Hyppää sisältöön

Wolt muutti palkkioitaan polttoainehintojen takia, mutta osa ruokaläheteistä on tyytymättömiä – pitkiä kuljetuksia ajavat kärsivät eniten

Wolt-yhtiö ja ruokalähetit ovat toistuvasti eri linjoilla siitä, millä tavalla lähettien palkkiot pitäisi järjestää. Yhtiön mukaan joku on aina tyytymätön, tekee niin tai näin.

Woltin mukaan kaikkia miellyttävän ratkaisun löytäminen on vaikeaa tai mahdotonta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Otso Karhu

Ravintolaruokaa välittävän Wolt-yhtiön välitysalustaa käyttävät ruokalähetit ovat kärsineet kuluneen kevään aikana isoista ansionmenetyksistä, osa läheteistä kertoo.

Pääsyynä on polttoainehintojen nousu.

Tulot ovat pudonneet etenkin autoilla tai muilla moottoriajoneuvoilla liikkuvien lähettien kohdalla. Wolt-lähetit ovat vaatineet polttoainehintojen kompensointia palkkioissa.

Woltin mukaan kaikkia miellyttävän ratkaisun löytäminen on vaikeaa tai mahdotonta. Yhtiön mukaan taksan laskentatavan muutoksissa joku aina voittaa, toinen häviää.

Uusin palkkiomallin muutos tehtiin Helsingin ruokaläheteille huhtikuun alussa polttoaineiden hintojen kompensoimiseksi.

Lähetti: "Tämä on huijausmalli"

Uudessa palkkiomallissa Wolt-lähetit saavat paremman palkkion lyhyemmistä toimituksista.

Svenska Ylen haastattelemien Wolt-lähettien mukaan joidenkin tulot ovat muutoksen jälkeen laskeneet. Jutussa haastateltujen Richardin, Simonin ja Oscarin nimet on muutettu. Heidän henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.

– Olimme pyytäneet Woltilta kilometrikorvauksen korotusta. Wolt esitteli tämän mallin. Se on huijausmalli, Simon sanoo.

Hänen mukaansa Wolt toivoo, että yhä useammat ajavat toimituksia Helsingin keskustasta. Parkkipaikkojen puute tekee keskustan keikoista kuitenkin epäsuosittuja.

– Meillä ei ole aikaa pysäköidä 500 metrin päähän ravintolasta. Olen usein saanut sakkoja, kun olen jättänyt auton ravintolan eteen. Siellä menetät helposti 60 euroa päivän tuloista, Simon sanoo.

Richard kertoo tekevänsä toisinaan jopa 14:n tunnin työpäiviä. Tällöin polttoaineeseen kuluu nykyhinnoilla noin 40 euroa päivässä. Hän ei halua taistella Woltin kanssa, mutta toivoo kohtuullisia korvauksia.

– On loukkaavaa, että he alensivat viikonloppuisin peruspalkkiotamme toimeksiantokohtaisesti, Richard sanoo.

Oscar puolestaan on miettinyt alan vaihtoa huhtikuisen palkkiouudistuksen jälkeen.

– Olen hakenut töihin toiseen yritykseen, hän kertoo.

Yrittäjyydessä etuja ja heikkouksia

Wolt-läheteistä löytyy myös heitä, jotka ovat tyytyväisiä palkkiomallin uudistukseen. Sähköskootterilla liikkuva Sergei Krasnoiarov on yksi heistä.

– Tienaan noin 20–30 prosenttia enemmän kuin ennen, Krasnoiarov sanoo.

Hän ansaitsee vähintään 200 euroa päivässä, joskus jopa 350 euroa. Hän sanoo työskentelevänsä normaalisti 10–12 tuntia, mutta joskus jopa 18 tuntia.

– Autolla liikkuvia on huijattu uudessa mallissa. Polttoaine lisää kustannuksia jopa kolmanneksen.

Wolt laskee alustaansa käyttävät ruokalähetit yrittäjiksi, ei omiksi työntekijöikseen. Yhtiö toteaa, että tällöin lähetit voivat työskennellä missä haluavat ja milloin haluavat.

Lähetit joutuvat yrittäjinä itse kattamaan sairauspäivärahat, eläkkeet ja lomat yrittäjän eläkevakuutuksen kautta. Lisäksi lähettien on itse vastattava monista kuluista, kuten kuljetusvälineidensä ylläpidosta ja oman palkkionsa laskutuksesta.

Aluehallintoviraston lausunnon mukaan lähettejä voidaan pitää Woltin työntekijöinä, ei yrittäjinä ja alihankkijoina. Woltin perustajan Juhani Mykkäsen mukaan Aluehallintovirasto itse piti kysymystä vaikeasti tulkittavana.

– Suurin osa läheteistä haluaa toimia yrittäjänä. Jos joutuisimme palkkaamaan lähettejä työsuhteisiin, noin puolet menettäisi työmahdollisuutensa ja loput tekisivät kokopäiväistä työtä esimiesten laatimien työvuorolistojen mukaisesti, Mykkänen sanoo.

Wolt: tosiasioista ollaan eri mieltä

Mykkäsen mukaan Wolt-lähetit tienaavat nyt keskimäärin noin 14 euroa tunnissa. Polttoaineen hinta on noussut noin 20–30 senttiä toimeksiantoa kohden.

– Otamme uudessa mallissamme paremmin huomioon toimitusetäisyyden, koska siellä polttoainekustannukset nousevat. Uudessa mallissa 90 prosenttia kaikista toimeksiannoista tarjoaa parempaa palkkiota arkisin ja 60 prosenttia viikonloppuisinkin.

Mykkänen sanoo tietävänsä, että lähetit ansaitsivat noin 10 prosenttia enemmän uuden mallin ensimmäisen viikon aikana.

– Tästä huolimatta on lähettejä, jotka eivät usko, että uusi malli on parempi. Meillä on vaikeuksia päästä yksimielisyyteen puhtaista tosiasioista joidenkin lähettien kanssa.

Wolt tutki (siirryt toiseen palveluun) lähettiensä tyytyväisyyttä kyselyllä viime maaliskuussa. Mykkäsen mukaan 63 prosenttia läheteistä oli tyytyväisiä, mutta noin kuusi prosenttia tyytymättömiä.

– Se tarkoittaa käytännössä useita satoja tyytymättömiä lähettejä. Hiljainen enemmistö on tyytyväinen Woltiin, vaikka monet ovat tyytymättömiä polttoaineiden hintoihin.

Mykkäsen mukaan erityisen tyytymättömiä uuteen palkkiomalliin ja Woltiin yleisesti on ainakin noin kolmekymmentä ruokalähettiä.

Kuljetusten määrä on myös vähentynyt kevään aikana. Mykkäsen mukaan syynä on parempi sää ja koronarajoitusten purku, joka on johtanut tilausten vähenemiseen.

Mykkänen: Toimituskulujen nosto voi viedä asiakkaat

Mykkäsen mukaan polttoaineiden kohonneita hintoja ei ole kompensoitu nostamalla toimituskuluja asiakkaille.

– Olemme harkinneet sitä, eikä se ole poissuljettu. Mutta jos hintoja nostetaan vaikka vain kymmeniä senttejä, yllättävän moni ei enää tilaa meiltä. Vaikka lähetit saisivat paremman palkkion, tilausten määrä vähenisi ja lähettien nettotulot pienenisivät, Mykkänen sanoo.

Svenska Ylen haastattelemat Wolt-lähetit syyttävät Woltia haavoittuvaisen asemansa hyväksikäytöstä. Mykkänen ei ole syytöksistä mielissään.

– Tulen hyvin surulliseksi kuullessani tällaista. Olemme yrittäneet luoda työmarkkinoille uuden vaihtoehdon, jossa ihmiset voivat tehdä töitä ilman vaatimuksia kielitaidosta, heille sopivana aikana.

Juttu on käännetty Svenska Ylen toimittajan Lukas Ruskin jutusta suomeksi.

Juttua muokattu 21.4.2022 klo 13: muutettu termi "kuljettaja" termiksi "lähetti" ja termi "palkka" termiksi "palkkio". Lisäksi tarkennettu otsikkoa ja tekstin eri osioita, kuten lähettien ja yhtiön välistä työsuhdetta.

Lue myös:

Woltin yrityskaupan piti olla historian toiseksi suurin – nyt kauppahinnasta on haihtunut puolet, ja samalla putoavat juhlitut verotulot

Wolt kiittelee ja hämmästelee EU:n linjausta keikkatyöntekijöiden asemasta: Eikö tilauksen perillemenoa saisi valvoa?

Taistelu ruokalähettien asemasta jatkuu – "Komission kriteerilista ei riitoja ratkaise", sanoo työoikeuden emeritusprofessori

Suosittelemme sinulle