Hyppää sisältöön

Ukrainalaisjoukot ovat torjuneet useita venäläisjoukkojen hyökkäyksiä Itä-Ukrainassa, Mariupolin tilanne vakava – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Mariupolin satamakaupunkia puolustavat ukrainalaisjoukot jatkoivat taistelua Azovstalin terästehtaan alueella tiistaina.

Kuva: Wolfgang Schwan / Getty Images
Tanja Paananen,
STT

Zelenskyi: Tilanne Mariupolissa edelleen äärimmäisen vakava

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi tiistain myöhäisillan puhessaan Itä-Ukrainan taistelutilanteesta.

– Tilanne Mariupolissa on pysynyt ennallaan: äärimmäisen vakavana. Venäjä estää kaikki yritykset järjestää humanitaarisia käytäviä ja kansalaistemme pelastamista, Zelenskyi sanoi.

Mariupolin satamakaupunkia puolustavat ukrainalaisjoukot jatkoivat taistelua Azovstalin terästehtaan alueella tiistaina. Viranomaisten mukaan sadat siviilit ovat suojautuneet Azovstalin massiivisen terästehtaan kellareihin.

Zelenskyin mukaan Venäjän joukot ovat estäneet yrityksiä järjestää humanitaarisia käytäviä, joiden avulla siviilit voisivat poistua piiritetystä kaupungista.

Zelenskyi sanoi myös, että "kymmenientuhansien Mariupolin asukkaiden, jotka on aiemmin siirretty Venäjän hallitsemalle alueelle, kohtalo on tuntematon".

Zelensky väittää, että venäläisjoukkojen tulitus on voimistunut merkittävästi Harkovan suunnalla, Donbasissa ja Dnipron alueella, ja syyttää Venäjää asuinrakennusten ja siviilien ampumisesta.

– Tämä on sellaista halpamaisuutta, joka tulee leimaamaan Venäjän valtion todellisen pahuuden lähteeksi sukupolvien ajaksi, sanoi Zelenskyi.

Britannian tiedustelutiedot: Venäjän etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet

Venäjän joukkojen etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet sekä erittäin motivoituneet Ukrainan joukot, arvioi Britannian sotilastiedustelu tiistai-iltaisessa Ukraina-katsauksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Brittitiedustelun mukaan Venäjän jatkuvaa epäonnistumista tavoitteidensa saavuttamisessa kuvastaa kyvyttömyys päihittää Mariupolin kaupungin ukrainalaisvastarintaa.

Venäjän iskut Itä-Ukrainan Donbassin alueella ovat lisääntyneet, mutta brittien mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet torjuttua useita Venäjän etenemisyrityksiä.

CNN:Yhdysvallat valmistelee uutta aseapupakettia Ukrainalle – USA:n liittolaiset lupaavat lisää tykistöaseita

Yhdysvallat valmistelee uutta 800 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia Ukrainalle, kertovat useat virkamieslähteet uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun):lle. Paketin hyväksymisen tarkemmasta aikataulusta ei lähteiden mukaan ole vielä tietoa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi tiistaina toimittajille, että maa aikoo lähettää lisää tykistökalustoa Ukrainaan.

Ukrainaan on jo saapunut Yhdysvaltain viime viikolla lupaamaa raskaampaa sotakalustoa aiemmasta 800 miljoonan dollarin arvoisesta aseapupaketista. Pakettiin kuului muun muassa helikoptereita, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä kenttätykkejä.

Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau lupasi lisää tykistöä Ukrainaan keskusteltuaan Bidenin ja muiden länsijohtajien kanssa tiistaina, Reuters kertoo. Trudeau lupasi lisätietoja myöhemmin.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi tiistaina Britannian niin ikään lähettävän tykistöaseita Ukrainaan.

– Tästä tulee tykistökonflikti, he tarvitsevat lisää tykistötukea, joten annamme heille sitä, sanoi Johnson.

Suosittelemme sinulle