Hyppää sisältöön

Pääsiäismunat olivat monissa kaupoissa jo ennen pyhiä loppu, S-ryhmä: "Kindereiden takaisinveto aiheutti niin ison loven valikoimaan"

Kinder-munat ovat värittäneet makeishyllyjä jo vuosia pääsiäisen aikaan. Nyt suuri osa sesonkimunista vedettiin pois myynnistä, ja hyllyt tyhjenivät muistakin munista ostajien kasseihin jo ennen pyhiä.

Kinder-munat ovat monen pääsiäisherkuttelijan vakiovalinta. Tänä vuonna niitä ei ole takaisinvedon jälkeen monilla kauppojen hyllyillä näkynyt. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Jasmina Kauta

Useiden kauppojen suklaamunahyllyt ovat ammottaneet tyhjyyttään jo ennen pääsiäispyhiä.

Esimerkiksi Kymenlaaksossa Kotkassa eri kauppojen suklaamunasaldo näytti nollaa jo torstaina. Sama tilanne on todennäköisesti ollut joillakin paikkakunnilla ympäri Suomen ainakin sosiaalisen median perusteella. Facebook-ryhmissä on etsintäkuulutettu kauppoja, joissa voisi olla vielä pääsiäismunia jäljellä.

Keväisten sesonkituotteiden suosio on nähty kauppaketjuissakin. Tokmannin viestintäpäällikkö Maarit Mikkonen kertoo, että tänä vuonna asiakkaat todella valmistautuivat pääsiäiseen ajoissa. Tokmannilla on noin 200 myymälää ympäri Suomen.

– Useimmissa myymälöissämme suosituimmat suklaamunat myytiin loppuun jo ennen pyhiä. Tällä hetkellä myymälöissämme saattaa vielä olla jäljellä joitakin makuvaihtoehtoja. Sama koskee pääsiäismakeisia, Mikkonen kertoo.

Miljoonia Kinder-munia vedettiin myynnistä

Syy pääsiäisherkkujen loppuunmyyntiin voi olla Kinder-tuotteiden takaisinvedossa.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC varoitti viime viikolla salmonellatapauksista (siirryt toiseen palveluun), joita on esiintynyt EU-maissa ja Britanniassa. Kinder-tuotteissa ei ole todettu salmonellabakteeria, mutta Ferreron Belgian Arlonissa sijaitsevalla tehtaalla valmistettuja tuotteita syöneet ovat saaneet rajujakin oireita.

Myös Suomen Tulli tutki osana normaalia elintarviketurvallisuusvalvontaansa kolmea erilaista Kinder-suklaatuotetta. Kuuden eri valmistuserän suklaista ei löytynyt salmonellaa.

Belgialaisen tehtaan toiminta on väliaikaisesti pysäytetty kokonaan, ja tuotteita vedettiin pois myynnistä varotoimena myös Suomessa. Esimerkiksi S-ryhmän myymälöistä vedettiin myynnistä kaikkiaan noin 2 miljoonaa Kinder-tuotetta.

S-ryhmän viestintäjohtaja Outi Hohti kertoo, että joissakin ketjun myymälöissä on nyt saatavuusongelmia ympäri Suomen.

– Kindereiden takaisinveto aiheutti niin ison loven valikoimaan.

Vähemmän tuotteita alennusmyyntiin

Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilän mukaan noin puolet perinteisistä 20 gramman Kinder-munista poistettiin myynnistä Keskon myymälöistä. Erkkilä kertoo, että takaisinveto vaikutti saatavuustilanteeseen jonkin verran, mutta Kinder-munien tilalla hyllyissä on ollut myös korvaavia tuotteita.

Erkkilä arvelee, että sesonkituotteita on tänä vuonna selvästi vähemmän myynnissä pääsiäisen jälkeisissä alennusmyynneissä. Suklaamunien suurin sesonki on palmusunnuntaiviikonloppuna ja varsinaista pääsiäistä edeltävän viikonlopun ympärillä.

– Voi myös olla, että tieto Kinderien takaisinvedosta on saanut suomalaiset hankkimaan suklaamunia tänä vuonna entistä aiemmin, Erkkilä pohtii.

Lisää aiheesta

Jopa miljoonia Kinder-munia vedetty myynnistä Suomessa salmonellaepäilyjen vuoksi – osa ehti mennä virpojien koreihin

Makeisia vedetään harvoin myynnistä salmonellaepäilyn vuoksi – Ruokavirasto: Takaisinvedettävät Kinderit kannattaa ehdottomasti jättää syömättä

Suosittelemme sinulle