Hyppää sisältöön

Essote pitää oman linjansa maskien käytössä, terveyspalvelujohtaja Seppälä kummastelee THL:n maskilinjauksia: "Ollaan vähän pihalla"

Terveyspalvelujohtaja Santeri Seppälän mukaan nyt on tarpeen vetää jarrusta ja välttää hätiköimistä uusissa päätöksissä. Sosterissa maskisuositusta on muutettu THL:n uuden linjan mukaiseksi.

Ihmisiä kauppakeskuksessa ruokakaupan kassalla.
Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry. purkivat kauppoja koskevan maskisuosituksensa tiistaina viitaten THL:n uuteen linjaan. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Tuukka Lukinmaa

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri suosittelee yhä jäsenkunnilleen kasvomaskin käyttöä entiseen tapaan huolimatta siitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) veti valtakunnallisen suosituksensa pois viime viikolla.

Eilen tiistaina esimerkiksi Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry. purkivat kauppoja koskevan maskisuosituksensa viitaten THL:n linjaan.

Essoten terveyspalvelujohtaja Santeri Seppälä kummastelee THL:n toimintaa maskiasiassa.

– On vähän hankalaa, että puskista tulee tällainen kansallinen suosituksen muutos, jota osa alkaa noudattaa ja esimerkiksi Helsinki, joka on Essoten aluetta paremmassa epidemiatilanteessa, toteaa heti, että he eivät noudata uutta suositusta.

– Viimeksi tiistaina THL:stä taisi tulla kannanottoa, että kansalaisten kannattaa maskia oman harkintansa mukaan käyttää heidän suositustaan laajemminkin. Uusi suositus tuli vieläpä juuri ennen pyhiä, ja perään todettiin, että alueet tekevät omat suosituksensa, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan nyt on tarpeen vetää jarrusta ja välttää hätiköimistä uusissa päätöksissä. Ilmaantuvuusluvun eli väkilukuun suhteutetun testeissä havaitun tartuntamäärän perusteella tautitilanne on Essoten alueella heikoin koko Suomessa.

– Olisi vähän hassua, jos Essotesta kertoisimme pahimmassa epidemiatilanteessa oleville kunnille, että nyt maskisuositus lievenee, kun sieltä tulee työnantajilta hätäviestiä, että työntekijät loppuvat koronasairastamisen vuoksi.

Seppälä sanoo, että sairaanhoitopiirissä ollaan nyt "vähän pihalla" THL:n tahtotilasta. Hän arvioi, että Essote pitää laajan maskisuosituksen voimassa ainakin viikon tai kaksi, ennen kuin ohjetta kevennetään.

Sosteri siirtyi THL:n linjalle

Sen sijaan Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueella on alettu soveltaa THL:n uutta maskisuositusta. THL suosittelee maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.

Maskin käyttöä suositellaan myös ihmisille, joilla on hengitystieoireita ja liikkuminen kodin ulkopuolella on välttämätöntä.

Myös koronalle altistuneille, joiden täytyy liikkua kodin ulkopuolella niin etteivät voi välttää lähikontakteja, suositellaan maskin käyttöä .

Lisäksi uuden ohjeen mukaan jokainen voi harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Suosittelemme sinulle