Kokkolan poliisivankilassa otetaan käyttöön uusi, kiinniotettujen elintoimintoja monitoroiva Elocare-järjestelmä.
Järjestelmä valvoo poliisivankilan selleissä olevien elintoimintoja. Jos liike loppuu tai henkilön hengitystiheys laskee raja-arvon alle, järjestelmä hälyttää vartijat paikalle.
Elotec Finland Oy:n järjestelmää käytetään jo Norjassa poliisivankiloissa, mutta Suomessa Kokkolan poliisivankila on ensimmäinen missä tekniikka on nyt käytössä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Peter Kvis.
– Suomessa tämä on ensimmäinen putka, Norjassa on putkissa ja pilotteja terveydenhuollossa. Tiedän, että laite on pelastanut Norjassa muutamia ihmisiä, Kvis sanoo.
Kvisin mukaan järjestelmä on sellin katossa niin, että asiakas ei pääse siihen käsiksi. Asiakkaaseen itseensä ei kiinnitetä antureita tai vastaavia.
Tärkeä parannus
Kokkolan poliisivankila on läpikäynyt remontin. Sen tilat on päivitetty ajan ja lainsäädännön mukaisiksi.
Poliisin työhyvinvointinäkökulmien ja poliisivankilan asiakkaiden asiakastyytyväisyyden lisäksi juuri uusi valvontajärjelmä on yksi remontin tärkeimmistä parannuksista, sanoo komisario Matti Tiainen.
– Poliisilakiperusteisesti kiinniotettujen tiloissa eli niin sanotuissa juopposelleissä ei juuri muuta ole kuin keltainen patja lattialla, wc-istuin ja hana, josta saa juomavettä. Niitä seurataan kameralla ja Elocare-järjestelmällä, Tiainen kertoo.
Kokkola pilotoi nyt käyttöönotettua tekniikkaa.
Suomessa tapahtuu noin kymmenen putkakuolemaa vuodessa. Vuonna 2014 niitä tilastoitiin 17 ja vuonna 2018 kahdeksan.
Kokkolan poliisiasemalla tehdään noin tuhat kiinniottoa vuodessa. Niistä puolet perustuu poliisilakiin eli kyseessä on esimerkiksi päihtyneen tai häiriköivän henkilön kiinniottaminen. Noin puolet kiinniotoista on rikosperusteisia.
Putkakuolemia Kokkolassa tapahtuu 0-2 vuositasolla.
Lisää käyttöikää
Komisario Tiainen arvelee, että remontilla saatiin Kokkolan poliisivankilalle lisää käyttöikää.
Valvontajärjestelmän lisäksi peseytymistiloja on uusittu ja esimerkiksi remontoitujen sellien intimiteettiin on saatu parannusta mm. niin että ovelta ei suoraan näy wc-istuimelle.
Kokkolassa seurataan, mitä muutoksia tulevaisuus tuo poliisin toimintaan. Esimerkiksi lakia poliisin säilyttämien henkiöiden kohtelusta eli ns. putkalakia ollaan muuttamassa. Lain kokonaisuudistuksessa huolehditaan vapautensa menettäneiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Lakiesityksessä on esimerkiksi esitetty poliisille yksinvartioimiskieltoa, Tiainen toteaa.
– Se tarkoittaisi, että meillä tulisi poliisivankilassa olla aina kaksi henkilöä töissä. Näin ei meillä aina ole.
Aiheesta voi keskustella torstaihin 21. huhtikuuta kello 23 asti.
Lue seuraavaksi:
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 21.4. kello 23:een saakka.