Hyppää sisältöön

Ähtärin pandat parittelivat pääsiäisenä – lopputulosta varmistettiin keinosiemennyksellä

Ähtärissä oli Lumin kiima-aikana paikalla asiantuntijoita myös Saksasta ja Belgiasta. Kiinalaiset olivat etäyhteyden päässä.

Isopanda syö bambua Ähtärin Pandatalossa
Pandat Lumi ja Pyry pääsivät parittelemaan pääsiäisenä kolmatta kertaa. Lumin mahdollinen tiineys selviää vasta loppukesällä. (Arkistokuva) Kuva: Birgitta Vuorela / Yle
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ähtärissä elätellään jälleen toiveita pandakaksikon lisääntymisestä. Eläinpuistosta kerrotaan, että Lumin ja Pyryn paritteluyritykset sujuivat pääsiäisenä hyvin.

– Pandat viettivät laatuaikaa yhdessä. Tämä vuosittainen tapaaminen oli järjestyksessä kolmas ja rakkautta oli ilmassa, Ähtäri Zoo kertoo tiedotteessaan.

Vaikka luonnolliset paritteluyritykset sujuivat hyvin, eläinpuisto turvautui myös keinosiemennykseen kiima-ajan loppupuolella. Toimenpiteellä pyrittiin varmistamaan toivottu lopputulos.

– Mahdollinen jälkeläinen olisi joka tapauksessa Lumin ja Pyryn pentu, sillä keinosiemennys tehtiin Pyryn siemennesteellä, kertoo pandatoiminnan päällikkö Anna Palmroth eläinpuiston tiedotteessa.

Tiineys varmistuu vasta loppukesällä

Ähtärin pandatiimin lisäksi paikalla oli asiantuntijoita Saksasta ja Belgiasta ja etäyhteydellä Kiinasta.

Lumin tiineys voidaan todeta vasta muutamia viikkoja ennen pennun syntymää eli loppukesästä tai alkusyksystä.

– Pandanaaras pystyy kontrolloimaan kantoaikaansa ja tarvittaessa keskeyttämään alkion kasvun odotellen sopivaa hetkeä, eläinpuisto tiedottaa.

Pandat ovat uhanalainen laji, ja siksi niiden geeniperimän monimuotoisuutta halutaan vahvistaa tarhattuina syntyneiden pandojen jälkeläisillä.

Aiheesta aiemmin:

Pandoille järjestettiin taas pariutumisrauha Ähtärin eläinpuistossa

Kiinalaiset yritykset sopivat yli puolen miljoonan lahjoituksista Ähtärin eläinpuistoon – pandojen pysyminen Suomessa ei silti ole taattu

Suosittelemme sinulle