Hyppää sisältöön

Lavasteissa näkee, millaista oikeassa onnettomuudessa oli 46 vuotta sitten – elokuvaa Lapuan Patruunatehtaan räjähdyksestä kuvataan nyt

Lapua 1976 -elokuva kertoo paitsi todellisesta onnettomuudesta, myös fiktiivisen rakkaustarinan. Ohjaajan mielestä elokuvan tekemisen ja tapahtumien kertomisen aika on nyt oikea.

Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kertovan Lapua 1976 -elokuvan ohjaaja Toni Kurkimäki pitää onnettomuuskohtausta erittäin tärkeänä. Se halutaan esittää elokuvassa kunnioittavasti, mutta myös autenttisesti.
Mirva Ekman
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapualle, keskelle maaseutua, on rakennettu lohduttoman näköisiä lavasteita, jotka kuvaavat Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen jälkeistä näkyä.

Peltomaisemassa kuvataan parhaillaan Lapua 1976 -elokuvaa, joka taltioi valkokankaalle 46 vuotta sitten koko Suomea järkyttäneen patruunatehtaan onnettomuuden.

Elokuva kertoo kuitenkin muustakin, kuvailee elokuvan ohjaaja Toni Kurkimäki.

– Tämä on ihmissuhdetarina ja rakkaustarina ennen kaikkea. Uskon, että tämä tulee koskettamaan sellaisia, jotka tykkäävät koskettavista ja historiallisista elokuvista, Kurkimäki pohtii.

Lapua 1976 -elokuvan ohjaaja Toni Kurkimäki hymyilee kameralle kuvauspaikalla Lapualla.
Ohjaaja Toni Kurkimäki on tehnyt elokuvaa jo yli kymmenen vuoden ajan. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Kuvauspäivien määrä on kasvanut aikataulullisista syistä 33 päivään ja samalla myös budjetti on jo hieman venynyt. Se hipoo jälkitöineen lähes miljoonaa euroa.

Itse räjähdys- ja pelastustehtäviä halutaan kuvata ohjaajan sanoin kunnioittavasti.

– Haluamme näyttää kaiken sen rohkeuden, mitä ihmisiltä löytyi, Kurkimäki toteaa.

Lapua 1976 -elokuvan kuvausryhmä seisoo kuvauspaikalla Lapualla.
Lavasteista haluttiin mahdollisimman aidon näköisiä. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Kuvataan kunnioittavasti, mutta autenttisesti

Kuvausryhmässä on kolmisenkymmentä henkilöä, ja mukana on ollut koko teon ajan paljon paikallisia vapaaehtoisia sekä muita yhteistyötahoja.

– Kaikki ovat todella sitoutuneita elokuvaan, Toni Kurkimäki sanoo.

Kurkimäen isä oli itse paikalla patruunatehtaassa, kun siellä räjähti 13. huhtikuuta 1976.

Lapua 1976 -elokuvan kuvausryhmää kuvauksissa.
Lapualla valmistauduttiin räjähdyskohtauksen kuvaamiseen. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Isä on paikalla myös elokuvan kuvauksissa huhtikuisena kevätpäivänä. Hän kuvailee vakavana lavastuksen näyttävän täsmälleen samalta kuin tapahtumapaikalla lähes tasan 46 vuotta sitten.

Sitä juuri on tavoiteltu, autenttisuutta.

– Haluamme päästä lähelle sitä, mitä kaikkea auttaminen tarkoitti. Siinä laitettiin itsensäkin peliin, koska alue oli hyvin vaarallinen räjähdyksen jälkeenkin. Silti kaikki menivät paikalle auttamaan ja pelastamaan sen, mitä pelastettavissa oli, Toni Kurkimäki sanoo.

Toni Kurkimäen mukaan aika oli nyt oikea kertoa tapahtumista myös valkokankaalla, vaikka aihe on edelleen kipeä. Kurkimäki on tehnyt elokuvaa jo yli kymmenen vuoden ajan.

Pääosien esittäjät ovat tutustuneet tarinoihin ja muistoihin

Elokuvan pääosissa ovat tehtaanjohtajan tytärtä esittävä Linnea Leino ja tehdaspalokuntalainen Konsta Laakso.

Näyttelijät ovat tutustuneet onnettomuuteen muun muassa lukemalla aiheesta kirjoitettuja juttuja sekä vierailemalla Lapualla.

– Kävin itse esimerkiksi kävelemässä alueella, missä räjähdys tapahtui. Siitä tulee kylmiä väreitä, että nämä ovat todellisia tapahtumia, jotka ovat sisällä kuitenkin fiktiivisessä tarinassa, Linnea Leino kertoo.

Elokuvassa kerrotaan Linnea Leinon ja Konsta Laakson esittämien päähenkilöiden välinen rakkaustarina. Näin Lapua 1976 -elokuvasta keskusteltiin Ylen aamussa torstaina 14. huhtikuuta.

Konsta Laakso kehuu jo elokuvan käsikirjoitusta omaksi, eräänlaiseksi dokumentikseen. Myös hän on vieraillut Lapuan keskustassa Vanhan Paukun alueella eli paikalla, jossa patruunatehdas oli aikaisemmin.

– Myös kuvauksissa on paljon paikallisia avustajia, ja muistoja ja kertomuksia tulee jatkuvasti esiin ja niitä saa kuulla täällä päivittäin, hän kuvailee.

Pohjalaismurre tuntuu taittuvan näyttelijöiltä jo hyvin.

– Laitettaasko ens kerralla kengät jalakahan, kun tuvasta lähäretähän, Leino heittää hymy suupielessä esimerkin.

– Herätiksä äiteenki näin varahin, ooksä tyhymä, Laakso veistelee perään.

"Kipeä aihe, mutta tärkeä aihe"

Lavasteissa vuoroaan odottaa myös näyttelijä Jussi Lampi, joka esittää elokuvassa patruunatehtaan palokunnan palomestari Tapiota.

Näyttelijä Jussi Lampi seisoo Lapua 1976 -elokuvan kuvauspaikalla.
Jussi Lampi uskoo, että elokuvan tekemisen aika oli juuri oikea. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Lampi muistaa itsekin onnettomuuspäivän.

– Se oli vielä keväinen, aurinkoinen päivä. Olin koulussa silloin Lappajärvellä ja kuulin, että Lapualla on räjähtänyt. Kotona oli hyvin aavemainen tunnelma, radiosta tuli vain surumusiikkia ja televisiosta tuli erikoisuutislähetyksiä. Se tunne oli käsittämätön, Lampi muistelee.

Lampi kuvailee, että elokuvan aihe on kipeä, mutta tärkeä. Hänen mielestään ajankohta elokuvalle oli oikea.

– Nyt olemme siinä onnellisessa tilanteessa, että on ollut käytettävissä henkilöitä, jotka olivat paikalla, kun tämä kaikki kauheus tapahtui. On saatu ensikäden tietoa siitä, miten kaikki todella tapahtui, hän pohtii.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 15. huhtikuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Sadat suomalaiset haluavat tehdä elokuvaa Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä – pääosiin on jo kiinnitetty ammattilaisia

Lapuan patruunatehtaan räjähdys jätti jälkeensä surun

Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä pian 40 vuotta – perheitä autettiin monin tavoin

Suosittelemme