Hyppää sisältöön

Lämpimät säät eivät vaikuta kevättulvaennusteisiin Lapissa – kaikissa vesistöissä jääkannet ovat vielä paikoillaan

Tulvahuippuja voidaan odottaa Lapin vesistöissä toukokuun puolivälin ja toukokuun lopun välillä, arvioi Lapin ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen.

Tulvavesi lähellä Kotisaarta keväällä 2020.
Arkistokuvassa kevään 2020 tulva Rovaniemen Nätynginnokassa. Kuva: Mia Sivula / Yle
Mia Sivula

Viime päivät ovat olleet Lapissakin lämpimiä. Ilmatieteenlaitos ennustaa myös lähipäiville etenkin eteläiseen osaan Lappia jopa neljäätoista lämpöastetta.

Kevään tulvaennusteisiin lämpimät säät eivät kuitenkaan vaikuta, sanoo Lapin ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen.

– Vaikka lumet ovat lähteneet nyt sulamaan, havaintoasemilla virtaamien kasvua näkyy toistaiseksi vain Simojoella ja Tenojoella. Koska sää kylmenee viikon päästä, virtaamien nousu pysähtyy ja todennäköisesti jopa laskee. Seuraavan kerran virtaamat lähtevät nousuun todennäköisesti vasta toukokuun alkupuolella, Karjalainen sanoo.

Lähipäivinä jää nähtäväksi, kuinka paljon lumet sulavat. Jos öisin on pakkasta, jään sulaminen ei tule vielä näkymään vesistöissä. Karjalainen muistuttaa, että kaikissa Lapin vesistöissä on vielä jääkansikin paikallaan.

– Simojoki on se joki, josta tulvat yleensä alkavat ensimmäisenä. Jäänlähtö voisi olla siellä odotettavissa toukokuun alkupuolella. Muut vesistöt seuraavat perässä, hän kertoo.

Virtaamat lähtevät hänen mukaansa kasvuun toukokuun alkupuolella. Suurimmassa osassa Lapin vesistöjä tulvahuippuja odotellaan siten toukokuun puolivälistä toukokuun loppuun välisenä aikana.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle