Hyppää sisältöön

Tero Pitkämäen ja Andreas Thorkildsenin välinen kilpailu jäi pahasti kesken – katso, miten vuosien mysteeri ratkeaa tuoreessa dokumentissa

Tero Pitkämäki ja Andreas Thorkildsen hallitsivat miesten keihäänheittoa 2000-luvun alun jälkeen. Keskinäisten kisojen voittajaa ei koskaan saatu, mutta nyt miehet ovat palanneet heittoviivalle vielä kerran.

Tero Pitkämäki ja Andreas Thorkildsen palasivat heittoviivalle vielä kerran
Petra Manner
Avaa Yle-sovelluksessa

Katso Tero Pitkämäki - Kunniakierros -dokumentti Yle Areenasta.

Ikätoverit Tero Pitkämäki ja Andreas Thorkildsen kohtasivat samassa kilpailussa ensimmäistä kertaa vuonna 2000 nuorten MM-kisoissa Chilessä. Ensikohtaaminen meni norjalaiselle, joka heitti hopealle maansa junioriennätyksellä 76,34. Pitkämäki jäi vielä tuolloin karsintaan alle 70-metrisellä heitolla.

Tämän jälkeen miehet kohtasivat 84 kertaa, kunnes Thorkildsen vuonna 2014 lopetti menestyksekkään uransa. Viimeiseksi keskinäiseksi kohtaamiseksi jäi Kuortaneen Eliittikisat kesällä 2013, jolloin Pitkämäki voitti ja Thorkildsen oli kuudes. Urallaan norjalainen voitti enemmän arvokisamitaleita (kahdeksan, joista viisi kultaista), mutta Pitkämäki suoritti Timanttiliigassa ja sitä edeltäneessä Kultaisessa liigassa paremmin (26 voittoa). Voitot keskinäisissä kilpailuissa jakautuivat tasan 42–42.

– Se kuvaa meidän taistelutilannetta ehkä parhaiten. Emme vältelleet toistemme kohtaamista, aina olimme menossa samoihin kisoihin ja otimme yhteen, mutta aina hyvässä hengessä, Pitkämäki miettii.

– Ilman Andreasta olisin saattanut voittaa enemmän, mutta me teimme keihäänheitosta kiinnostavamman kuin se oli siihen aikaan.

Thorkildsen lopetti uransa vuonna 2014, Pitkämäki viisi vuotta myöhemmin. Kumpikaan ei heitä keihästä enää kauas, mutta sitäkin tarkemmin.

Niinpä lajiksi valikoitui tarkkuusheitto, kun miehet kohtasivat toisensa Oslon Bislett-stadionilla syksyllä 2021. Kuvaus oli osa Tero Pitkämäki - Kunniakierros -dokumenttia.

Katso jutun pääkuvana olevalta videolta, kumpi vei ratkaisevan 85. kohtaamisen.

Tero Pitkämäki ja Andreas Thorkildsen astelevat yleisurheilustadionille.
Keihässankarit saapuvat stadionille. Kuva: Yle Urheilu / Janin Paja, Jani Mattsson.
Tero Pitkämäki nostaa sormen pystyyn.
Tero Pitkämäki kertoo, miten häntä ärsytti, kun Thorkildsen nosti aina sormensa itsevarmana pystyyn heiton jälkeen voiton merkiksi. Kuva: Yle Urheilu / Janin Paja, Jani Mattsson.
Andreas Thorkildseen nostaa etusormen pystyyn.
Sama toistuu nyt. Kuva: Yle Urheilu / Janin Paja, Jani Mattsson.
Andreas Thorkildsen ja Tero Pitkämäki naureskelevat.
Mutta kumpi vie voiton? Kuva: Yle Urheilu / Janin Paja, Jani Mattsson.

Lue myös:

Tero Pitkämäen ennätysheittoon liittyy kaunis rakkaustarina, oli luovuttaa juuri ennen MM-kultaa – dokumentti paljastaa dramaattiset hetket kulisseissa

Tero Pitkämäki puhuu hellästi kolmesta lapsestaan, mutta yksi asia saa hänet kotona raivon partaalle – tällaista on ex-keihästähden nykyarki

Sydänkohtauksesta toipunut keihäsguru esitti kovan arvion Lassi Etelätalosta – arvokisakonkari luottaa näkemykseen: "Ei pelkkää Leksan kuvitelmaa"

Suosittelemme sinulle