Hyppää sisältöön

Tampereelle syntyy uusi katulehti Rohee, jota voi myydä kuka tahansa, joka tarvitsee rahaa

Pääkaupunkiseudulla Iso numero -lehti on ilmestynyt jo kymmenen vuotta. Sitä myyvät pääosin itäeurooppalaiset romanit, mutta Tampereella Roheen myyjiksi tavoitellaan esimerkiksi asunnottomia.

Rohee-lehden päätoimittaja Hannele Huhtala (oik.) sekä toinen lehden perustajista pappi Olli Viljakainen.
Roheen päätoimittaja Hannele Huhtala (oik.) tutkaili ensimmäisen numeron vedoksia lehden toisen perustajan, pappi Olli Viljakaisen kanssa. “Lehdessä on mahtavia juttuja ja hienoja kuvia. Minua liikuttaa se, että joku voi tästä saada apua elämäänsä”, Viljakainen sanoo. Kuva: Mari Vesanummi / Yle
Mari Vesanummi,
Anna Sirén

Tampereella alkaa ilmestyä uusi katulehti Rohee. Ensimmäinen numero tulee painosta huhtikuun aikana.

Katulehti on nimensä mukaisesti lehti, joka ostetaan kadulta.

– Keskeinen idea on, että kuka tahansa, joka tarvitsee rahaa, voi tulla myymään lehteä. Myyjät ostavat lehden etukäteen vitosella, myyvät sen kadulla kympillä ja saavat itselleen erotuksen, päätoimittaja Hannele Huhtala avaa ideaa.

Huhtala on aiemmin toiminut pääkaupunkiseudulla ilmestyvän Iso numero -katulehden päätoimittajana. Lehti perustettiin kymmenen vuotta sitten protestiksi Helsingissä esitetylle kerjäämiskiellolle, joka koski erityisesti Itä-Euroopasta tulleita romaneja.

– Edelleen iso osa lehden myyjäkunnasta on heitä. Tampereella projekti on sikäli erilainen, että kerjäämiskysymys ei täällä ole merkittävä. Teemme yhteistyötä eri järjestöjen kanssa ja etsimme myyjiksi esimerkiksi asunnottomuutta kokeneita tai muuten työmarkkinoilta syrjäytyneitä.

Rohee-lehden päätoimittaja Hannele Huhtala.
Hannele Huhtala muutti Helsingistä Tampereelle 2019 ja sai lehti-idean junaillessaan kahden kaupungin väliä. “Katselin rautatieasemalla kuljeskelevaa väkeä ja ajattelin, että joku saattaisi hyötyä katulehtiprojektista. Väliin tuli korona ja sain vauvan, mutta imettäessä mietin, että nyt voisi olla aika.” Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Myyjäksi pääsee ilman omaa rahaa

Ensimmäinen myyjä on jo lupautunut mukaan, ja muutama muukin on tulossa tutustumaan työhön. Päätoimittaja Hannele Huhtala toivoo, että sana leviää ja kesän mittaan myyjiä olisi mukana jo enemmän.

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevilta myyjiltä ei odoteta alkupääomaa.

– Tavoite on, että hanke olisi kynnyksetön. Ensimmäiset viisi lehteä ovat ilmaiset, ja niiden lisäksi myyjä saa neuvoja myyntityössä onnistumiseen. Jatkossa myyjä ostaa lehtiä myyntiin. Ne voi koska tahansa myös palauttaa myyntikuntoisina.

Tamperelaiset ovat sydämellisiä, ja täällä kaverista välitetään.

Hannele Huhtala

Lehtien myyjille annetaan myyjätunnukset kaulakortteina. Niistä asiakas näkee, että lehteä myy se, joka on sen myytäväkseen hankkinutkin.

Ensimmäisestä Roheesta otetaan 2 500 kappaleen painos.

– Olen myynyt parikymmentä tukitilaustakin, mutta pääasiassa lehteä saa kadulta. Tavoite on, että tuhat lehteä myytäisiin, mutta en pistä pahaksi jos niitä menisi parikin tuhatta.

Vakavaa asiaa ja runoja

Roheen kaikki sisällöt tehdään Tampereella, ja jutut käsittelevät oman kaupungin asioita.

– Yhdessä kirjoituspajassa päädyttiin määrittelemään sisältö siten, että siinä on vakavaa asiaa ja runoja. Minusta se kuvaa kokonaisuutta hyvin. Meillä on yhteiskunnallisia juttuja, kulttuurihaastatteluja ja luovaa sisältöä.

Yhteiskunnallinen sanoma kuuluu katulehteen keskeisesti.

– Lehteä on tekemässä samoja ihmisiä, jotka tulevat myös myymään sitä. Heillä on kadun ääntä ja kertomuksia siitä, minkä takia on syrjäydytty työmarkkinoilta tai miten osatyökykyiset työllistyvät. Oma kokemus on tässä työssä rikkaus, ja lehti on väylä kertoa siitä.

Rohee-lehden päätoimittaja Hannele Huhtala (vas.) sekä toinen lehden perustajista pappi Olli Viljakainen.
Roheen toimituksessa työskentelevät päätoimittajan lisäksi toimitussihteeri ja graafikko-ad sekä vaihteleva kokoelma ammattitoimittajia ja eri kirjoittajapiirien ihmisiä. Ensimmäistä lehteä on ollut tekemässä Hannele Huhtalan arvion mukaan viitisentoista kirjoittajaa ja kymmenkunta kuvittajaa tai valokuvaajaa. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Ostaako tamperelainen lehden kadulta?

Ensimmäinen lehti päätyy kadulle myyntiin huhtikuussa, ja sen jälkeen tulevaisuutta mietitään sekä lehti kerrallaan että pidemmällä tähtäimellä.

– Realistisesti täytyy edetä lehti kerrallaan, nyt vasta lähdetään etsimään myyjiä. Samaan aikaan suunnitellaan kuitenkin tämän vuoden kahta uutta lehteä ja ensi vuodelle kuutta lehteä. Ja mielellään tietysti vielä vuosiksi eteenpäinkin, päätoimittaja Hannele Huhtala kertoo.

Tekijöiltä ja työpajoista on tullut niin innostunutta vastakaikua, että Huhtala on yllättynyt. Roheen toimituskunta on ottanut asian omakseen, ja samaa tietysti toivotaan kaupunkilaisilta, joille tuotosta myydään.

– Tamperelaiset ovat sydämellisiä, ja täällä kaverista välitetään. Toisaalta kun idea on uusi, en tiedä kuinka kauan kestää lämmitellä hitaita hämäläisiä siihen ajatukseen, että kadulta voi ostaa lehden, Huhtala pohtii.

Helsingistä saadut kokemukset ovat rohkaisevia. Ison numeron myyjät ovat onnistuneet selittämään asiansa, vaikka eivät kaikki edes osaa lukea tai kirjoittaa, eikä yhteistä kieltä ole ollut.

– Silti lehti on ollut menestystarina. Uskon, että samaa kieltä puhuvan on vielä helpompaa kertoa ideasta.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

Lue myös:

Iso Numero -lehti vakiinnutti paikkansa Helsingin katukuvassa – "Ei avain onneen, mutta tällä voi päästä elämässään eteenpäin"

Suosittelemme sinulle