Hyppää sisältöön

Korona tyhjensi asunnot Helsingin kantakaupungissa, nyt niihin asutetaan ilmaiseksi ukrainalaisia pakolaisia

Ruotsinkielinen kulttuuriseura on varannut pakolaisten majoittamiseen parikymmentä asuntoa Helsingin Töölöstä.

Pienoismallin oloinen ilmakuva kaupunkinäkymästä. Töölöläisiä kerrostaloja.
Moni ukrainalaisille annettavista asunnoista sijaitsee Helsingin Töölössä. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Reeta Cremin
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainasta Suomeen tuleville pakolaisille on tulossa lisää asuntoja käyttöön. Ruotsinkielinen kirjallisuusseura Svenska litteratursällskapet, SLS, on päättänyt antaa parikymmentä omistuksessaan olevaa Helsingin kantakaupungin asuntoa Ukrainasta tulevien pakolaisten asuttamiseen.

Suurin osa pakolaisille annettavista asunnoista sijaitsee Helsingin Töölössä. Ukrainalaispakolaiset saavat ne nyt ainakin vuodeksi, ilman mitään kuluja.

SLS:n toimitusjohtaja Dag Wallgren sanoo, että heillä on tällä hetkellä asuntoja tyhjillään Helsingin keskustassa, joten tämä on hyvä tapa laittaa asunnot käyttöön.

– Meillä on suuri halu auttaa ja tällä tavalla voimme osallistua, seuran toimitusjohtaja Dag Wallgren sanoo.

 Pienoismallin oloinen ilmakuva kaupunkinäkymästä. Töölöläisiä kerrostaloja, taustalla merenlahti.
SLS:llä on yhteensä 280 asuntoa Helsingin keskustassa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Korona tyhjensi asunnot

Toimitusjohtaja Wallgrenin mukaan asunnot ovat tyhjllään käytännössä koronan takia. Normaalisti niitä on vuokrattu opiskelijojille, mutta nyt niiden vuokraaminen ei ole ollut niin nopeaa. Vuokraamisajat ovat venyneet.

– Vielä pari vuotta sitten meillä ei olisi ollut tällaista tilannetta, että olisi ollut vuokraamattomia asuntoja. Mutta nyt monet opiskelijat ovat luopuneet koronan seurauksina vuokra-asunnoistaan, ja tilanne on tämä, Wallgren sanoo.

Wallgrenin mukaan näyttää vahvasti siltä, että nyt on vuokralaisen markkinat.

– Kyllä se ainakin siltä vaikuttaa ja näyttää, Wallgren sanoo.

Lohenpunainen kerrostalo Töölössä.
Nyt tyhjillään olevat asunnot saavat uudet asukkaat. Kuvan Etu-Töölössä sijaitseva talo ei liity juttuun. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Asunnot sisustaa oma henkilökunta

Wallgrenin mukaan asunnot sisustaa SLS:n noin satapäinen henkilökunta talkoovoimin. Asunnot valmistellaan pakolaisille kuitenkin yhteistyössä Kotimajoitusverkoston kanssa. Kotimajoitusverkosto on kansalaisverkosto, jolla on pitkä kokemus turvapaikanhakijoiden majoittamisesta.

Asukkaat asuntoihin valitsee Ukraina-yhdistys yhdessä Kotimajoitusverkoston kanssa.

Tällä hetkellä SLS:llä on Wallgrenin mukaan kahdeksan asuntoa valmiina. Ennen pääsiäistä asuntoihin muutti jo 21 ihmistä: 10 aikuista ja 11 lasta.

– Pääsiäisen jälkeen jatkamme vielä tätä hommaa, Wallgren sanoo.

Myös sähköt maksetaan, kaikki on pakolaisille ilmaista

Wallgrenin mukaan ajatus asuntojen antamisesta ukrainalaispakolaisten käyttöön syntyi, kun eri tahoilta kyseltiin seuralta, voisivatko he tehdä jotain Ukrainan tilanteen eteen.

– Tällainen ei ole varsinaisesti ydintoimintaamme, joten suorat raha-avustukset eivät tule kysymykseen. Tämä oli välimuoto, kun nyt ei saada tuloja asunnoista muutenkaan, Wallgren sanoo.

Wallgrenin mukaan halusivat myös tarjota omalle henkilökunnalleen väylän auttaa, koska kaikilla oli kova tarve tehdä jotain konkreettista hyvää Ukrainan pakolaisten hyväksi.

Asunnot annetaan nyt siis vuodeksi pakolaisten käyttöön. Mitään asumiseen liittyviä kuluja ei nyt peritä pakolaisilta, ei edes sähkömaksua.

Svenska litteratursällskapet, SLS, on tieteellinen seura, jonka tarkoitus on tukea vaalia, kehittää ja välittää suomenruotsalaista kulttuuriperintöä, tiedettä ja tutkimusta.

Seura omistaa Svenska Kulturfondenin pääoman, joka koostuu noin vähän yli kuudestasadasta yksittäisestä rahastosta.

Näiden rahastojen omistuksessa on yhteensä noin 280 vuokra-asuntoa Helsingin keskustassa. Asunnot ovat pääosin yksiöitä ja kaksioita Helsingin kantakaupungissa. Töölön Tullinpuomista etelään, sanoo Wallgren.

Voit keskustella jutun aiheesta tiistaihin 19.4.2022 kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Osa kotiaan ukrainalaisille tarjoavista on pyytänyt kunnista rahaa korvaukseksi – asiantuntija näkee kotimajoituksessa hyväksikäytön vaaran

Suosittelemme