Hyppää sisältöön

Kymmenien katutöiden kesä alkamassa Helsingissä, ja Meilahteen aletaan rakentaa uutta ratikan kääntöpaikkaa

Suurehkoja, liikennettä haittaavia katuremontteja on alkamassa erityisesti Ruskeasuolla, Meilahdessa ja Itäväylällä.

Auki oleva raitiovaunukisko.
Helsingissä katutyöt ovat jokakesäinen ilmiö. Tässä kuvassa tehtiin katutöitä Aleksanterinkadulla heinäkuun lopussa 2021. Kuva: Matti Myller / Yle
Tuulia Thynell

Talven väistyminen käynnistää Helsingissä katurakentamisen kauden. Kaikkiaan katutöitä on eri puolilla kaupunkia kymmeniä, mutta erityisesti Ruskeasuolla, Meilahdessa ja Itäväylällä, tiedottaa Helsingin kaupunki (siirryt toiseen palveluun).

Ruskeasuo

Ruskeasuolla rakennetaan raidetta, eli uusi raitiovaunu- ja bussivarikko. Se rakennetaan Mannerheimintieltä Koroistentien ja Nauvontien kautta. Korppaanmäentie peruskorjataan samassa urakassa, ja kadulle rakennetaan muusta liikenteestä eroteltu raitiovaunukaista. Kadun ensimmäinen raitiovaunupysäkkipari siirtyy Mannerheimintielle. Mannerheimintien, Koroistentien ja Korppaanmäentien risteysalue uusitaan.

Raitioliikenne Korppaanmäentiellä katkeaa noin vuodeksi elokuun 2022 puolivälistä alkaen. Liikenne järjestetään korvaavilla busseilla. Urakalla on vaikutuksia liikenteeseen myös Mannerheimintiellä ja muilla alueen kaduilla. Nauvontie suljetaan liikenteeltä töiden ajaksi.

Rakentaminen alkaa kesäkuun puolivälissä ja valmistuu arviolta marraskuussa 2023.

Meilahti

Tukholmankadun ja Haartmaninkadun risteykseen rakennetaan uusi kääntöpaikka ja pohjoinen päätepysäkki raitiolinjalle 7. Tulevaisuudessa raitiovaunu kääntyy Tukholmankadulta Haartmaninkadun päätepysäkille ja sieltä takaisin Tukholmankadulle. Kiskoja tullaan rakentamaan Haartmaninkadulle sekä Tukholmakadun liittymään. Haartmaninkadulle rakennetaan lisäksi yksisuuntaiset pyöräkaistat, ja kaikki kadunalainen kunnallistekniikka uusitaan.

Urakka vaikuttaa liikenteeseen. Raitiolinja 4:n kulkuun tulee katko 13.–20.6.2022, mutta tilalle järjestetään korvaava bussilinja. Haartmaninkadulla kielletään läpiajo. Kiinteistöihin ajaminen on kuitenkin sallittua, ja yhteys Haartmanin sairaalaan säilyy urakan ajan. Myös bussit ja hälytysajoneuvot voivat ajaa normaalisti. Tukholmankadulla kaistoja joudutaan ajoittain sulkemaan.

Rakentaminen alkaa huhti-toukokuun vaihteessa ja kestää marraskuuhun 2022.

Itäväylä

Itäväylällä töitä tehdään kolmessa eri kohdassa.

Työt käynnistyvät Mustapuron tulvasuojauksen parantamiseksi, lisäksi peruskorjataan kaksi siltaa: pohjoinen Roihupellon kohdalla sijaitseva ylikulkusilta ja eteläinen Siilitien ylittävä silta.

Mustapurolle rakennetaan uusi virtausreitti Itäväylän ali. Kaksi huonokuntoista rumpua korvataan uudella virtauskanavalla, ja Itäväylän ja metroradan väliin rakennetaan kaksi rumpua. Lisäksi tienpengertä vahvistetaan puupaalutuksin ja rakennetaan tulvatasanne Itäväylän eteläpuolelle.

Urakka alkaa huhtikuussa ja vaikuttaa Itäväylän ajokaistojen määrään. Mustapuron työt valmistuvat syksyllä 2022, ja siltojen peruskorjaukset valmistuvat vuoden 2022 loppuun mennessä.

Kaikkiaan Helsingissä on alkamassa kymmenittäin katutöitä. Kaikki käynnissä olevat ja alkavat katutyöt löytyvät Helsingin karttapalvelusta.

Joukkoliikenteen aikataulut ja poikkeusreitit löytyvät HSL:n verkkosivuilta osoitteesta hsl.fi ja HSL:n muista kanavista.

Korjaus 21.4.2022 kello 11.51: Kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että katutöitä olisi tehty Mannerheimintiellä. Tosiasiassa kuvassa on Aleksanterinkatu.

Suosittelemme sinulle