Kallis polttoaine ei ole vähentänyt ylinopeuksia Itä-Suomessa. Esimerkiksi viiden Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan tiestöllä sijaitsevan mittauspisteen mukaan helmikuussa ajettiin ylinopeuksia vähemmän kuin vuosi sitten, mutta syy on todennäköisesti edellisvuotta lumisempi ajokeli.
– Myös kovempia vähintään kymmenen kilometrin ylityksiä on ollut tänä talvena hiukan vähemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin erityisasiantuntija Riikka Rajamäki.
Kaikkiaan kyseisellä jaksolla ylinopeuksia on ollut talven aikana hiukan vuoden takaista vähemmän. Keskinopeudet ovat olleet suunnilleen samoja kuin vuosi sitten.
Tasaisella ajolla kulutusta pienemmäksi
Myöskään poliisi ei ole huomannut autoiljoiden vauhdissa muutoksia.
– Kallis polttoaine ei näy nopeuksissa, koska hinta on ollut yli kahden euron kuitenkin vasta vähän aikaa, arvele Itä-Suomen poliisin vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen.
Työnsä puolesta taloudellisen ajon kursseilla istunut Hokkanen tietää hyvin, kuinka ajonopeudella pystyy vaikuttamaan auton kulutukseen.
– Esimerkiksi jatkuva kiihdyttely ja jarruttelu kuluttaa polttoainetta enemmän kuin tasainen ajotyyli, hän vinkkaa.
Hyviä vinkkejä polttoaineen säästämiseen löytyy muun muassa Motivan verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi, jos ajaa satasen sijasta 120 kilometriä tunnissa, kulutus nousee litrasta kahteen litraan sadalla kilometrillä auton mallista riippuen. Aikaa säästyy sadan kilometrin matkalla vain 10 minuuttia.
Kevään myötä kaasujalan paino nousee
Keväällä ajetaan yleisesti kovempaa kuin muina vuodenaikoina. Liikenteessä on myös enemmän ajoneuvoja kuten moottoripyöriä ja mopoja.
– On hyvä ajokeli, hyvä mieli ja aurinko paistaa. Ehkä jotain mukavia asioita on tapahtumassa omassa elämässä. Se lisää vauhtia tilapäisesti, Hokkanen pohtii.
Poliisissa ollaan kuitenkin huomattu, että nykyään autoilijat hiljentävät vauhtia risteykseen tullessa useammin kuin aikaisemmin. Se johtuu todennäköisesti siitä, että risteyksissä on usein automaattinen kameravalvonta.
Toinen varma keino saada liikenteen vauhtia alas on poliisi itse.
– Kun autoilija, joka ajaa vähän yli sallitun nopeusrajoituksen, näkee poliisiauton liikenteessä hän joko laskee nopeutta sallittuun nopeuteen tai vähän sen alapuolelle, Hokkanen tietää.
Osallistu keskusteluun. Oletko alkanut säästää polttoainetta muuttamalla ajotapaasi? Voit kommentoida aihetta keskiviikkoiltaan klo 23:een saakka.
Lue lisää: