Hyppää sisältöön

Äärioikeistolaista poliitikkoa vastustavat mellakat jatkuneet Ruotsissa – uusia mellakoita Linköpingissä ja Norrköpingissä, kolmea ammuttu

SVT: Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg aikoo pitää pääsiäisviikonlopun mellakoista tiedotustilaisuuden maanantaina.

Ruotsin Norrköpingissä on ammuttu kolmea ihmistä
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa puhkesi sunnuntaina uusia mellakoita Linköpingissä ja Norrköpingissä, kertovat muun muassa ruotsalaislehti Aftonbladet ja Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Norrköpingissä on poliisin mukaan ammuttu kolmea henkilöä. Taustalla on ilmeisesti poliisin varoituslaukaukset, jotka ovat osuneet mielenosoittajiin.

Kaikki loukkaantuneet on poliisin mukaan viety sairaalaan eikä heillä ole vakavia vammoja. Kaikki kolme on poliisin mukaan myös pidätetty.

Lisäksi ihmiset ovat heitelleet poliiseja kivillä ja sytyttäneet autoja tuleen Norrköpingissä.

Poliisin mukaan tilanne Linköpingissä on rauhoittunut. Kaupungissa on pidätetty 14 ihmistä.

Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg aikoo pitää pääsiäisviikonlopun mellakoista tiedotustilaisuuden maanantaina, uutisoi SVT.

Mellakoitsijat polttivat kaupunkiliikenteen linja-auton Malmössä. Kuva: Johan Nilsson / EPA Video: @vanfan97

Malmössä mellakointi jatkui pikkutunneille

Mellakointi jatkui Malmössä pitkälle sunnuntain vastaiseen yöhön. Poliiseja heitettiin kivillä ja polttopulloilla. Lisäksi kaupunkiliikenteen bussi sytytettiin tuleen.

Malmön alueen poliisipäällikkö Petra Stenkula sanoi tiedotustilaisuudessa, että tilanne eskaloitui Malmössä Rosengårdin kaupunginosassa puolenyön jälkeen.

Hän sanoi, että poliisille yön rauhattomuudet olivat vaikea tilanne ja poliisi työskenteli useita tunteja. Tällä kertaa yksikään poliisi ei kuitenkaan loukkaantunut.

Hän lisäsi, että poliisi aikoo saada tilanteen rauhoitettua yhdessä muun muassa Malmön kaupungin kanssa.

– Ymmärrän, että ihmiset voivat tuntea olonsa turvattomaksi.

Stenkulan mukaan poliisilla on ollut riittävästi resursseja, mutta hänen mukaansa on selvää, että edellinen vuorokausi on erittäin rankka poliisille.

Stenkula harmitteli tiedotustilaisuudessa sunnuntaina sitä, että sananvapaudesta on tullut "vapaalippu" aloittaa mekkaloita.

Mellakointi liittyy tanskalaisen äärioikeistopoliitikon vastustamiseen

Mellakointi alkoi lauantaina, kun Malmön laitamille kokoontui ihmisiä vastustamaan äärioikeistolaisen Rasmus Paludanin tapahtumaa.

Tanskalaista Stram Kurs -puoluetta johtavan Paludanin tapoihin kuuluu polttaa Koraaneja julkisilla paikoilla ja yleensä alueilla, joilla asuu paljon muslimeja.

Muutaman rauhallisen tunnin jälkeen tilanne paheni Malmössä puolenyön jälkeen. Kaupungissa oli useita tuhopolttoja, kun roskakatoksia, roska-astioita ja autoja sytytettiin tuleen.

Poliisi ilmoitti puoli kolmen aikaan yöllä paikallista aikaa tilanteen olevan edelleen kaoottinen ja työskentelevänsä järjestyksen palauttamiseksi.

Muutamaa tuntia myöhemmin poliisi tiedotti, että alueella liikkuu edelleen naamioituneita ihmisiä, jotka sytyttävät roska-astioita tuleen.

Kaupungin bussiliikenteessä on kerrottu olevan viiveitä ja joitakin bussipysäkkejä on poistettu käytöstä. Yksi liikennettä operoivan yhtiön busseista oli sytytetty tuleen heittämällä sisälle palava esine.

Yhtiön edustaja kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että kuljettaja oli yrittänyt sammuttaa paloa, mutta ei ollut onnistunut, joten matkustajat oli evakuoitava. Kukaan ei yhtiön mukaan loukkaantunut, mutta ihmisten sanotaan olevan säikähtäneitä.

Aamulla poliisi kertoi SVT:lle, että tilanne on saatu rauhoitettua yön aikana ja poliisien määrää paikalla on voitu vähentää.

Poliisi siirsi äärioikeistopoliitikon tapahtuman Malmöön

Lauantaina Paludanin oli tarkoitus järjestää tapahtuma Landskronassa, mutta muutamaa tuntia ennen sen alkua poliisi ilmoitti, että tapahtuma on siirretty Malmön laitamille.

Poliisi kertoi perustaneensa päätöksensä riskiarvioon.

Mellakointia oli lauantaina sekä Landskronassa että Malmössä.

Yhtenä vaihtoehtona oli nostettu esille myös Paludanin tapahtuman peruminen.

Poliisi kuitenkin painotti, että oikeus osoittaa mieltä ja ilmaista itseään on niin painava, ettei sitä voi noin vain sivuuttaa.

Mellakointia jo monta päivää

Mielenosoitukset ovat yltyneet mellakoiksi Paludanin tapahtumien yhteydessä viime päivinä. Torstaina näin kävi Linköpingissä ja Norrköpingissä, perjantaina Tukholmassa ja Örebrossa.

Örebrossa 12 poliisia loukkaantui ja useita poliisiautoja sytytettiin tuleen. Myös torstaina poliiseja loukkaantui.

Useita ihmisiä epäillään rikoksista mellakoinnin yhteydessä.

Lauantai-iltana Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg tuomitsi tapahtumat.

– Kyse on erittäin vakavista rikoksista, jotka on suunnattu poliisia ja muuta pelastustoimea vastaan. Monet mellakoiden osanottajat ovat keskittyneet hyökkäämään poliisia ja poliisin kalustoa vastaan. Suhtautuminen työtovereideni ja muiden henkeen on ollut piittaamatonta, Thornberg sanoi.

Myös Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tuomitsi tapahtumat lauantaina.

– Tuomitsen poliisiin ja tavallisiin ihmisiin kohdistuneeen väkivallan Örebrossa. Samanlaisia tapahtumia nähtiin eilen ja yöllä Linköpingissä ja Norrköpingissä. Useita poliiseja on loukkaantunut heidän puolustaessaan demokraattisia oikeuksia, hän kirjoitti lausunnossaan uutistoimisto TT:lle.

Päivitetty 17. huhtikuuta 2022 kello 21.48: Lisätty tiedot Linköpingistä ja Norrköpingistä sekä tieto poliisiylijohtajan tiedotustilaisuudesta.

Päivitetty 17. huhtikuuta 2022 kello 16:02: Lisätty Malmön alueen poliisipäällikön kommentit.

Lisää aiheesta:

Poliisi siirsi tanskalaisen koraaninpolttajan tilaisuuden Malmöön – häntä vastustavissa mellakoissa Örebrossa loukkaantui perjantaina 12 poliisia

Suosittelemme sinulle