Nato-jäsenyys saanut odotetusti vankkaa tukea
Iso osa kansanedustajista on pitänyt puheenvuoroissaan Nato-jäsenyyttä perusteltuna valintana Suomelle eduskunnan keskustelussa turvallisuusselonteosta.
Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan merkittävin vaikutus jäsenyydestä olisi se, että Suomi olisi osa yhteistä puolustusta ja turvatakuiden piirissä. Pidäke hyökätä Suomeen kasvaisi.
Vain muutamissa puheenvuoroissa suhtauduttiin keskustelun ensimmäisten tuntien aikana sotilaalliseen liittoutumiseen selvästi varauksella. Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi arvosteli selontekoa liian suppeaksi.
Venäjä ei hänen mielestään ole sotilaallinen uhka, koska sen voimavarat kuluvat Ukrainassa.
Isoimpia uutisia istunnossa oli se, että vihreiden eduskuntaryhmä kertoi asettuvansa Naton kannalle.
Pääministeripuolue SDP:n kantaa voi lukea rivien välistä, mutta selvää kannanottoa ei ole kuultu. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi ryhmäpuheessaan olevan selvää, että Venäjän toiminta on tuonut Suomen monta askelta lähemmäksi sotilaallisen liittoutumisen välttämättömyyttä.
– Olemme valmiita tekemään ne päätökset, jotka parhaiten takaavat Suomen ja suomalaisten turvallisuuden, Lindtman sanoi.
Moni patisti eduskuntaa käsittelemään selonteon päättäväisesti. Kokoomuksen eduskuntaryhmä toivoi, että eduskunta keskeyttää muiden asioiden käsittelyn Nato-ratkaisun ajaksi.