Hyppää sisältöön

Sota ei ole juuri nostanut ruoan hintaa, mutta iso muutos voi tulla kesällä – vertailuruokakori Suomessa edelleen naapurimaita edullisempi

Norjassa hintataso on selvästi naapurimaita korkeampi. Siksi korona-ajan matkustusrajoitukset ovat tuntuneet erityisesti Norjan vastaisella rajalla sijaitsevissa kaupoissa.

Grafiikka ruokakassin hinnoista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa
Vertialukori on tälläkin kertaa edullisin Suomessa. Suppea vertailu on kuitenkin vain suuntaa-antava. Kuva: Miia Anttila / Yle
Kimmo Hiltula
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoisessa ei ruoan hinnassa ole kuukaudessa tapahtunut suurta muutosta. Yle toteutti uudelleen kuukauden takaisen suppean hintavertailun kolmessa kaupassa Pohjois-Suomessa, Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa.

Grafiikassa näkyvät hinnat on kerätty eri kaupoista kuin kuukausi sitten. Vertailu valaisee maiden välisiä, ei sisäisiä eroja. Tälläkin kertaa edullisin kori oli Suomessa ja kallein Norjassa.

Ajallisen vertailun mahdollistamiseksi ruokakori on kerätty myös samoista kaupoista kuin kuukausi sitten, vaikka näitä tietoja ei taulukoissa esitelläkään.

Tornion K-Citymarketissa 14 tuotteen vertailukoriin hinta (38, 63 euroa) oli vajaan euron edullisempi kuin kuukausi sitten. Suurin muutos oli kotimaisen tuorekurkun kilohinnan putoaminen viiden euron tasosta alle kolmeen euroon.

Taulukko erilaisten elintarvikkeitten hinnoista suomessa, ruotsissa ja norjassa.
Suomessa meijeri- ja lihatuotteet ovat edullisempia kuin naapurimaissa. Kuva: Miia Anttila / Yle

Norja omaa luokkaansa

Ruotsin puolella grafiikassa näkyvät hintatiedot ovat paikallisesta Coopista. Sen lisäksi hinnat kerättiin maaliskuun tavoin pakallisesta Ica-Maxista, vaikka niitä ei eriteltynä julkaistakaan. Ica-Maxin vertailukoriin hinnaksi tuli runsaat 44 euroa eli vajaan euron enemmän kuin kuukausi sitten. Suurimmat muutokset olivat tuorekurkun puolentoista euron hinnannousu ja meetvurstipaketin halventuminen eurolla.

Vertailukori on vain suuntaa-antava. Siinä esimerkiksi yksittäisten tarjoustuotteiden vaikutus korostuu.

Viime ja tämän kuun Norjan hintoja ei ole luontevaa verrata, sillä viimeksi tiedot kerättiin syrjäisestä kyläkaupasta ja tällä kertaa pohjoisnorjalaisessa Altan pikkukaupungissa sijaitsevan myymälän verkkokaupasta. Vajaan 15 000 asukkaan Alta sijaitsee parisadan kilometrin ajomatkan päässä Suomen rajalta eikä ole varsinaista raja-aluetta.

Altassa vertailukori oli noin neljänneksen edullisemmin kuin syrjäisestä Karasjoen kyläkaupasta. Silti Norja on selvästi Suomea ja Ruotsia kalliimpi.

MTK:n tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen uskoo, että Ukrainan sodan vaikutukset suomalaisten ruokalaskussa näkyvät kesän aikana. Suomessa neuvottelujärjestelmä on hidas, joten kuluttajahintojen nousukin toteutuu hitaasti. Lappalaisen mukaan osassa Keski-Eurooppaa kuluttajat näkevät jo vaikutukset ruokamenoissaan.

Grafiikka suurimmista hintaeroista ruuissa suomessa, ruotsissa ja norjassa.
Kahvipaketin saa edullisimmin Ruotsista. Kuva: Miia Anttila / Yle

Pohjoisrajan kauppa on kärsinyt eniten

Ulkomaalaisten asiakkaiden merkitys rajaseudulla sijaitseville kaupoille vaihtelee suuresti. Suomen halvemmat hinnat houkuttelevat asiakkaita varsinkin Norjan vastaisella rajalla sijaitseville kaupoille esimerkiksi Kilpisjärvellä tai Utsjoella. Siellä on myös eniten kärsitty korona-ajan matkustusrajoituksista, kun asiakkaista katosi jopa 80 prosenttia.

– Hyvä, jos jäljelle jäävä osuus on riittänyt edes lämmityskuluihin, kuvailee Lapin Kauppakamarin puheenjohtaja Jukka Lakkapää, joka on myös kauppa- ja rajakauppavaliokunnan puheenjohtaja.

Lakkapää arvioi, että pohjoisimmassa Suomessa kauppojen valtiolta saama tuki ei ole välttämättä ihan riittävä, mutta se silti on auttanut niitä selviämään jollain tavoin korona-ajan ylitse.

Nainen seisoo autonsa vieressä pysäköintialueella.
Jeanette Johansson on huomannut asioivansa Suomen puolella aiempaa harvemmin. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Korona-aika muutti tapoja

Koronatilanteen rauhoittuminen on vilkastuttanut kaupantekoa raja-alueella. Jukka Lakkapään mukaan Tornioon ja Haaparannalle ovat palanneet erityisesti kauempaa tulevat asiakkaat. Sadan kilometrin päästä Luulajasta tehdään Tornioon suunniteltuja ostosretkiä samalla tavoin kuin esimerkiksi Kemistä Haaparannalle.

Sen sijaan osa lähiseudun asukkaista loistaa poissaolollaan. Lakkapään mukaan varsinkin osalle vanhemmasta väestä oli kova paikka, kun korona-aikana Suomen puolella rajalle ilmestyivät univormuasuiset rajavartijat virka-aseineen.

Haaparantalainen Jeanette Johansson kertoo asioivansa Suomen puolella kaupassa harvemmin kuin ennen korona-aikaa.

– Rajan yli kulkeminen oli hankalaa silloin, kun oli ne vartijat. Vieläkään ei tule mentyä niin helposti rajan yli.

Länsirajalla Ruotsin puolen kauppiaat ovat kärsineet enemmän korona-ajan seurauksista kuin suomalaiset kauppiaat. Suomen kauppojen asiakaskunnasta suurin osa on kotimaisia. Torniossa asukkaita on runsaat 21 000, rajan takana Haaparannalla vajaat 10 000.

Nainen seisoo auton edessä pysäköintialueella.
Marja Hedman iloitsee matkustusrajoitusten löystymisestä, mutta harmittelee kruunun heikkoa kurssia. Yksi euro vastaa tällä hetkellä noin 10,30 kruunua. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Haaparannalla asuva Marja Hedman sanoo olevansa iloinen, kun jälleen on mahdollista käydä Torniossa kauppa-asioilla ilman rajamuodollisuuksia. Valuuttakurssien muutokset laimentavat hiukan iloa.

– Ruotsin kruunu on nyt vaan niin mitättömän arvoinen euroon verrattuna, että melkein kannattaa ostaa täältä Ruotsin puolelta sen, mitä ostaa, kertoo Hedman, joka käy ostoksilla Torniossa vähintään kerran viikossa.

Mies mustassa kasvomaskissaan pysäköintialueella.
Matti Leppälä kertoo nykyisin suuntaavansa Haaparannalta Tornion kauppoihin pahimpia korona-aikoja useammin. – Leipää ja juotavaa tulee ostettua. Nyt käyn ehkä kerran viikossa, korona-aikoina ehkä noin kerran kuukaudessa. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Pohjoisessa valmistaudutaan mahdollisuuteen, että pandemia ja rajoitukset voivat tulevaisuudessa toistua. Jukka Lakkapään mukaan lyhyen tähtäimen suunnitelmana on saada tieto kulkemaan viranomaisten ja kauppojen välillä aiempaa paremmin. Sulkutilanteessa kaupan henkilöstöllä ei ollut tietoa nopeasti muuttuvista säännöistä.

Selvityksen alla on oman paikallisen kriisiryhmän luominen, jossa olisi niin kaupan edustajia kuin viranomaisia molemmilta puolilta rajaa. Lisäksi länsi- ja pohjoisrajalla toivotaan jatkossa rajoituksiin ja ohjeisiin tulkinnan varaa.

Oletko huomannut hintamuutoksia omassa ruokakorissasi? Huolettaako hintakehitys? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 14.4. kello 23 saakka.

Suosittelemme