Hyppää sisältöön

Ruotsin Koraani-mellakoita lietsonut tanskalaispoliitikko Rasmus Paludan koettelee sananvapauden rajoja

Äärioikeistolaisen Stram Kurs -puolueen johtaja Rasmus Paludan sanoo palanneensa Tanskaan ja jatkavansa Ruotsin kiertuetta ensi viikolla.

Rasmus Paludan.
Tanskalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin vierailu on kärjistänyt ilmapiiriä mellakoinniksi useilla paikkakunnilla Ruotsissa. Kuva: SPA
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanskalainen Rasmus Paludan poltti Koraanin torstaina Jönköpingissä. Tulen lieskat ovat levinneet pääsiäisen aikana useisiin Ruotsin kaupunkeihin.

40-vuotias Stram Kurs -puolueen keulakuva on kiistelty hahmo paitsi kotimaassaan, myös muissa Pohjoismaissa. Paludan on tehnyt saman, muslimeja loukkaavan eleen myös aiemmin Ruotsissa. Dagens Nyheter -lehden mukaan Paludanilla oli sama suunnitelma myös Ranskassa pari vuotta sitten, mutta teko jäi toteuttamatta.

Tanskalaisasianajajan kiinnostus Ruotsia kohtaan selittyy osin sillä, että hänellä on myös Ruotsin kansalaisuus.

Maltillisemmat maahanmuuttokriitikot vieroksuvat

Paludan oli aiemmin Paludan Nye Borgerlige -puolueen jäsen. Maahanmuuttopolitiikan tiukentamista ajava puolue otti kuitenkin etäisyyttä avoimesti islaminvastaiseen juristiin. Hän perusti oman puolueen vuonna 2017. Puolue sai kansankäräjien vaaleissa vuonna 2019 noin 63 000 ääntä ja 1,8 prosenttia äänistä.

Paludan on saanut Koraanin polttotempauksistaan sakkoja ja tuomioita kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta tiettyä kansanryhmää vastaan. Hänet on tuomittu kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kirjoittaa muun muassa Aftonbladet-lehti.

"Tanska tanskalaisille"

Paludan on usein valinnut Koraanin sytyttämisen paikaksi muslimienemmistöisen asuinalueen. Tanskalaisen Øresund-insituutin mukaan puolueen poliittisena tavoitteena on vahvistaa syntymäperäisten tanskalaisten valtiota poikkeuksena koulutetut ja kansankunnan kannalta "arvokkaat" maahanmuuttajat. Puolue ajaa myös eroa EU:sta.

Tanskassa Rasmus Paludan on oikeistopopulististen ryhmittymien näkyvimpiä hahmoja. Hän pitää yhteyttä kannattajiinsa muun muassa Facebookissa ja omalla YouTube-kanavallaan.

Lue myös:

Ruotsin poliisi kuvaa mellakoita "vakaviksi rikoksiksi yhteiskuntaa vastaan" – epäilee mielenosoittajilla olevan yhteyksiä rikollisjärjestöihin

Ruotsista tuli murhien ja kranaatti-iskujen keskus, ja näitä virheitä Suomen pitäisi välttää – ruotsalaisekspertti: "Me olimme naiiveja"

Suosittelemme sinulle