Hyppää sisältöön

Video: Näin kuvat Butšasta jakavat venäläisiä – osa kauhistelee raakuuksia, toiset pitävät niitä "feikkinä"

Venäläiset suhtautuvat ristiriitaisesti uutisiin sotilaiden tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista. Virallinen media leimaa verkossa leviävät tiedot valeuutisiksi.

Tiedot sotarikoksista jakavat kansalaisten mielipiteitä katuhaastatteluissa Venäjällä
Tiedot sotarikoksista jakavat kansalaisten mielipiteitä katuhaastatteluissa Venäjällä
Jyrki Saarikoski

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut lavastetuiksi Butšan joukkomurhan kuvia, jotka ovat kauhistuttaneet maailmaa. Putin viittasi asiaan viimeksi puhuessaan tiistaina Venäjän Kaukoidässä.

Current time -media kysyi torstaina 7. huhtikuuta eri puolilla Venäjää, mitä kansalaiset ajattelevat Butšan tapahtumista. Median taustalla on Yhdysvaltain kongressi ja sen rahoittamat radioasemat Radio Free Europe ja Radio Liberty.

Kuvamateriaalissa haastateltujen vastaajien näkemykset menevät ristiin. Osa katsoo, että uutiset Butšasta ovat "feikkejä" eli valeuutisia. Osa taas kuvaa tilannetta kauhistuttavaksi.

"Venäjähän jakaa humanitaarista apua"

Vastauksissa heijastuu epäluulo propagandaa kohtaan. Pipopäinen nuori mies sanoo, että Ukraina ja Venäjä kertovat kumpikin omaa totuuttaan. Hänen käsityssään heijastuu Venäjän media välittämä viesti:

– Venäjähän jakaa Ukrainan kaupungeissa humanitaarista apua. Miksi sotilaat alkaisivat summassa tappaa ihmisiä? Eihän siinä olisi mitään järkeä, päättelee tämä vastaaja.

Vastaajien joukkoon mahtuu niitä, jotka kieltäytyvät sanomasta kantaansa. Venäjän ilmapiiri on kireä.

"Kommentista voi tulla seurauksia"

Krasnodarissa haastateltu nuori mies sanoo kuulleensa Butšan tapahtumista. Vaikka sanottavaa olisi, on kuitenkin parempi vaieta:

– Venäjällä sananvapauden tila on sellainen, että mistä tahansa kommentista voi tulla seurauksia, muistuttaa hän.

"Joudumme vielä maksamaan kalliisti"

Tiedonvälityksen suitsimisesta huolimatta viestit leviävät yhä internetin välityksellä. Current time -verkoston haastatteluista päätellen uutiset Ukrainassa tapahtuneista sotarikoksista ovat levinneet myös Venäjällä.

Jekaterinburgissa haastatellut nuoret naiset ovat tyrmistyneitä:

– Se on todella kauheaa, sanoo toinen.

Hänen ystävänsä toteaa, ettei nähdyn kaltaista saisi tapahtua missään tilanteessa.

Samassa kaupungissa haastateltu nainen arvelee, että Venäjä voi joutua maksamaan sotakorvauksia, kuten sodassa hävinneelle Saksalle kävi.

– Enpä tiedä, mikä meitä odottaa, hän sanoo.

Lue lisää:

Ylen jatkuva seuranta Venäjän hyökkäyksestä

Andrei, 33, menetti äitinsä Venäjän sotapropagandalle – "Meille opetettiin jo Neuvostoliitossa, että kaikki ovat meitä vastaan", äiti sanoo

Putin: Ukrainan tapahtumat ovat traagisia, mutta Venäjän oli pakko hyökätä

Putin, Ukraina ja imperiumi

Suosittelemme sinulle