Hyppää sisältöön

Kiinan-junille löytyi korvaava reitti, joka ei kulje Venäjän läpi – nyt eurooppalaiset asiakkaat kilpailevat suomalaisyrityksen rahdeista

Viimeiset Venäjän läpi kulkevat Kiinan-konttijunat lähtevät Suomesta matkaan lähipäivinä. Venäjän kautta tapahtuvat rautatieliikenteen transitokuljetukset vähenevät ennakoitua nopeammin, sillä Kiinan-junille avautuu korvaava reitti toukokuussa.

Venäjän läpi junarahtia kuljettaneet yritykset etsivät nyt korvaavia reittejä
Jari Tanskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vainikkalan ratapihan paristakymmenestä raiteesta suurin osa on tyhjiä. Normaalisti Vainikkalan ja Venäjän puolella sijaitsevan Buslovskayan rautatiesemien välillä kulkisi vuorokaudessa kymmeniä junia, mutta nyt liikenne on hiljaista.

– Liikenne on puolittunut asiakkaiden omilla päätöksillä, ja asiakaskohtaisesti käymme läpi, miten liikenne voidaan viedä alas, sanoo VR-yhtymän vt. toimitusjohtaja Topi Simola.

Simolan mukaan valtaosa kuljetuksista on raaka-aineita, joille rahdin tilaajat etsivät vaihtoehtoisia tavarantoimittajia. Liikenteen lopettamista helpottaa se, että Huoltovarmuuskeskuksen mukaan Suomen huoltovarmuuden kannalta kriittisiä kuljetuksia ei ole.

Yksi merkittävistä VR:n asiakkaista, logistiikkayhtiö Nurminen Logistics on löytänyt Venäjän läpi kulkeneille Kiinan-konttijunille uuden reitin.

Kartta, junatavarakuljetuksien vaihtoehtoinen reitti Kiinasta Suomeen.
Rautatierahtia kuljettava juna tulee Kiinasta Helsingin Vuosaareen noin kuukaudessa, eteläinen kiertoreitti pidentää matka-aikaa viikolla. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kiinan-konttijunat alkavat toukokuussa kiertää Venäjän kaukaa. Kiinasta junat kulkevat Kazakstanin, Azerbaidžanin ja Romanian kautta Saksaan, Alankomaihin ja Puolaan. Kuljetukset ovat multimodaalikuljetuksia, jolloin kontit kulkevat muutoin junissa, mutta Kaspianmeren ja Mustanmeren ylitys tapahtuu laivoilla.

Kiinan-konttijunien kysyntä on palautunut nopeasti, kun asiakkaille ja lastien vakuuttajille on varmistunut, ettei kuljetuksissa ole Venäjän maariskiä.

– Ensimmäisiin juniin varattiin heti konttipaikkoja, kun ne tulivat myyntiin. Kiinnostusta näyttää oleva viikottaisiin juniin, sanoo myyntijohtaja Marjut Linnajärvi Nurminen Logisticsilta.

Sota toi suomalaiselle logistiikkayritykselle Keski-Euroopan yritykset asiakkaiksi

Viime vuonna Kiinan ja Euroopan välillä kulki lähes 21 000 junaa, joista valtaosa matkasi Venäjän ja Valkovenäjän läpi Keski-Eurooppaan. Sotatoimet ovat peruuttaneet suurimman osan näistä kuljetuksista, ja keskieurooppalaiset yritykset etsivät kuumeisesti uusia tapoja tuoda komponentteja, raaka-aineita ja erilaisia tuotteita Kiinasta.

– Volyymit Venäjän kautta Eurooppaan ovat olleet niin hurjat, ettei millään korvaavalla reitillä pystytä samaa määrää kalustoa käsittelemään, mutta edes osa pystytään nyt hoitamaan.

Valtaosa uudelle eteläiselle reitille siirtyvän Kiinan-konttijunan asiakkaista on keskieurooppalaisia yrityksiä.

– Viime vuonna päätimme, että parin vuoden kuluessa aloitamme operoinnin Euroopassa. Sotatilanne on nopeuttanut tätä suunnitelmaa, sanoo Linnajärvi.

Kahdelle vuodelle asetettu kansainvälistymistavoite näyttää toteutuvan parissa kuukaudessa. Uuden junareitin ansiosta sotatoimien vaikutus yrityksen liiketoimintaan jää pelättyä pienemmäksi.

– Tällä tilanteella on selvästi vaikutuksia, mutta ei niin massiivisia, kuin mitä olisi voinut uutisoinnin ja yleisen tilanteen puolesta arvioida.

Nurminen Logistics Oyj:n myyntijohtaja Marjut Linnajärvi seisoo oranssi huomiotakki päällä satamavarastolla ja katsoo suoraan kameraan.
Nurminen Logisticsin myyntijohtaja Marjut Linnajärvi sanoo, että Kiinan-konttijunalle löytyneen uuden reitin ansiosta sodan vaikutukset yrityksen liiketoimintaan jäävät pelättyä vähäisemmiksi. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Laivapula jarruttaa konttikuljetuksia

Linnajärven mukaan on todennäköistä, että yritys saa varsin nopeasti uudelle reitille kilpailijoita, koska Venäjän kiertäville rautatierahtikuljetuksille on olemassa vain vähän vaihtoehtoja.

Suomalaisyrityksellä on kuitenkin kuukausien etumatka kuljetusten aloittamisessa, ja uusille toimijoille ongelmaksi tulee Kaspianmeren ja Mustanmeren ylittäminen. Konttien kuljettamiseen tarkoitettuja laivoja ei ole saatavilla tarpeeksi.

– Pienen yrityksen etuna on, että pystymme tekemään avauksia nopeammin kuin isot toimijat. Toivotaan, että laivakapasiteettia löytyy lisää, kun kuljetukset lisääntyvät, sanoo Marjut Linnajärvi.

Viimeiset Venäjän läpi kulkevat Kiinan-konttijunat lähdössä Kotkasta

Pääasiäisen aikaan Kotkan satamasta lähtee kaksi konttijunaa, jotka menevät Venäjän läpi Kiinaan. Sen jälkeen Mussalon satamaan on tulossa vielä rahtialus Ruotsin Gävlestä, jossa on lastina sata Kiinaan lähetettyä konttia. Näiden kuljettamiseen tarvitaan kaksi konttijunaa.

Sen jälkeen uusia Kiinan-konttijunia ei ole lähdössä Vainikkalan kautta Venäjälle.

– Myös Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin menevät kuljetukset siirtyvät eteläiselle reitille, jolloin voimme laivata kontit suoraan Rotterdamista.

Linnajärven mukaan yritys käyttää eteläistä reittiä jatkossakin rautatierahtien kuljettamiseen Keski-Eurooppaan, vaikka Venäjän läpi kulkevat suorat Kiinan-konttijunat joskus palaisivat.

Voit keskustella aiheesta 15.4. klo 23 saakka.

Lue lisää:

VR lopettaa tavaraliikenteen Venäjälle tulevina kuukausina

VR luopuu idän tavaraliikenteestä, ja se osuu työntekijöihin itärajan tuntumassa: "Toivottavasti työnantaja löytää meille korvaavia töitä"

Suomalaisyhtiön osake syöksyy, koska VR keskeytti itäliikenteen – toimitusjohtajan mukaan raja ei suinkaan ole kiinni

Korona estää norjalaisen kalan junakuljetukset Narvikista Kiinaan – konttien piti alkaa kulkea Suomen läpi jo pari vuotta sitten

Suosittelemme