Hyppää sisältöön

Joku toi Venäjän suurlähetystön eteen pesukoneen – osoitettu "eläkeläisnaapurilta" Putinille

Kaupunki ei katso aiheelliseksi siivota pesukonetta pois paikalta, koska sen ei uskota aiheuttavan vaaraa ohikulkijoille.

Pyykinpesukone Venäjän suurlähetystön portin edessä ja lappu jossa teksti "Putinille: tässä Sinulle lahjaksi käytetty pesukone. Terveisin eläkeläisnaapuri. Ps. Älä hae niitä enään Ukrainan maatuskoilta armaijan avulla."
Tämä on kuvakaappaus Twitteristä. Pesukonemielenilmaus on herättynyt runsaasti kiinnostusta sosiaalisessa mediassa. Kuva: Thomas Forsström
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän suurlähetystön portin eteen ilmestyi eilen tiistaina punaisella lahjanauhalla koristeltu valkoinen pesukone.

Pesukoneen kylkeen oli teipattu viesti.

– Putinille. Tässä sinulle lahjaksi käytetty pesukone, terveisin eläkeläisnaapuri. ps. Älä hae niitä enää Ukrainan maatuskoilta armeijan avulla, viestissä sanottiin.

Päältä täytettävän pesukoneen toiseen kylkeen oli kiinnitetty viesti venäjäksi.

Yle ei ole saanut selville, kuka koneen toi lähetystön eteen, mutta Twitterin perusteella näyttää siltä, että laite olisi kuljetettu paikalle tiistaina iltapäivällä raitiovaunun kyydissä.

Sosiaalisessa mediassa kuvat pesukoneesta keräävät runsaasti tykkäyksiä ja kommentteja.

Stara ei aio poistaa tuntemattoman mielenilmausta

Kaupungin katujen kunnossapito ei aio siirtää pesukonetta pois, koska suurlähetystön edustan kunnossapito kuuluu kiinteistölle eli Venäjän Suomen-suurlähetystölle.

– Kaupungin vastuulle katualueiden puhtaanapito kuuluu vasta sitten ellei kiinteistöt hoida sitä itse eli Venäjän suurlähetystönkin pitäisi hoitaa edustansa katualueen puhtaanapito, sanoo Starasta kaupunkitekniikan ylläpitoyksikön johtaja Ville Alatyppö.

Viime viikolla Stara kävi suurlähetystön edessä siivoamassa pois kuihtuneita kukkia ja poltettuja hautakynttilöitä. Syynä tähän oli palautejärjestelmän kautta tullut yksittäinen pyyntö.

Jos ohikulkija kaatuu pesukoneeseen, vastuu on ensisijaisesti kiinteistöllä ja viime kädessä kaupungilla, mutta tapauksen todennäköisyys on Alatypön mukaan niin pieni, ettei se edellytä toimia.

– Pesukone on kuitenkin sen kokoinen roska, että tuskinpa siihen kukaan kaatuu, ja hyvin ymmärrämme mielenosoituksen syyn. Emme lähde poistamaan pesukonetta ainakaan heti, sanoo Alatyppö Starasta.

Tempauksella saatetaan kommentoida Ukrainan sodan lisäksi venäläisten sotilaiden ryöstelyä. Hyökkääjät ovat lähettäneet Ukrainasta kotiin Venäjälle muun muassa varastamiaan kodinkoneita. Asiasta on kirjoittanut Ylen lisäksi Helsingin sanomat.

Lue lisää:

Pako myrskyssä – mitä Venäjän miehittämillä alueilla tapahtuu?

Venäjän Suomen-suurlähetystö on joutunut pommiuhkausten kohteeksi

Pysäyttävä näky Venäjän suurlähetystön edustalla: Kynttilämeri ja pieni nukke Ukrainan lipun värit hihassaan

Suosittelemme