Hyppää sisältöön

Karhu puri Sulo Karjalaista takamuksesta, nyt tiedetään, miten Tara pääsi karkuun – näin tapahtumat Kuusamon karhutarhalla etenivät

Tara-karhu pääsi karkuun häkistään Kuusamon suurpetokeskuksessa. Karhu kaatoi isäntänsä Sulo Karjalaisen maahan ja raapi niskasta. Vammat eivät onneksi ole hengenvaarallisia.

Kuusamon suurpetokeskuksen isäntä Sulo Karjalainen.
Sulo Karjalainen selvisi karhun hyökkäyksestä säikähdyksellä. Tässä hän on marraskuussa 2021 Kuusamon suurpetokeskuksessa. Aidan takana näkyy Kuhmosta orpona löytynyt Aina-karhu. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Ensio Karjalainen

Karhu raateli tiistaina Kuusamon suurpetokeskuksen pitäjää Sulo Karjalaista. Tara-niminen noin neljävuotias uroskarhu oli päässyt häkistään.

Karhu hyökkäsi elämäntyönsä suurpetojen parissa tehneen Sulo Karjalaisen kimppuun.

– Käskin sitä menemään takaisin häkkiin, mutta se kääntyikin minuun päin ja kaatoi takaa päin maahan. Siinä sitten rymysin pitkälläni maassa, ja karhu rymysi minun päällä.

Karhu ehti puraista Suloa takalistosta ja raapia niskaan verijäljet.

– Se nipisteli siinä niskasta niin, että ihan veri valui, Sulo Karjalainen kertoo.

Ensirytäkästä toivuttuaan Sulo kertoo ottaneensa käteen hongan oksan pätkän, jolla kolisteli karhua nokkaan. Lopulta Karjalainen pääsi rakennukseen karhulta suojaan kollegansa avustuksella.

– En muistanut siinä hässäkässä ottaa mukaan kaasuasetta, jolla karhun olisi saanut taltutettua, Sulo muistelee.

Yksi aidan silmukka oli venynyt

Tara-uroskarhu oli oikuttelevan karhun maineessa, sen luonne oli erilainen kuin muilla karhuilla. Poliisi totesi karhun ihmiselle vaaralliseksi ja lopetti sen Sulo Karjalaisen pyynnöstä.

Sulo Karjalaisen vammoja hoidetaan parhaillaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Karhun puremiin on laitettu tikkejä ja mies voi hyvin.

Karhutarhalla työskentelevä Pasi Jäntti ihmettelee kahden karhun karkumatkaa häkistä, koska aita on hänen mukaansa vankkarakenteista.

– Tara on vahva kuin kovimmat painijat, suurpetokeskuksen vahvin. Ja sen emä, hieman yli 10-vuotias Reeta, on karhutarhan älykkäin karhu. Olisiko niin, että tässä yhdistyi äly ja voima, minkä vuoksi karhut pääsivät karkuun, Jäntti pohtii.

Keskiviikkona karkupaikkaa tutkittuaan Jäntti kertoo havainneensa, että häkin aidan yksi silmukka on ollut löysällä. Karhut olivat löytäneet pakopaikan niin, että olivat repineet siitä kohtaa aidan auki.

– Aidat toki tarkistetaan päivittäin, mutta näin nyt kävi, Jäntti toteaa.

Jäntin mukaan karhut oli tarkoitus jo päästää hetkeksi lumihangelle, mutta hän arvelee kevään innostaneen Taran repimään aitaa. Reeta-karhu löytyi illalla, ja se on nyt takaisin tarhassa.

Reeta-karhu on syntynyt Kuusamon suurpetokeskuksessa samoin kuin sen poika Tara. Reeta on Tessu- ja Juuso-karhun jälkeläinen. Vuonna 2019 kuvatulla videolla näkyvät juuri Tessu, Juuso, Reeta ja Reetan kaksospennut.

Talvikaudella suurpetokeskuksessa on kaksi työntekijää, kesällä tarvittaessa enemmänkin. Karhuja tarhassa on kuusi. Uusin tulokas on orpona Kuhmosta löytynyt Aina-karhu. Suurpetokeskus on perustettu 1990-luvulla karhunpennuille, jotka ovat menettäneet emonsa, eivätkä pärjäisi yksin luonnossa.

Karhun mailla -sarja vieraili viime syksynä Kuusamon suurpetokeskuksessa. Reetta Arvilan oppaana on Pasi Jäntti:

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella Yle-tunnuksella 14. huhtikuuta klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle