Hyppää sisältöön

Vakka-Suomen voima maksanut Fennovoimaan liki kolme miljoonaa euroa – rahoitusvastuita edelleen jäljellä

Yhtiö kertoo selviävänsä tulevista vastuista, vaikka summat ovat yhtiölle suuria.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.
Fennovoiman suomalaisomistajat haluavat päästä eroon Hanhikiven ydinvoimalan rakentamisesta ja sen kuluista. Oman hankkeen pysäyttämiseen toivotaan valtion apua. Kuva: Fennovoima Kuva: Fennovoima
Eino Kossila

Varsinaissuomalainen energiayhtiö Vakka-Suomen Voima (VSV) on tähän mennessä maksanut Fennovoima-projektiin noin 2,7 miljoonaa euroa. Summa on nyt alaskirjattu yhtiön taseeseen.

Yhtiöllä on hankkeeseen edelleen maksuvastuita, joista se kertoo selviävänsä, vaikka summat ovat suuria. Toimitusjohtaja Rami Tähtinen kertoo Ylelle sähköpostitse, ettei tiedossa vielä ole, kuinka tulevien rahoitusvastuiden kanssa edetään.

– Rahoitusvastuut on hallittu siten, että projekti kestetään, vaikka rahat ovatkin isoja, Tähtinen kertoo.

VSV on useamman energiayhtiön yhteisen Suomen Voima -nimisen yrityksen kautta mukana Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa. VSV omistaa yhteisyrityksen kautta 0,3 prosenttia Fennovoimasta.

Monet sähköyhtiöt ja kunnat ovat pyrkineet eroon Fennovoima-projektista sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Irtautuminen ei kuitenkaan tapahdu helposti. Fennovoiman pääomistaja on venäläinen Rosatom.

Lisää aiheesta:

Turku Energia on jumissa Fennovoima-osakkuudensa kanssa – Toimitusjohtaja: "Sopimukset eivät siitä muutu, vaikka pomppisi tasajalkaa ja sanoisi, etten enää tahdo"

Suosittelemme sinulle