Hyppää sisältöön

Autokaupassa sähköautot viedään lähes käsistä – vähän käytetty sähköauto maksaa jopa enemmän kuin uusi

Uutta sähköautoa joutuu odottamaan pisimmillään vuoden. Monet maksavat alle vuoden ikäisestä käytetystä autosta jopa enemmän kuin uudesta, jotta sen saa heti liikenteeseen.

Käytettyjen sähköautojen kysyntä on moninkertaistunut polttoaineen hinnannousun jälkeen. Vähän käytetty sähköauto maksaa jopa enemmän kuin uusi.
Jari Tanskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rajusti kallistunut polttoaine on sekoittanut autokaupan.

Vantaalaisessa vaihtoautohallissa ei asiakkaita näy iltapäivän tunteina ruuhkaksi asti, mutta kauppaa käydään silti vilkkaasti verkossa. Moni ostaa auton näkemättä sitä lainkaan, varsinkin täyssähköisen tuontiauton.

– Jopa puolet Saksasta tuotavista käytetyistä sähköautoista on myyty ennakkoon, vaikka auto ei ole vielä edes Suomessa, sanoo Rinta-Joupin Autoliikkeen ostojohtaja Pietro Jääskeläinen.

Käytettyjä sähkö- ja hybridiautoja myytäisiin nyt moninkertainen määrä, jos niitä vain saataisiin myyntiin jostain. Pula sähköautoista hidastaa uusien ja käytettyjen autojen rekisteröintiä koko Euroopassa.

– Käytettyjen täyssähköautojen jälleenmyynti nojaa Suomessa vahvasti tuontiautoihin. Suomesta on vaikea saada sähköautoja jälleenmyyntiin.

Valtaosa käytetyistä sähköautoista tuodaan Suomeen Ruotsista ja Saksasta. Mutta näissäkin maissa sähköautojen hinnat ovat nousseet, koska rajusti kallistunut polttoaine nopeuttaa kaikkialla Euroopassa siirtymää sähköautoiluun.

Uuden sähköauton ostaja joutuu puolestaan varautumaan pitkään toimitusaikaan. Autotaloille on kevään myötä kertynyt ennätyksellinen sähköautojen tilauskanta, mikä ei kuitenkaan näy pitkään aikaan uusien autojen rekisteröinnissä.

Latauskaapelia asetetaan sähköauton latausporttiin.
Autoliikkeet tuovat Suomeen käytettyjä sähköautoja, jotka soveltuvat myös talviolosuhteisiin. Niissä on esimerkiksi lämpöpumppu, mitä ei välttämättä tarvita Etelä-Euroopassa. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Käytetty sähköauto maksaa jopa enemmän kuin uusi

Niinpä autokauppaan on syntynyt poikkeuksellinen tilanne. Myyntiin tulevasta, noin puolen vuoden ikäisestä ja enintään 10 000 kilometriä ajetusta käytetystä sähköautosta asiakas joutuu maksamaan jopa enemmän kuin uudesta vastaavasta.

– Yksittäisissä tapauksissa näin on käynyt, mutta kaikissa vähän käytetyissä sähköautoissa hyvityshinnat ovat nyt hyviä. Parhaimmassa tapauksessa omansa voi saada pois vielä puoli vuotta käytetystä autosta, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Korkeinta hyvityshintaa maksetaan käytetyistä automalleista, joissa uuden auton toimitusaika on venynyt vuoteen. Keskimäärin uuden sähköauton saa noin puolen vuoden kuluttua tilauksesta, mutta mallikohtaiset erot ovat suuria.

– Joillakin auton vaihtaminen olisi ajankohtaista vuoden kuluttua, mutta he varaavatkin auton nyt, jotta saavat sen haluttuun aikaan, sanoo Pietro Jääskeläinen.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan tammi–maaliskuussa Suomeen tuotiin 1560 käytettyä täyssähköautoa ja yli 3000 ladattavaa hybridiautoa. Koko viime vuonna maahan tuotiin 3 400 käytettyä sähköautoa, ja uutena niitä ensirekisteröitiin noin 10 000. Vuodessa Suomen täyssähköautokanta on lähes kolminkertaistunut.

Autoliikkeen ostojohtaja Pietro Jääskeläinen siirtää Tesla sähköautoa liiketilasta ulos koeajoa varten.
Rinta-Joupin Autoliikkeen ostojohtaja Pietro Jääskeläinen ennakoi, että käytettyjen sähköautojen hinnat pysyvät korkeina vielä ensi vuoteen, koska kysyntä ylittää tarjonnan. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Jahreswagen-autoja Suomeen loppuvuodesta

Tero Kallio arvioi, että pula käytetyistä sähköautoista alkaa helpottua loppuvuodesta. Tuolloin tarjolle tulee Ruotsissa ja Saksassa vuoden käytössä olleita leasing-autoja, joita voi tuoda Suomeen ilman autoveroa.

– Saksassa on Jahreswagen-perinne, jolloin esimerkiksi autotehtaiden työntekijät saavat uuden leasing-auton käyttöön vuodeksi, ja niitä vapautuu markkinoille syksyllä, sanoo Kallio.

Tuontia vauhdittaa se, että lähes uusien sähköautojen tuonti on muuttunut edullisemmaksi. Huhtikuun alusta autovero on poistunut uudehkoista, enintään puoli vuotta vanhoista sähköautoista, jotka on otettu käyttöön 1.10.2021 jälkeen. Autoveron vapautus koskee myös tuontisähköautoja.

Uusien autojen toimitusajat lyhentyvät viimeistään ensi vuonna, kun autoteollisuus alkaa saada tarvitsemiaan komponentteja ja raaka-aineita.

– Sähköistyminen on lähtenyt niin nopeasti liikkeelle globaalisti, että kestää silti vuosia, että sähköautojen tuotanto vastaa kysyntää. Myös kysyntä kasvaa, sanoo Kallio.

Lue lisää:

Sähköautot revitään nyt käsistä ja toimitusajat venyvät hurjiksi – näin paljon halvemmalla sähköautoilija selviää kallistuvasta energiasta

Taloyhtiöt rakentavat nyt kiihtyvään tahtiin latausasemia sähköautoille – avustushakemusten käsittely ruuhkautui

Suosittelemme