Pääsiäisenä Ruotsissa poliisiin kohdistui poikkeuksellisen vakavaa väkivaltaa.
Tukholmassa, Norrköpingissä, Linköpingissä, Örebrossa ja Malmössä loukkaantui ennen näkemättömän rajuiksi yltyneissä mellakoissa peräti kolmisenkymmentä poliisia. Muita loukkaantuneita oli 14 henkilöä. Heistä kolmea oli ammuttu. Poliisin mukaan kyse oli varoituslaukauksista, jotka osuivat mielenosoittajiin.
Tapahtumia on kuvailtu niiden laajuuden ja lakien noudattamista valvovaan viranomaiseen kohdistuvan vakavan väkivallan vuoksi hyökkäykseksi demokratiaa vastaan.
Järjestäytyneeksi rikollisuudeksi epäillyt väkivallantekijät polttivat 20 poliisiautoa sekä busseja, heittelivät kiviä ja polttopulloja.
Tapahtumien arvioidaan leimahtaneen äärioikeistolaisen koraaneita muslimien suosimilla alueilla polttaneen tanskalaispoliitikon Ruotsin-kiertueesta, joka sai yhteiskunnan pinnan alla kyteneet jännitteet leimahtamaan.
Helsingin poliisi pitää erittäin epätodennäköisenä, että pääkaupungissa tai Suomessa tapahtuisi jotain vastaavaa, sanoo Helsingin poliisin valvonta ja ennaltaehkäisevän toiminnon johtaja Jari Taponen.
– Se olisi täysi yllätys. Ruotsin kaltainen tilanne ei ole Suomessa näköpiirissä, hän arvioi.
Jännitteiden syntyminen estetään yhteistyöllä
Ero Ruotsiin johtuu Taposen mukaan siitä, ettei Suomessa ole vuosien kuluessa syntyneitä yhteiskunnallisia jännitteitä. Yksi tärkeimmistä syistä tähän on poliisin mukaan se, että samoissa kaupunginosissa asuu sekä hyvin että heikosti pärjääviä.
– Eriytyminen on ollut viimeiset 20 vuotta myös Helsingissä melko voimakasta, mutta se ei ole mitään esimerkiksi Tukholman tilanteeseen verrattuna. Helsingissä asuinalueet ovat edelleen sosioekonomisesti heterogeenisiä, Taponen toteaa.
Naapurimaassa suuriin lähiöihin on kasautunut siirtolaisuutta, työttömyyttä, kouluttautumattomuutta ja heikko-osaisuutta, hän jatkaa.
– Toinen merkittävä asia on se, miten poliisi on suhtautunut eri vähemmistöihin ja kuinka kiinnostunut poliisi on ihmisistä, jotka kaupungissa asuvat. Meidän hyvänä puolena on se, että me tunnemme nuorisomme ja asukkaamme, Taponen sanoo.
Siihen ei voi kuitenkaan Suomessakaan tuudittautua, että kaikki on hyvin, sanoo Taponen.
– Tarvitsemme kansalaisten, muiden viranomaisten ja järjestöjen yhteistyötä siihen, että kaupunki pysyy viihtyisänä ja turvallisena.
Poliisi aikoo estää Ruotsin kaltaisia kehityskulkuja myös muun muassa liikkumalla siellä missä nuoret ja kansalaiset ovat.
– Me seuraamme trendejä sekä somessa että kadulla, ettei pääse syntymään eristäytyneitä sisäänpäin kääntyneitä yhteisöjä, joissa on vääristyneitä valtarakenteita, sanoo Taponen.
Lue lisää:
Asiantuntijat: Ruotsin väkivaltaisuuksien taustalla poliisivihaa ja ulkopuolisuuden tunnetta