Hyppää sisältöön

Miten käy Ranskan presidentinvaaleissa? Sen saattavat tällä kertaa ratkaista suurten kaupunkien nuoret

Keskustaliberaali Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen Marine Le Pen taistelevat viikonlopun presidentinvaaleissa etenkin vasemmiston äänestäjien suosiosta.

Marine Le Penin ja Emmanuel Macronin vaalijulisteet on revitty.
Ennätysmäärä äänestäjiä saattaa jäädä vaalien toisella kierroksella kotiin. Kuva: Juha Nurminen / Yle
Annastiina Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

PARIISI Jos Pariisin 20. kaupunginosan asukkaat olisivat saaneet valita, olisi Ranskan presidentiksi valittu radikaalivasemmiston Jean-Luc Mélenchon selvällä äänten enemmistöllä. Hän sai lähes puolet itäpariisilaisen kaupunginosan äänistä keskustaliberaalin presidentin Emmanuel Macronin ja äärioikeiston puheenjohtajan Marine Le Penin jäädessä kauas taakse.

Iso osa Mélenchonin äänestäjistä aikoo jäädä toisella kierroksella kotiin. Näin ovat päättäneet myös pariisilaisella ruokatorilla ostoksia tekevät Roman Rodriguez ja Jennifer Gold.

– Macronin auttaminen uudelle kaudelle ei voisi vähempää kiinnostaa. Onhan Le Pen varmaan Macroniakin pahempi, mutta säästämme silti äänemme kesäkuun parlamenttivaaleihin, sanoi teatteriohjaaja Rodriguez.

– Meille tärkeitä asioita ovat ilmastokysymykset ja ostovoima, eivätkä kummankaan ehdokkaan ohjelmat vakuuta niiltä osin, lisäsi tanssija ja näyttelijä Gold.

Pariskunta katselee kameraan.
Jennifer Gold ja Roman Rodriguez ovat pettyneitä Ranskan politiikan oikeistolaisuuteen eivätkä aio äänestää. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Macron lupaa panostuksia vihreään energiaan, Le Pen nuorten tukiin

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella niukasti kolmanneksi jäänyt Mélenchon sai lähes kahdeksan miljoonaa ääntä. Häntä äänestivät etenkin Ranskan suurista kaupungeissa asuvat Rodriguezin ja Goldin kaltaiset nuoret aikuiset.

Nyt näistä äänestäjistä käydään kovaa kisaa.

Toiselle kaudelle pyrkivä presidentti Macron onkin puhunut viimeisimmissä kampanjatilaisuuksissaan lähes yksinomaan ilmastonmuutoksesta ja luvannut isoja panostuksia uusiutuvaan energiaan.

– Kuuntelen kansalaisten ensimmäisellä kierroksella antamaa viestiä ja aion asettaa ympäristöasiat tulevina vuosina politiikkani keskiöön, Macron lupasi Marseillessa pääsiäisenä pitämässään puheessa.

Äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen on puolestaan jatkanut puheitaan ostovoiman turvaamisesta ja luvannut ranskalaisille nuorille aikuisille uusia ja avokätisiä taloudellisia tukia.

Samalla Le Pen on häivyttänyt maahanmuutto- ja identiteettikysymykset yhä kauemmas taka-alalle.

Mies aurinkolaseissa hymyilee.
Enrique Gonra aikoo äänestää Le Peniä. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Moni aikoo äänestää tyhjää tai jäädä kotiin

Vuoden 2017 vaalien toisella kierroksella vastakkain oli sama kaksikko eli Emmanuel Macron ja Marine Le Pen. Tuolloin iso osa vasemmiston kannattajista taipui äänestämään Macronia estääkseen äärioikeistolaisen Le Penin nousun valtaan.

Tällä kertaa valinta on monelle vaikeampi. Jopa kaksi kolmasosaa vasemmiston kannattajista aikoo jättää kyselyjen mukaan äänestämättä tai äänestää tyhjää.

Itäpariisilaisella ruokatorilla tunnelma on epätietoinen.

Punatukkainen nainen aurinkolaseissa hymyilee.
Cécile Henry pohtii, voiko hän äänestää Macronia. Kuva: Juha Nurminen / Yle

– En vielä tiedä, mitä teen. Aion lukea molempien ohjelmat ja päättää sitten, pystynkö kannattamaan Macronia, kansalaisjärjestössä työskentelevä Cécile Henry sanoi.

Henry äänesti ensimmäisellä kierroksella Mélenchonia. Hän sanoo kaipaavansa seuraavalta presidentiltä selvää näkemystä Ranskan tulevaisuudesta.

– Macronin politiikka ei ole ollut riittävän visionääristä. Hän on tehnyt lopulta aika pinnallisia muutoksia ja ollut ympäristöasioissa kunnianhimoton.

Ihmiset istuvat kadunvarrella ravintoloiden pöydissä.
Radikaalivasemmiston ehdokas Jean-Luc Mélenchon sai näissä Itä-Pariisin kortteleissa äänivyöryn. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Toisesta kierroksesta ennustetaan tiukkaa

Pizzalounasta ostava nuori perheenisä Enrique Gonra kertoo sen sijaan olevansa äänestyspäätöksestään varma.

– Aion äänestää muutoksen puolesta eli Le Peniä. Olen yrittäjä ja uskon, että hän ajaa paremmin minun etujani. Ranska kaipaa sitä paitsi ravistelua, Gonra sanoo.

Ranskan presidentinvaalien toinen kierros järjestetään tämän viikon sunnuntaina ja siitä ennustetaan jännittävää. Macron johtaa mielipidekyselyitä, mutta paljon niukemmin kuin viisi vuotta sitten.

Lue myös:

Analyysi: Jos Le Pen voittaa vaalit, se tietää brexitiin verrattavaa muutosta EU:ssa – äärioikeisto sai Ranskassa yli 30 prosenttia äänistä

Ranskan presidentinvaalien suurin häviäjä on puoluejärjestelmä – perinteiset valtapuolueet ovat kuihtumassa lähes olemattomiin

Ranskan presidentinvaaleissa on äänestetty hieman viime vaaleja verkkaisemmin

Hiipuuko Macronin taika? Ranskan vaaliviikko voi kääntää varmana pidetyn asetelman

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 20.4.2022 kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle