Hyppää sisältöön

Sovittelulautakunta: Kunta-alan jumiutuneita neuvotteluja jatketaan huomenna, pääministeri ei aio puuttua

Ammattijärjestö Super odottaa yhä maan hallitusta mukaan hoitoalan työehtoneuvotteluihin. Pääministerin mukaan hallitus ei aio puuttua neuvotteluihin.

Tehyn ja SuPerin lakkoilijoita Senaatintorilla Helsingissä.
Kunta-alan työriitoja ratkova sovittelulautakunta kutsuu riitelevät osapuolet huomenna saman pöydän ääreen. Kuva hoitajajärjestöjen mielenosoituksesta Helsingissä 9. huhtikuuta 2022. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sovittelulautakunta on jatkanut tänään aamuyhdeksästä kunta-alan työriidan ratkaisemista valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä.

Pöydällä on sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry:n eli Tehyn ja Superin sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien KT:n välisen riidan lisäksi Julkisen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n ja Julkisen alan unionin JAU:n työehtosopimukset ja lakonuhat.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kertoi viestipalvelu Twitterissä, että lautakunta on kutsunut kunta-alan pääneuvotteluryhmän koolle huomiseksi keskustelemaan tilanteesta ja jatkamaan keskinäisiä neuvottelujaan.

– Sovittelulautakunta tekee työtä tavoitteenaan esittää sovintoesitys, Pylkkänen tarkensi vielä Yle Uutisille.

Mitään aikataulua hän ei kuitenkaan halunnut antaa vielä tässä vaiheessa.

Pylkkänen kertoi aikaisemmin aamupäivällä, että palkasta tai hoitajaliittojen vaatimasta viiden vuoden palkkaohjelmasta ei ole puhuttu vielä mitään. Sovittelulautakunta oli pyytänyt osapuolilta vastauksia vain työehtosopimusten tekstikysymyksiin.

Super haluaa hallituksen mukaan neuvotteluihin

Ammattijärjestö Superin puheenjohtaja Silja Paavola odottaa yhä maan hallitusta mukaan hoitoalan työehtoneuvotteluihin.

– Maan hallitus istui todella tiukasti mukana, kun tehtiin kikyä. Kun tuli covid-pandemia, maan hallitus ratkaisi hoitajapulan valmiuslailla. Kun hoitajapula on nyt totaalinen ja yritämme hoitaa ratkaisua, hallituksen ratkaisu on pakkotyö. Jotain on pielessä, kun ei ymmärretä, että tämä on huoltovarmuutta, Paavola sanoo.

Pakkotyöllä Paavola viittaa sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltuun potilasturvallisuuslakiin, jonka mukaan aluehallintovirasto voisi määrätä lakossa olevan hoitajan potilasturvallisuuden kannalta välttämättömään työhön. Ministeri Aki Lindén (sd.) kertoi eilen tiistaina A-studiossa, ettei hän aio viedä sitä eteenpäin tässä vaiheessa.

Paavolan mukaan hoitajajärjestöillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin turvautua joukkoirtisanoutumisiin.

– Täytyy tehdä jotain radikaalia, jotta saamme hallituksen ymmärtämään. Ei ole kysymys, mitä me teemme, kysymys on siitä, miten maan hallitus tähän reagoi. Pakkolaki ei ole ratkaisu hoitajapulaan.

Pääministeri ei aio puuttua kunta-alan tes-riitaan

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan sanoi hetki sitten eduskunnassa, että sovittelulautakunnalle pitää antaa nyt työrauha.

– Odotan tällä tai ensi viikolla lautakunnalta vakavasti otettavaa esitystä, jonka järjestöt voisivat hyväksyä. Lautakunnalle pitää antaa työrauha, Marin totesi.

Marin toivoi sopua ennen joukkoirtisanoutumista.

– Tilanne Euroopassa ja Suomessakin on vakava ja tämä aika kaipaa nyt vakautta. Oma viestini on, että sopikaa, ettei työtaistelutoimia tarvita.

Tekstikysymyksiiin vastattu sähköpostilla

Paavola kuulostaa todella turhautuneelta siihen, ettei pääsiäisen aikana neuvoteltu työehtoriidan ratkaisemisesta.

– Annettiin hiekan vain valua tiimalasissa. Tapasin sovittelulautakunnan puheenjohtajan kerran. Annoimme sähköpostilla vastauksemme työehtosopimuksen tekstikysymyksiin.

Tekstikysymykset tarkoittavat esimerkiksi sitä, korvataanko arkipyhälle osuva työvuoro kokonaisena vapaapäivänä vai 15 minuutin lyhennyksinä päivittäisestä työajasta.

Ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas ovat vieraana illan A-studiossa TV1:ssä kello 21.05.

Lisätty kello 14.27 pääministerin kommentit otsikkoon, ingressiin ja tekstiin. Lisätty kello 15.56 sovittelulautakunnan puheenjohtajan kommentti Yle Uutisille.

Mitä ajatuksia uutinen herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 21. huhtikuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Analyysi: Hoitajien työtaistelu kovenee ja syyttely leviää, neuvottelijoiden välit vaatisivat tulehduskipulääkettä

Tehy ja Super valmistelevat joukkoirtisanoutumisia, peruvat hoitajalakon – "Ministeri mursi lakon pakkotyölailla", sanoo Millariikka Rytkönen

Ministeri Aki Lindén ei aio viedä potilasturvallisuuslakia eteenpäin hoitajalakon perumisen myötä

19-vuotiasta TikTok-julkkista on lyöty töissä – silti hän ja kaksi muuta opiskelijaa tahtovat alalle, josta muut nyt pakenevat

Suosittelemme