

– Suomen puolustuksen ennaltaehkäisevä vaikutus olisi nykyistä huomattavasti suurempi,sillä sen takana olisivat koko liittokunnan suorituskyvyt, selvityksessä todetaan.

Presidentti, hallitus ja eduskunta linjaavat hakemuksen jättämisestä kuluvan kevään aikana.

Korjaus 16.4.2022 kello 13.44: Tarkennettu kysymyslistan kohtaa 9, jossa alun perin oli kysymyksenä, "onko Nato joskus hyökännyt jonnekin". Vastauksesta poistettu kohta, jossa Naton joukkojen sanottiin vapauttaneen Kuwaitin Irakin vallattua naapurimaansa. Kuwaitin vapautti Yhdysvaltain johtama liittouma. Samalla tarkennettu Naton roolia Bosnian sodassa. Täydennetty 16.4.2022 kello 17.53 viidennen vastauksen ensimmäistä virkettä, joka alun perin oli, että "Nato määrittelee itsensä puolustusliitoksi". Naton omissa lähteissä se toteaa olevansa paitsi puolustusliitto myös poliittinen ja sotilaallinen liitto.

Muokattu 20.4.2022 kello 13.20: Tarkennettu kysymyksen 21 vastausta lisäämällä maininta, että Norjan ja Naton välisissä erityisehdoissa on kyse Norjan omaehtoisista rajoituksista.

Lähteet: Helsingin yliopiston valtiotieteiden tohtorin Iro Särkän haastattelu, Valtioneuvoston selonteko turvallisuusympäristön muutoksesta, Ulkoministeriön tilaama arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista, Naton tietopankki, Kiiskinen, Hanne: Voiko Nato hajota? Naton olemassaolon uhkat, heikkoudet ja vahvuudet (Maanpuolustuskorkeakoulun diplomityö), Global Firepower -sivusto, Naton tiedote budjeteista, Ylen uutisarkisto.

Suosittelemme