Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK on mukana EU-rahoitteisessa SURE-hankkeessa, jonka tarkoitus on tehdä yleisötapahtumista entistäkin turvallisempia ja valvotumpia. Tämä onnistuu droonien ja tekoälyn avulla.
– Droonin on tarkoitus lisätä valvonnan kattavuutta tapahtumissa. Tekoälyn avulla voidaan etsiä kiinnostavia asioita ja laskea vaikkapa ihmisten määrä, kertoo TAMKin teollisuusteknologian yliopettaja Antti Perttula.
Perttula antaa esimerkin tilanteesta, jossa lisävalvonnasta voisi olla hyötyä.
– Voi olla esimerkiksi niin, että auto ja ihmiset ovat jotenkin hyvin lähellä toisiaan ja sellainen voi olla merkki jostain pahastakin asiasta.
Ei korvaa viranomaisvalvontaa
Drooni siis toimii lisäapuna tiedonhankinnassa. Tietoja kerätään, ehkä hiukan jalostetaan, jonka jälkeen se voidaan jakaa esimerkiksi viranomaisille.
Tällä hetkellä TAMK etsii tapahtumaa, jossa droonilennätyksen pääsisi toteuttamaan. Droonin lennätys yleisötapahtumassa tehdään suunnitellusti ja ihmisten turvallisuus huomioiden.
– Hyvillä kameroilla saadaan kuvattua ihmisjoukkoa kauempaa ja turvallisesti. Ja jos sataa tai tulee, niin silloin ei lennetä.
Antti Perttula toivoo, että kunhan lennätys toteutuu, joku yritys nappaisi siitä itselleen bisneksen.
– Esimerkiksi Yhdysvalloista rokkitapahtumista löytyy useita tunteja videomateriaalia, ja alalla on myös ihan kaupallisia toimijoita.
Laitevaatimukset otettava huomioon
Traficomin mukaan ihmisjoukkojen yläpuolella lentäminen on aina riski, joka tulee ottaa huomioon laitevalinnassa.
– Luultavasti sen tulisi olla suunnittelultaan Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n hyväksymä laite, arvio erityisasiantuntija Patrik Söderstöm.
Södesrstömin mukaan myös kaupasta löytyvillä perusmalleilla kuvaukset voitaisiin suorittaa, jos yleisön päälle viriteltäisiin turvaverkkoja. Parhaana vaihtoehtona hän kuitenkin pitää yleisön kuvaamista sivusta.
– Sen voisi tehdä kevyellä laitteella. Tällaisessa tapauksessa toiminta olisi ihan mahdollista saada nopeallakin aikataululla hyväksytyksi tai sitä voisi mahdollisesti tehdä jopa luvasta vapaassa avoimessa kategoriassa.
Kaikkien yli 250 grammaa painavia tai kamerallisia drooneja käyttävien pitää rekisteröityä, perehtyä droonien lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Avoimessa kategoriassa toimiminen ei kuitenkaan vaadi erillistä toimintalupaa.
Lue lisää:
Drooneissa pian laskuvarjot turvallisuussyistä – pienoiskoptereita koskevat säännöt kiristyivät