Hyppää sisältöön

Nuoria kuolee Suomen liikenteessä enemmän kuin muissa maissa – poliisi lisää valvontaa viikonloppuöihin

Poliisi yrittää estää nuorten liikenneonnettomuuksia muun muassa tehokkaammalla valistuksella ja valvonnalla.

En moped kör förbi vid ett trafikljus.
Poliisin mukaan vakavia liikenneonnettomuuksia sattuu etenkin nuorille mopo- ja moottoripyöräkuskeille. Kuvituskuva. Kuva: Isabella Lindell / Yle
Katri Kirsi

Poliisi pyrkii vähentämään nuorten aiheuttamia liikenneonnettomuuksia uusilla tavoilla. Liikenteen valvontaa aiotaan lisätä iltoihin ja viikonloppuihin, jolloin nuorten aiheuttamat kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet usein tapahtuvat.

– Panostamme valvontaa etenkin kesän viikonloppuöihin niin paljon kuin pystymme, kertoo poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Suomessa tieliikenteessä loukkaantuneista nuoria on noin kolmannes, vaikka heidän osuutensa väestöstä on vain 11 prosenttia. 15–24-vuotiaiden kuljettajien loukkaantumisen tai kuoleman riski liikenteessä on yli kolminkertainen muuhun väestöön verrattuna.

Fartkamera
Rattijuopumuksen syynä ovat yhä useammin huumausaineet. Kuvituskuva. Kuva: Arash Matin / Yle

Onnettomuuksiin liittyy usein suuri ylinopeus ja melko usein rattijuopumus.

– Rattijuopumustapauksissa kuolleista joka neljäs oli nuori, sanoo Kallio.

Suuri osa rattijuopumuksista liittyy nykyisin huumeiden käyttöön. Tämä vuoden tammi-maaliskuussa alle 25-vuotiaiden rattijuopumuksista yli puolessa oli kysymys sekakäytöstä tai muusta huumaavasta aineesta kuin alkoholista.

Kokoontumisajoissa suuret riskit

Poliisi aikoo keskittyä valvonnassaan etenkin mopoihin. Kallion mukaan mopoilijoille tapahtuu suhteellisen paljon loukkaantumiseen tai jopa kuolemaan johtavia onnettomuuksia.

Osa nuorten liikenneonnettomuuksista tapahtuu kokoontumis- ja kiihdytysajoissa. Esimerkiksi viime vuonna kokoontumisajoja järjestettiin pääkaupunkiseudulla joka viikonloppu. Kokoontumiseen voi tulla satoja tai jopa tuhat ajoneuvoa. Järjestäjää ei yleensä ole, vaan kutsu leviää sosiaalisessa mediassa.

Nuoret kuljettajat näyttävät kokoontumisajoissa ajotaitojaan. Kallion mukaan tapahtumissa on ollut vaaratilanteita, kun menopeli onkin ajautunut vieressä olevan yleisön joukkoon.

– Viranomaisille on ollut vaikeaa päästä näihin tilanteisiin. Poliiseja on saatettu jopa vastustaa, Kallio kertoo.

En person som sitter på en moped.
Poliisin yhteistyö mopokokoontumisten järjestäjien kanssa on sujunut esimerkillisesti Turussa, jossa tapahtumille on haettu luvat. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Alexia Sahl

Poliisin suunnitelmissa on luoda keskusteluyhteys tapahtumien järjestäjiin ja näin päästä vaikuttamaan tapahtuman luonteeseen, reitteihin ja sääntöihin etukäteen. Muun muassa Turussa mopomiitteja on järjestetty luvallisesti yhteistyössä poliisin kanssa.

Poliisi aikoo valvoa nuorten kokoontumisajoja miehittämättömillä lennokeilla eli drooneilla. Niitä voitaisiin käyttää muun muassa ajotapojen tallentamiseen.

Lisäksi tapahtumiin on poliisin mukaan syytä varautua riittävillä partiomäärillä. Yhden partion voimin on haastavaa puuttua usean sadan ajoneuvon tapahtumaan.

– Lisäresursseja meille ei tule. Kohdistamme olemassa olevia resursseja tarkoituksenmukaisemmin, Kallio toteaa.

Hänen mukaansa liikennesääntöjä noudattamattomaan riskiryhmään kuuluu noin 10–17 prosenttia nuorista. Suurin osa ajaa sääntöjen mukaan.

Liikenteessä kuolee muita maita enemmän nuoria

Suomen tieliikenteessä kuolee 15–17-vuotiaita nuoria selvästi enemmän kuin muissa vertailumaissa. Suomen ilmoittama kuolleiden määrä sisältää useista muista maista poiketen myös itsemurhat.

Suomen tieliikenteessä vuonna 2019 kuoli 18–20-vuotiaita nuoria selvästi enemmän verrattuna muihin Pohjoismaihin, mutta kuolleiden määrä on lähellä Saksan ja Ranskan lukuja.

Kallion mukaan Norjassa ja Ruotsissa on panostettu muun muassa keskikaiteiden rakentamiseen kaistojen väliin. Lisäksi muissa Pohjoismaissa autot ovat keskimäärin uudempia kuin Suomessa.

– Uudet autot ovat paljon turvallisempia kuin vanhemmat autot, poliisitarkastaja Kallio sanoo.

Suomessakin nuorten kuolemat ja loukkaantumiset liikenteessä ovat vuosien saatossa vähentyneet enemmän kuin muiden ikäluokkien liikennekuolemat ja -loukkaantumiset.

Poliisiauto levikkeellä
Poliisin mukaan 17-vuotiaat kuskit syyllistyvät muita useammin etenkin törkeisiin ylinopeuksiin. Kuvituskuva. Kuva: Kari Saastasmoinen/ Yle

Vuodesta 2018 lähtien 17-vuotiaat ovat Suomessa voineet saada ajokortin poikkeusluvalla. Ajokorttilakiin valmistellun uudistuksen myötä kaikki 17-vuotiaat voisivat suorittaa B-luokan ajokortin huoltajansa suostumuksella.

– 17-vuotiaat poikkeusluvalla kortin saaneet kuljettajat ovat olleet törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisissa yliedustettuina. Monelta on jouduttu ottamaan ajokortti pois törkeän ylinopeuden vuoksi, Kallio kertoo.

Poliisi voi jopa takavarikoida kulkuvälineen nuorelta

Poliisin tuoreen kehityssuunnitelman mukaan nuoriin on vaikutettava myös viestinnän avulla. Poliisi voi muun muassa tehdä videoita tai tallenteita oppilaitosten liikennekasvatuksen käyttöön.

Suunnitelmissa on selvittää liikenneonnettomuudessa mukana olleiden käyttöä nuorille suunnatuissa koulutustilaisuuksissa.

Vakavimpiin alle 18-vuotiaiden tapauksiin on poliisin suunnitelman mukaan puututtava myös lastensuojelun keinoin. Esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäiltyjen alaikäisten asia voidaan tutkia nuorille suunnatussa poliisin Ankkuritoiminnassa ja ottaa vanhemmat mukaan kuulemisiin.

Poliisin suunnitelmissa on estää nuorten liikennettä vaarantavaa ajoa kulkuneuvoja takavarikoimalla.

– Se selvitetään syyttäjän kanssa, milloin takavarikko on mahdollinen. Tällä tavalla voidaan estää etenkin toistuvia vakavia liikennerikoksia, Kallio sanoo.

Nuori keulii mopolla parkkipaikalla Imatralla.
Suurin osa nuorista ajaa liikennesääntöjen mukaisesti. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Poliisin arvion mukaan liikennerikoksiin syyllistyneiden rekisteröintiä on laajennettava, esimerkiksi kenttärekisteröinnin kehittymisen myötä. Rikoksesta epäillyn sormenjäljet ja muut tiedot voitaisiin rekisteröidä poliisin järjestelmään heti poliisiautossa.

– Tällä voi olla vaikutusta siihen, etteivät ihmiset syyllistyisi rikoksiin, Kallio kertoo.

Voit keskustella liikennekulttuurista sunnuntaihin 24.4.2022 kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Seitsemän nuorta osallisina kolarissa Järvenpäässä – 17-vuotias kuljettaja kuoli

Ministeriö haluaa liikenteestä niin turvallista, että kukaan ei kuole – uusia nopeusrajoituksia tulisi etenkin koulujen ja päiväkotien lähelle

Nuoria kuolee liikenteessä joka kesä liikaa, tässä kolme keinoa onnettomuuksien ehkäisyyn

Nuoret iloitsevat ajokorttiuudistuksesta, mutta tietävät vaarat – Okko Niemi, 17: "Rajoitus yöaikana ajosta voisi hillitä liikennekäyttäytymistä"Nuoret iloitsevat ajokorttiuudistuksesta, mutta tietävät vaarat – Okko Niemi, 17: "Rajoitus yöaikana ajosta voisi hillitä liikennekäyttäytymistä"

Nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseksi haetaan nyt keinoja nuorilta itseltään – videoiden ja somen kieli avuksi

Tästä vuodesta on tulossa liikennekuolemien musta vuosi – Miksi liikenneturvallisuuden hyvä kehitys on hukattu muutamassa vuodessa?

Useita kuollut nuorten autokolareissa, joissa on neljä samanlaista piirrettä – epäilyt hurjastelusta ja päihteistä yhdistävät tapauksia

Suosittelemme sinulle