Hyppää sisältöön

Toimiston ikkunaan ilmestyi "Slava Russia" -teksti – poliisi tutkii useita tapauksia, joissa on levitetty Venäjän propagandaa eri puolille Kaakkois-Suomea

Poliisilla on tiedossaan tapauksia Imatralta, Lappeenrannasta, Kouvolasta ja Kotkasta. Poliisin mukaan kyseessä ovat yksittäisten ihmisten tekemät mielenilmaukset.

Z-kirjaimilla sotkettu valomainos Imatran Vuoksenniskalla.
Iso videomainostaulu sotkettiin Venäjää tukevilla Z-kirjaimilla Imatralla huhtikuun alussa. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Helena Korpela

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii vahingontekoja, jotka liittyvät Ukrainan sotaan liittyviin mielenilmauksiin.

Viime viikolla Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan toimiston ikkunaan oli kirjoitettu venäjäksi Slava Russia eli Kunnia Venäjälle sekä Venäjälle tukea osoittava Z-kirjain. Samalla viikolla poliisi sai myös ilmoituksia autosta, jonka perään oli liimattu tarra, jossa luki sotaan liittyvä provokatiivinen teksti. Poliisi ei kerro tekstin tarkkaa sisältöä.

Huhtikuun alussa Imatralla iso videomainostaulu töhrittiin Venäjää tukevilla Z-kirjaimilla. Valotaulussa pyöri muiden mainosten joukossa paikallisen Slava-Ukraini-kannatusyhteisön ostama, Ukrainaa tukeva lyhyt mainosvideo.

Poliisi tutkii videomainostaulun töhrimistä vahingontekona. Poliisilla ei ole vielä tiedossaan vahingon suuruutta.

– Auton osalta käynnissä on esiselvitys siitä, onko siinä syytä epäillä rikosta, kertoo rikosylikomisario ja rikostorjuntasektorin johtaja Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisista.

Mahdollinen rikos olisi kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Imatran Vuoksenniskalla iso videomainostaulu töhrittiin huhtikuun alussa Venäjän sotatoimia tukevilla symboleilla. Taulussä pyöri muun muassa paikallisen Slava-Ukraini-kannatusyhdistyksen mainos.

Myös Kymenlaaksossa tapauksia

Myös Kymenlaaksossa on sattunut vastaavia tapauksia maalis-huhtikuun aikana.

Junkkarin mukaan poliisilla on tiedossaan muutamia tapauksia Kouvolassa ja Kotkassa. Niitä tutkitaan lievinä vahingontekoina tai vahingontekoina. Tapauksissa on esimerkiksi kirjoitettu Z-kirjaimia tai puhkottu auton renkaat.

Myös esimerkiksi Oulussa on havaittu Z-symboleja. Poliisin Junkkari ei osaa sanoa, onko tapauksia enemmän rajan pinnassa Kaakkois-Suomessa kuin muualla Suomessa.

– Ei voi sanoa, että kaakossa olisi tapauksia erityisen merkittävää määrää. Kaakkois-Suomi ei tässä suhteessa poikkea muusta Suomesta, Junkkari sanoo.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että kyseessä ovat olleet yksittäisten ihmisten tekemät mielenilmaukset.

Lue lisää: Iso videomainostaulu töhrittiin Venäjää tukevilla kirjaimilla Imatralla

Suosittelemme sinulle