Hyppää sisältöön

Zelenskyi ilmoitti Venäjän suurhyökkäyksen alkaneen Itä-Ukrainassa

Ukrainan viranomaiset ovat jo aiemmin kehottaneet ihmisiä lähtemään itäiseltä Donbasin alueelta länteen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Venäjän suurhyökkäyksen alkaneen Ukrainan itäosassa. Kuva: Stella Pictures
STT,
Tanja Paananen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti maanantaina, että Venäjän laajamittainen hyökkäys itäisellä Donbasin alueella on alkanut.

– Voimme nyt vahvistaa, että Venäjän joukot ovat aloittaneet taistelun Donbasista, jota ne ovat valmistelleet pitkään. Suuri osa Venäjän armeijasta on nyt omistautunut tälle hyökkäykselle, hän sanoi Telegram-kanavallaan.

– Ei ole väliä paljonko Venäjä tuo sotilaita tänne, me taistelemme. Puolustamme itseämme, Zelenskyi jatkoi.

Hieman ennen Zelenskyin kirjoitusta Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi Venäjän aloittaneen hyökkäyksen.

– Tämä on helvetti. Hyökkäys, josta on puhuttu viikkoja, on alkanut. Taisteluja Rubitshnessa ja Popasnassa ja myös muissa kaupungeissa taistellaan.

Ukrainan kartta missä näkyy Venäjän valloittamat alueet ja mm.  Lvivin kaupungin sijainti.
Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksi Danilovin mukaan Venäjä on yrittänyt murtaa Ukrainan puolustusta lähes koko rintamalinjalla Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueilla.

Ukrainan armeija kertoi puolestaan aiemmin maanantaina Facebookissa, että Venäjä on jatkanut lisäyksiköiden muodostamista Rostovin alueella sekä miehittämällään Krimin niemimaalla. Joukkoja on suunniteltu käytettävän suojaamaan hallintorakennuksia sekä elintärkeää infrastruktuuria vallatuilla alueilla.

Ukrainan armeija sanoo Venäjän pyrkivän tällä hetkellä saamaan Donetskin ja Luhanskin alueet täysin hallintaansa ja aiemmin valtaamiensa alueiden säilyttämiseen.

Lue myös:

Uusimmat tiedot Venäjän hyökkäyksestä

Kiovan salamavaltaus epäonnistui: kokosimme 5 syytä siihen, miksi Venäjä siirtää voimansa Itä-Ukrainaan

Suosittelemme