Hyppää sisältöön

Nelli Majamaa ja Sonja Aaltonen käärivät hihat ja perustivat remonttifirman – "Alussa oman yrityksen perustaminen kauhistutti"

Uusyrityskeskukset kannustavat uusia yrittäjiä olemaan rohkeita unelmissaan ja perustamaan yrityksiä vanhoista raja-aidoista välittämättä. Nelli Majamaa ja Sonja Aaltonen ryhtyivät remontoimaan.

Nelli Majamaalla (vas.) ja Sonja Aaltosella on pitänyt kiirettä oman yrityksen parissa. Yritys täyttää toukokuussa vuoden.
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

– Olin aivan kauhuissani, Nelli Majamaa sanoo, kun Sonja Aaltonen ehdotti yhteisen pintaremontteja tekevän yrityksen perustamista.

Aaltosella oli itsellä taitotietoa yrittämisestä, mutta remontointiin ei ole koulutusta. Majamaalla taas oli alan koulutus, mutta yrittämisestä kokemus oli nollassa. Hän oli ollut aina palkkatyössä toisella. Sonjan taivuttelu teki lopulta tehtävänsä ja Majamaa suostui.

– Ajattelin, että ovathan sitä muutkin yrittäneet, niin kyllä mekin siihen pystymme, jatkaa rakennusmaalarin, puusepän ja teollisen pintakäsittelijän koulutuksen saanut Majamaa.

Majamaa ja Aaltonen ovat hyvä esimerkki siitä, että heillä oli rohkeutta perustaa omanlaisensa yritys alalle, joka ei välttämättä ole perinteinen naisten ala. Uusyrityskeskukset kannustavatkin uusia yrittäjiä toteuttamaan unelmiaan ja ylittämään toimialarajoja.

Aaltonen perustelee intoaan perustaa yritys muun muassa sillä, että hän itse kaipasi uusia tuulia.

– Myös käsillä tekeminen on meille molemmille tärkeätä, Aaltonen jatkaa.

Viime vuoden toukokuussa Hämeenlinnan seudulla toimiva Fixsone oli perustettu ja varauskirja alkoi täyttyä töistä.

– Meillä oli tilauksia ennen kuin oli edes firmaa. Tuli kiire perustaa firma, että saatiin aloitettua hommat, Majamaa muistaa.

Uutta syntyy kun ajatellaan laajasti

Yrittäjäkumppanukset saivat apua yrityksen perustamiseen Hämeen Uusyrityskeskuksesta. Vuosina 2020 ja 2021 uusyrityskeskuksessa oli asiakkaita selvästi enemmän kuin vuonna 2019.

Samoihin aikoihin kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan uusien asiakkaiden yhteydenottoihin tuli hienoinen notkahdus. Nyt tilanne näyttää taas vilkastuvan, toimitusjohtaja ja yritysneuvoja Marko Ahtiainen sanoo.

Nelli Majamaa katsoo kameraan ja pitää maalitelaa kädessään.
Nelli Majamaalla oli rakennusalalta noin kymmenen vuoden kokemus ennen kuin lähti perustamaan omaa yritystä. Kuva: Dani Branthin / Yle

Ahtiainen rohkaisee yrittäjiä rikkomaan rohkeasti rajoja. Tällä hän tarkoittaa sitä, että yrityksen perustamisessa on turhaa ajatella liiaksi sukupuoli- tai ikärajoja. Esimerkiksi mies voi aivan hyvin perustaa hoivayrityksen tai nainen remontointifirman: ei ole syytä tuijottaa perinteisiksi miellettyihin toimialoihin.

– Jos ajatellaan liian ahtaasti, ei synny uutta, Ahtiainen kannustaa.

Yrittäjinä nuoret toteuttavat omia arvojaan

Rohkeudesta puhuu myös Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama. Hän kannustaa yrittäjiä tavoittelemaan unelmiaan ja miettimään rohkeasti juuri sitä, mitä yrittäjänä haluaa tehdä.

Kallaman mukaan nimenomaan nuoret näkevät yrittäjyyden mahdollisuutena toimia omien arvojen mukaisesti.

– Tee laskelmat tarkasti, mutta pidä kiinni unelmastasi, Kallama kannustaa.

Uusyrityskeskusten koko maata kattavissa tilastoissa ei näy, että esimerkiksi perinteiset sukupuoliroolit olisivat hälvenemässä, vaikka Kallaman mukaan se olisikin suotavaa. Tasa-arvoa on kuitenkin se, että miehet ja naiset perustavat yhtä paljon yrityksiä.

On myös joitakin toimialoja, joissa mikään sukupuoli ei ole yliedustettuna. Sellaisia ovat esimerkiksi B2B- sekä liikkeenjohdon konsultointia tarjoavat yritykset.

"Pääasia on hoitaa hommat"

Nelli Majamaa ja Sonja Aaltonen eivät epäröineet perustaa pintaremontointiin keskittyvää yritystä. Palaute on ollut pelkästään positiivista ja kannustavaa, Aaltonen sanoo.

Majamaa on samoilla linjoilla.

– Pääasiahan on, että hommat tulee hoidettua. En näe syytä, miksi sukupuoli vaikuttaisi tekemiseen millään lailla.

Suosittelemme