Hyppää sisältöön

Startupeille kaikkien aikojen rahoituspotti: 1,2 miljardia euroa – jatkossa korkojen nousu saattaa vähentää sijoittajien riskinottohaluja

Vaikka trendi kääntyisi, raha ei loppuisi ainakaan heti. Suomalaiset pääomasijoittajat ovat keränneet hyvinä aikoina salkkunsa täyteen rahaa.

Pääomasijoitus, Pia Santavirta, Suomen pääomasijoitusyhdistys ry., Pääomasijoittajat
– Suomalaiset huippumenestyjät houkuttelivat myös viime vuonna suuria summia kansainvälistä rahaa Suomeen, Pääomasijoittajien Pia Santavirta sanoo. Kuva: Katriina Laine / Yle
Juha-Matti Mäntylä

Suomalaisiin kasvuyhtiöihin sijoitettiin viime vuonna ennätysmäärin rahaa. Suomen Pääomasijoittajien yhdistys kertoi tänään, että startupit keräsivät 1,2 miljardin euron rahoituksen.

– Aivan kuten muuallakin maailmassa, Suomessa on nähty aina vain isompia ja isompia sijoituskierroksia, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirta sanoo.

1,2 miljardin euron saalis oli kaikkien aikojen ennätys. Toissa vuonna yritykset keräsivät niukasti alle miljardi euroa.

Sijoittajien joukossa suurin ryhmä olivat koti- ja ulkomaiset pääomasijoittajat (venture capital). Pienempinä joukkona ovat yksityiset bisnesenkelit, joukkorahoittajat ja esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöt ja yritykset.

Kuten yllä oleva kaavio kertoo, ulkomaisten pääomasijoittajien sijoitukset Suomeen noin kaksinkertaistuivat vuodessa. Kaikkien ulkomaisten sijoittajien osuus oli 71 prosenttia.

Osuus kasvoi selvästi toissa vuodesta, jolloin ulkomaalaisten osuus oli 57 prosenttia.

Miksi ulkomaalaisten osuus on niin suuri? Yksi syy on, että suuret ulkomaalaiset rahastot tulevat mukaan tyypillisesti vasta, kun kohdeyritykset ja sijoitettavat summat ovat kasvaneet. Woltin ja Relexin kaltaiset yhtiöt eivät keräisi satojen miljoonien eurojen kierroksia vain kotimaisin voimin.

Suomalaiset pääomasijoittajat ja bisnesenkelit ovat yleensä mukana pienemmillä summilla jo yrityksen alkutaipaleella.

Suuren pohjoismaisen sijoitusyhtiö Verdanen partneri ja pääomasijoittajien yhdistyksen puheenjohtaja Janne Holmia sanoo, että kyse on työnjaosta.

– Samalla lailla kun puhutaan startup-kentän ekosysteemistä, ekosysteemi on myös sijoittajakentässä. Ilman aikaisen vaiheen sijoittajia paljon vähemmän yrityksiä pääsisi siihen kokoluokkaan, jossa meillä on mahdollisuus tukea heitä, Holmia toteaa.¨

Ennätykset ovat paukkuneet joka vuosi

Peliyhtiö Supercellin vuonna 2013 tapahtunut liki sadan miljoonan euron rahoituskierros oli pitkään Suomen kautta aikain suurin yksittäinen startup-sijoitus.

Kuten alla oleva taulukko kertoo, muutaman viime vuoden aikana sadan miljoonaan tuntumaan – ja reippaasti siitä yli – on mennyt liuta yhtiöitä.

Parhaimmat useaan otteeseen.

Suomen kautta aikain suurimmat pääomasijoitukset

YhtiöMilj euroaVuosi
1. Relex5002022
2. Wolt4402021
3. HMD1952020
4. Relex1752019
5. Iceye1202022
6. Wolt1102019
7. Wolt1002020
8. Supercell982013
9. MariaDB922022
10. HMD862018
11. Swappie852022
12. Aiven842021
13. Oura832021
14. Iceye742020
15. M-Files672021

Lähde: Pääomasijoittajat, EDC, FiBAN, Repomedia, Finnvera, HBH, Vigot

Viime vuonna suurimmat sijoituskierrokset keräsivät Wolt, Aiven ja Oura. Nuo yhtiöt ovat myös niin kutsuttujen "yksisarvisten joukossa" – eli yhtiöiden laskennallinen arvo on yli miljardi dollaria. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sadan miljoonan dollarin summaa vastaan sijoittajille annetaan korkeintaan kymmenys yhtiön osakkeista.

– Kuvasta näkee, että vuosi 2022 on myös lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Relex, Iceye, MariaDB ja Swappie ovat jo yksistään noin 800 miljonaa euroa, Pia Santavirta sanoo.

Miten käy jatkossa?

Sijoitettujen summien paisuminen ja yksisarvisten määrän kasvu kertoo Suomen kasvuyhtiökentän vahvuudesta. Suomesta nousee kerta kerran jälkeen yhtiöitä, joihin ulkomaisetkin pääomasijoittajat ovat valmiina panostamaan kymmeniä ja jopa satoja miljoonia euroja.

Toisaalta vuonna 2021 rikottiin ennätyksiä globaalisti. Startup-yhtiöihin keskittyneen verkkopalvelu Crunchbasen tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kasvuyhtiösijoitusten määrä kasvoi viime vuonna 92 prosenttia.

Ennätysten rikkoutuminen kertookin myös siitä ajasta, jossa olemme eläneet. Nollakorkojen aikana kansainvälinen pääoma etsi uusia sijoituskohteita. Kaukainenkaan tuotto-odotus ei ollut ongelma. Tällaisena aikana startup-yhtiöiden arvostustasot nousivat ja pääomasijoittajienkin on ollut hyvä kerätä uutta pääomaa salkkuihinsa.

Nyt elämme kuitenkin jo nousevien korkojen aikaa – ja muutos on ollut nopeampi kuin kukaan osasi aavistaa. Korot ovat noususuunnassa ja Venäjän käynnistämä sota synnyttää epävarmuutta. Tätä voidaan pitää huonona ennusmerkkinä teknologia-alalle ja kasvuyhtiösijoituksille.

Kansainväliset sijoittajat ovat todennäköisesti haluttomampia sijoittamaan yhtiöihin, joiden tuotto-odotukset ovat kaukana tulevaisuudessa. On myös hyvin mahdollista, että rahoitusta hakevien startup-yritysten arvostustasot laskevat siitä, mihin muutaman viime vuoden aikana on totuttu.

Pääomasijoittajilla yli 900 miljoonaa euroa salkuissaan

Jatkossa trendi ei siis ehkä suosi riskinottoa entiseen malliin, mutta suomalaisten sijoittajien salkut ovat täynnä euroja. Kotimaisista rahastoista jo kuusi on kivunnut yli sadan miljoonan euron kokoluokkaan.

Varainkeruu on sujunut hyvinä aikoina niin sujuvasti, että Suomen pääomasijoittajilla on yli 900 miljoonaa euroa käytettäväksi startup-sijoituksiin.

– Meillä on ollut kolme vuotta putkeen ennätysmäiset varainkeruuvuodet. Hallinnoidut varat ovat nousseet kokonaisuutena lähes kahteen miljardiin euroon, Pia Santavirta toteaa.

Tämä tarkoittaa,. että pääomasijoittajilla on hyvät edellytykset auttaa uusia yrityksiä.

Suosittelemme sinulle